Dünya Irak’ta erken genel seçim çıkmaza girdi

Irak’ta erken genel seçim çıkmaza girdi

09.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Irak’ta genel seçimlerde birinci çıkan Şii dini lider Mukteda es Sadr’ın desteklediği Sairun Hareketi’nin 10 Ekim’de yapılması beklenen erken genel seçimden çekilmesi dengeleri değiştirdi. Sairun hareketi ile birlikte 24 oluşumun çekilme kararı alması, seçimleri çıkmaza soktu. Seçimlerin ertelenmesi yönünde tartışma başladı.

Irak’ta erken genel seçim çıkmaza girdi

NAMIK DURUKAN Ankara - Irak’ta ekonominin giderek bozulması, halkın tüm kesimlerinin içinde yer aldığı protestolarının ülke genelinde etkili olması, gösterileri bastırmak için ölümlere yol açan kontrolsüz şiddet kullanılması, Sadr hareketinin hükümete desteğini çekmesi sonrası erken genel seçim kararı alınmıştı. Ancak Sadr Hareketi’nin lideri Mukteda es-Sadr’ın desteklediği parlamentodaki en büyük bloku temsil eden 54 sandalyeli Sairun Hareketi ve bağlı grupların seçimlerden çekilmesi, ülkenin orta ve güney kesiminde güçlü Şii grupları ve partileri tedirgin etti. Sadr Haraketi’nin erken genel seçimlere girmemesi halinde dengenin Sünnilerden ve Kürtlerden yana kayabileceği belirtiliyor. Bu çekilmenin bir anlamda daha fazla yıpranmayı önlemek için taktiksel bir hamle olduğu ileri sürülüyor.

Haberin Devamı

Sadr le birlikte aralarında Irak Komünist Partisi, eski Başbakan İyad Allavi’nin  Minber el-İraki Hareketi, Salih el-Mutlak liderliğindeki Ulusal Diyalog Cephesi, Saad Asım el-Cenabi liderliğindeki Cumhuriyetçi Birlik’in de bulunduğu hareketler de çekilme kararı aldı.