Dünya İş birliği için ‘potansiyel var’

İş birliği için ‘potansiyel var’

14.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Merakla beklenen Putin-Kim görüşmesi Vostoçni Uzay Üssü’nde gerçekleşti. Görüşme sonrası Putin, Kuzey Kore ile askeri iş birliği ‘potansiyeli olduğunu’ ifade etti.

İş birliği için ‘potansiyel var’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya’nın doğusundaki Amur bölgesinde yer alan Vostoçni Uzay Üssü’nde buluştu. Putin, Kim ile görüştüğü için “çok mutlu” olduğunu söylerken, Kore lideri de tercümanı aracılığıyla Putin’e sıcak karşılaması için teşekkür etti.

Haberin Devamı

Liderler, üssün yeni uzay roketi montaj atölyesini birlikte inceledi. Putin, üsteki ziyaret sırasında Kuzey Kore liderinin uydu üretimi konusuyla yakından ilgilendiğini söylerken, “Bu nedenle Vostoçni Uzay Üssü’ne geldik. Kuzey Kore lideri roket teknolojisine büyük ilgi gösteriyor. Uzay araştırmalarını da geliştirmeyi hedefliyorlar” dedi. Kremlin, iki liderin önce kendi heyetleri huzurunda iki saatten fazla bir süre görüştüğünü, ardından da bire bir görüşme gerçekleştirdiklerini duyurdu. İkili görüşme sonrası Putin, Kim ile “açık bir fikir alışverişinde” bulunduğunu ve iki ülke arasında askeri iş birliği “potansiyeli” olduğunu söyledi. 

Kim: Yanınızda olacağız

Putin’e ‘yoldaş’ diye hitap eden Kuzey Kore lideri de, Rusya’nın, başta Batı olmak üzere düşmanlarına karşı “büyük bir zafer” kazanacağını ifade etti. Rusya liderine “tam ve koşulsuz desteğini” bildiren Kim, Pyongyang’ın “anti-emperyalist” cephede her zaman Moskova’nın yanında yer alacağını kaydetti. Rus basınına konuşan Putin, Kuzey Kore ile askeri ve teknik iş birliği konusunda var olan kısıtlamalara uyduklarını ancak müzakere edip düşünebilecekleri şeylerin de olduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

İki liderin Rusya’nın Ukrayna’daki savaş için ihtiyaç duyduğu silah ve cephane ticaretini görüştükleri tahmin ediliyor. Nitekim Kim’e. seyahatinde üst düzey hükümet ve ordu görevlileri eşlik etti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin ve Kim’in nükleer savaş riskini ele almadığını bildirdi. Öte yandan Japonya, Kim ve Putin zirvesi öncesi Kuzey Kore’nin Japon Denizi yönüne 2 balistik füze fırlattığını açıkladı. 

İş birliği için ‘potansiyel var’

Putin, ‘saldırıyı önleyen’ Musk’ı övdü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kim Jong-un ile görüşmesinden önce Vladivostok’ta düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu’nda konuştu. Soru üzerine ABD’li milyarder Elon Musk hakkında konuşan Putin, “Kendisi kesinlikle olağanüstü birisi. Bunun kabul edilmesi gerekiyor ve sanırım bunu küresel anlamda herkes de kabul ediyor. Aktif ve yetenekli bir iş insanı” dedi. Musk son olarak Ukrayna’nın Rus donanmasına düzenlediği bir saldırıyı engellediği haberleriyle gündeme gelmişti.