Dünya İsrail Hamas'ı destekledi! İşte Tel Aviv'in amacı

İsrail Hamas'ı destekledi! İşte Tel Aviv'in amacı

17.10.2023 - 14:51 | Son Güncellenme:

İsrail basını, Başbakan Netanyahu'nun Hamas'ın gerçekleştirdiği saldırıyı desteklediği ve bunu neden yapma olasılığı olduğunu yazdı. Söz konusu iddialar dünya medyasında kısa sürede yankı uyandırdı.

İsrail Haması destekledi İşte Tel Avivin amacı

50 yıl sonra İsrail'e resmi olarak savaş ilan ettiren Hamas'ın saldırıyı Mossad ve diğer istihbarat örgütlerinden nasıl gizlediği hala belirsizliğini koruyor. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olan Michael McCaul, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Böyle bir olayın yaşanabileceğine yönelik olarak Mısır’ın İsraillileri (saldırıdan) üç gün önce uyardığını biliyoruz” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu iddiayı” tamamıyla yanlış” diyerek reddediyor.

Haberin Devamı

Tel Aviv’in yalanladığı iddiaya ilişkin açıklama yapan ABD Kongre üyesi McCaul, “Gizlilik bulunan konulara çok girmek istemediğini ama bir uyarının yapıldığını” savundu. İsrail’e uyarı iddiası Associated Press’e konuşan bir Mısırlı istihbarat yetkilisi tarafından dile getirilmişti. Bu yetkili İsrail’e Gazze’de “büyük bir şey planlanıyor” uyarısı yapıldığını öne sürdü. İsminin gizli kalması koşuluyla açıklama yapan Mısırlı yetkili, 'İsrail’in yaptıkları uyarıyı hafife aldığını' da savundu.

'NETANYAHU HAMAS'I DESTEKLİYOR'

Bu konuyu mercek altına alan İngiliz Telegraph gazetesi, İsrail'de yapılan son anketleri manşetine taşıdı. Söz konusu anketlere göre halk Netanyahu'yu yalnızca saldırıya izin veren askeri ve istihbarat başarısızlıklarından değil, aynı zamanda Hamas'ı 'Desteklemekten' sorumlu tuttuğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

İsrail Haması destekledi İşte Tel Avivin amacı

İSRAİL BASINI AÇIK AÇIK YAZDI

İsrail medyasının en önemli gazetelerinden olan Times Of İsrail'de Tal Schneider konuyla ilgili 'Netanyahu liderliğindeki hükümet, Gazze Şeridi ile Batı Şeria arasında otoriteyi güçsüzleştiren bir yaklaşım benimsedi. İsrail bu yöntemle Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ı dize getirirken, Hamas'ı destekledi. Amaçları Batı Şeria'da herhangi bir Filistin devletinin kurulmasını engellemekti' dedi.

Haaretz köşe yazarı Dmitry Shumsky de benzer bir tutum benimseyerek Netanyahu'nun Filistinlilerle iki devletli çözüm konusundaki müzakerelerden kaçınmak için "diplomatik felç" politikası izlediğini savundu. Shumsky, bu kusurlu stratejinin 'Küçük' olarak nitelendirilen Hamas'ı İsraillileri öldüren daha büyük bir gruba dönüştürdüğünü kaydetti.

İsrail Haması destekledi İşte Tel Avivin amacı

'HENÜZ ERKEN'

Bazı analistler ise 'popülist siyasetçi' Netanyahu'nun Hamas'ı önceden böyle bir plan için aktif olarak kullandığını söylemek için erken olduğunu söylüyor. Times of Israel'e göre Netanyahu, kamuoyunda dikkatli olmasına rağmen 2019'un başlarında kapalı kapılar ardında, iki devletli çözüme karşı çıkanların Gazze'ye fon (para) transferini desteklemeleri gerektiğini söyledi.

Telegraph'a göre İsrail halkı sorunların Netanyahu ile çözülemeyeceğini de söylüyor. Yanı sıra 1960'ların sonlarında Netanyahu ile birlikte bir komando birliğinde görev yapan eski başbakan ve IDF komutanı Ehud Barak bile 7 Ekim saldırısını "İsrail tarihindeki en büyük başarısızlık" olarak nitelendirdi.