Dünya İsrail yasaklı silahla vurdu! 1800 tonluk bombada gizli fitil

İsrail yasaklı silahla vurdu! 1800 tonluk bombada gizli fitil

04.11.2023 - 16:11 | Son Güncellenme:

ABD merkezli New York Times gazetesi, İsrail'in 900 kiloluk iki devasa bombayla yaptığı saldırının detaylarını yazdı.

İsrail yasaklı silahla vurdu 1800 tonluk bombada gizli fitil

İsrail jetleri Gazze'de bulunan Cibaliye mülteci kampını 31 Ekim'de bombaladı. Saldırıda ilk belirlemelere göre en az 50 kişi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin çoğunu aileler oluşturuyor. Gazze'nin Sivil Savunma Direktörü Ahmed el-Kahlout saldırı sonrası kampın 'tamamen yok edildiğini' bildirdi ve 'Bu binalarda yüzlerce insan yaşıyordu. İsrail, ABD yapımı füzeyle burayı yerle bir etti' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

1800 KİLOLUK BOMBA

Cibaliye kampının vurulduktan sonraki uydu görüntülerini inceleyen New York Times gazetesi ise söz konusu hava saldırısında iki adet 900 kiloluk bomba kullanıldığını belirledi. İsrail daha önce de bu tür devasa bombaları kullandı. Araştırmanın yazarlarından Marc Garlasco, bombaların üzerinde yıkıcı gücünün daha derinlere ulaşması için yüzeye veya bir binaya girdikten sonra patlamayı milisaniyeler sonrasına kadar geciktiren bir "geciktirme fitili" olabileceğini söyledi. İsrail söz konusu kampın altında Hamas'a ait tüneller ve sığınaklar olduğunu öne sürdü, ancak bağımsız kaynaklar bu iddiayı doğrulayamadı.

İsrail yasaklı silahla vurdu 1800 tonluk bombada gizli fitil

'SIĞINAK YOK EDİCİ'

Yine bağımsız kaynaklara göre İsrail ordusundaki en büyük bombanın ağırlığı yaklaşık 2000 kilo civarında. Bu veriler Cibaliye'ye yönelik yapılan saldırının boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. 'Bunker Cluster' adı da verilen bu bombalar yeraltındaki hedefler için özel kullanılıyor. Ağırlıklarının 5 tona kadar çıktığı bu bombalar hakkında Al Jazeera bu tür silahların sivil nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanılmasının yasak olduğunu belirtirken Bath Üniversitesi'nden Patrick Bury, İsrail'in yasakları umursamadığını söylüyor.

Haberin Devamı

İsrail yasaklı silahla vurdu 1800 tonluk bombada gizli fitil

GAZZE'DE SON DURUM

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları nedeniyle 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 900'Ü çocuk olmak üzere 9 bin 488'e yükseldiği bildirildi. Yaralananların sayısının ise 24 bin 158'e çıktığı aktarıldı. Enkaz altında olduğu tahmin edilen 2 bin 250 kişiden ise haber alınamadığı vurgulandı.