Dünya İsrail’den tepki çeken saldırı!

İsrail’den tepki çeken saldırı!

10.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail savaş uçaklarının, önceki gece Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarında çok sayıda konut vurulurken, aralarında 4 çocuk ve 6 kadının da bulunduğu en az 13 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. İsrail ordusu, ölenler arasında İslami Cihad örgütünün üç üst düzey komutanının da olduğunu açıklarken, Türkiye saldırılara tepki gösterdi.

İsrail’den tepki çeken saldırı

Sabaha karşı düzenlenen saldırılarda, 40’a yakın İsrail savaş uçağı ve helikopter Gazze’yi hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda ev vurulurken, halk da büyük panik yaşadı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail vatandaşlarına saldırı düzenleyenleri, “pişman edeceklerini” söyledi. İsrail ordusu da, öldürülenlerden İslami Cihad Kuzey Bölgeleri Komutanı Halil Salah Bahtini’nin geçen ayki roket saldırılarından sorumlusu olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

İslami Cihad ise, saldırıların intikamının alınacağını açıkladı. Örgütün silahlı kanadı Kudüs Tugayları’nın yaptığı açıklamada, üç komutanlarının, aileleriyle birlikte öldürüldükleri vurgulandı. Açıklamada, Bahtini’nin yanı sıra Kudüs Tugayları Askeri Konseyi Sekreteri Cihad Şakir Gannam ve Batı Şeria’daki askeri komutanlardan Tarık Muhammed Ezzedine’nin adlarını saydı.

İslami Cihad, Gazze’de Hamas’tan sonra en güçlü yapılanma ve son yıllarda İsrail topraklarına yönelen roket saldırılarının önemli bir kısmının bu örgüt tarafından düzenlendiği düşünülüyor. Geçen hafta İslami Cihad ve diğer bazı Filistinli gruplar, İsrail cezaevlerinde açlık grevi yapan bir Filistinlinin ölümü üzerine İsrail’e yönelik çok sayıda roket saldırısı düzenlemişlerdi.

Haberin Devamı

İsrail’den tepki çeken saldırı

Türkiye olayı lanetledi

Türkiye, saldırıya sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, saldırılar lanetlenirken, “Bu tarz alçak eylemler hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu saldırıların, daha fazla can kaybı yaşanmadan ve bölgede yeni bir çatışma sarmalına sebebiyet vermeden derhal sonlandırılmasını bekliyoruz” denildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, sosyal medya paylaşımında, “Filistin halkına yönelik askeri saldırılar derhal durdurulmalıdır. Türkiye haklı davasında Filistin halkının yanındadır” ifadelerine yer verdi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı kınadı, “İsrail’in bölgeyi kaosa sokmaktan başka işe yaramayan ve barışın tesisini imkânsız hale getiren bu hukuksuz, barbarca saldırılarına bir an evvel son vermesi gerektiğini yüksek sesle ifade ediyorum” ifadelerini kullandı.