19.11.2022 - 17:56 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
İsrail'de erken seçimlerden Binyamin Netanyahu'nun zaferle çıkması, gözlerin Tel Aviv yönetiminin bölgesel ilişkilerine çevrilmesine yol açtı. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, seçime günler kala Ankara'daydı. Kalamata ziyaretini iptal edip Ankara'ya uçan Gantz, mevkidaşı Hulusi Akar'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da görüştü.
Benny Gantz'ın İsrail'in Yunan pilotları eğittiği Kalamata'daki hava üssüne yapacağı ziyaretin aniden iptal etmesi ve Türkiye'yi seyahat etmesi, beklendiği gibi Yunan medyasında geniş yer buldu.
'İki ortak ve bir koruyucu' başlığını seçen Kathimerini, "Atina İsrail ve Mısır'a tutunmaya devam etmeyi deniyor" dedi. Haberde, Tel Aviv ve Ankara arasındaki yeni sayfa için 'yüksek hassasiyete sahip bölgesel dengeler ve defalarca testten geçmiş ikili ilişkilerin bile hızla değişip acı verici tablolarla yüzleşebileceği' yorumu yapıldı.
2020'de patlak veren Doğu Akdeniz krizi, Yunanistan'ın Türkiye korkusuyla silahlanmaya milyarlarca dolar harcamasına yol açtı. Atina yönetimi, Fransa'dan Rafale jetleri satın aldı ve bölgesel müttefiki Tel Aviv'den insansız hava araçları elde etti.
Yunan medyası, aylardır İsrail'den Türkiye'ye karşı kullanılmak üzere Spike NLOS füze sistemleri satın alınacağını yazıyor. Füzelerin hem Ege Denizi'ndeki adalara hem de Meriç Nehri kıyısına konuşlandırılacağı belirtiliyor.
Dünya çapında bir şöhrete ulaşan Türk silahlı insansız hava araçlarına karşı İsrail'in ünlü Demir Kubbe hava savunma sisteminin Yunanistan tarafından istendiği de, yine haberlere yansıdı. İsrail ordusu ise geride kalan iki yılda Yunanistan ve Güney Kıbrıs'la ortak tatbikatlara girişti.
Mevcut tabloda Ankara'yı seçen İsrail Savunma Bakanı Gantz, Netanyahu'nun hükümeti kurma görevi aldığı günlerde gecikmeli de olsa Atina'ya gitti. İsrailli bakan, Yunan mevkidaşı Nikos Panagiotopoulos ile buluştu.
Resmi açıklamaya göre, iki bakan Atina ve Tel Aviv arasındaki zaman üstü dostluk bağı ve stratejik savunma işbirliğini yeniden teyit etti. Söz konusu ilişkilerin, bölgenin istikrarı ve refahında rol oynadığı vurgulandı. Yunan Bakan Panagiotopoulos, konuğunu İsrail-Lübnan deniz sınırları yetki anlaşması nedeniyle tebrik etti.
CNN Yunanistan, 'Savunma işbirliğimizi güçlendirmeye kararlıyız' başlığıyla sunduğu haberde, Gantz ve Panagiotopoulos'un öne çıkardığı başlıkları aktardı. Nikos Panagiotopoulos Kalamata'da İsrail'in Yunan pilotları eğitmesini övdü, Atina'nın Doğu Akdeniz'de yüzleştiği en büyük meydan okumanın 'bölgesel yayılmacılık' olduğunu savundu.
İsrail'le güçlü bir ittifak kurduklarını vurgulayan Yunan bakan, Lübnan'la imzalanan anlaşmanın tüm Doğu Akdeniz için bir 'örnek' olduğunu söyledi.
İsrail Savunma Bakanı Gantz ise, Tel Aviv ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de ortak çıkarlara sahip olduğunu dile getirdi, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığa Güney Kıbrıs'ın da dahil olduğuna değindi. Yunanistan ve İsrail arasındaki savunma işbirliğinin zirveye ulaştığını kaydeden Gantz, Kalamata'yı örnek gösterdi.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, ortak basın toplantısında Gantz ve Panagiotopoulos'un birbirlerine sarıldığı bir fotoğrafı dünyaya servis etti.
Kathimerini gazetesi, Atina'daki randevuyu 31 Ekim tarihinde yayımladığı haberde geçen bir cümleyi manşetinden vererek okurlarına aktardı: 'İsrail'den Türkiye'ye köprü!'
Kathimerini, Benny Gantz'ın görevini devretmeden günler önce Atina'ya geldiğini belirtip, Kalamata ziyaretinin iptal edilmesinin üstündeki dumanın temizlendiği yorumunu yaptı.
Gazete, Gantz'ın Atina'ya inmesinden daha önemli olan gelişmenin ise, İsrail Savunma Bakanlığı daimi genel müdürünün 10 gün içerisinde Yunanistan'ı ziyaret etmesi olduğunu yazdı. Kathimerini, söz konusu ismin silahlanma programına dair görüşmeler yapmaya yetkili olduğunu vurguladı.
Binyamin Netanyahu'nun seçimi kazanır kazanmaz Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştüğünü aktaran gazete, Netanyahu döneminde Ankara-Tel Aviv arasındaki ilişkilerin seyrinin merak edildiğini yazdı.
Kathimerini, Atina-Ankara arasındaki gerilimin düşürülmesinde ABD'nin yanı sıra İsraillilerin de çaba gösterdiğini dile getirdi. İsrailli politikacı, Ankara'da "Türkiye ve İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile köprüler kurabilir" demişti. Kathimerini, haberin spotunda, 'İsrail'in Doğu Akdeniz'de köprü rolü oynayabileceğini belirten Gantz'in ziyareti ne anlama geliyor?' sorusunu yöneltti.
İsrail'deki seçim sonuçlarının belli olmasıyla Jerusalem Post gazetesinde dikkat çekici bir analiz yayımlandı. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye karşıtı yazılarıyla öne çıkan Seth J. Frantzman imzalı yazıda, tekrar iktidar koltuğuna oturan Binyamin Netanyahu'yu ABD, Avrupa Birliği, Hindistan, Ortadoğu ülkeleri, Yunanistan ve Güney Kıbrıs gibi hassas dış politika başlıklarının beklediği kaydedildi. Ancak yazara göre, sorunların düğüm noktası iki ülkeydi: Türkiye ve Lübnan.
Bir önceki hükümetin Netanyahu'ya ocakta iki tencere bıraktığını belirten Frantzman, 'İsrail-Türkiye: Eski ilişkiler yenilendi' ara başlığını kullandı. Geçen yıldan bu yana Tel Aviv ve Ankara arasında yüksek düzeyli ziyaretlerin gerçekleştiğini hatırlatan yazar, Türkiye'de gelecek yıl gerçekleşecek seçimlerin Ankara-Tel Aviv ilişkilerinde 'kilit' önemde olduğunun altını çizdi.
Türkiye'nin aynı zamanda İsrail'in Lübnan'la imzaladığı deniz yetki alanları anlaşmasını izlediğini aktaran analizde şu ifadeler vardı:
"İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'la yakın ilişkilere sahip ve Doğu Akdeniz'de bir çatışmanın ortasında kalmak istemez. Netanyahu, İsrail-Yunanistan ilişkilerine düşkündü. Bu deniz sınırlarının önem taşıdığı anlamına gelir."