Dünya İsrail'e roket yağmuru! Demir Kubbe'ye karşı şok taktik

İsrail'e roket yağmuru! Demir Kubbe'ye karşı şok taktik

07.10.2023 - 14:57 | Son Güncellenme:

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonun başladığını duyurmasının ardından dünya, İsrail'e kilitlendi. Uzmanlar, yaşanan saldırılarda Demir Kubbe'nin yetersiz kalmasının en önemli sebebinin bu zamana kadar denenen farklı bir yöntem olduğunu ifade ediyor. Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol da, "Olayın boyutuna bakılırsa arkasında İran’ın olma ihtimali de akıllara geliyor" diyerek halihazırda devam eden olayları Milliyet.com.tr’ye değerlendirdi.

İsraile roket yağmuru Demir Kubbeye karşı şok taktik

Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Dünya, sabah saatlerinde İsrail’de gerçekleşen art arda saldırıların şokunu yaşıyor. Hamas tarafından düzenlenen saldırılarda çok sayıda asker ile sivil hayatını kaybederken, İsrail ordusuna ait birçok zırhlı aracın Hamas militanları tarafından Filistin’e kaçırıldığı, yine İsrail ordusuna ait en az bir Merkava tankının da Hamas tarafından imha edildiği iddia ediliyor. Hamas’ın saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada gece boyunca İsrail’e 5 binden fazla roket fırlatıldığı belirtilirken, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise gece boyunca devam eden roket saldırısı sonrasında bu sabah ‘savaş durumu alarmı’ ilan etti. Hamas militanlarının hava, kara ve denizden yaptığı sızmaların yanı sıra demir Kubbe hava savunma sisteminin vuramadığı çok sayıda roket de İsrail’in birçok noktasına düşerek can ve mal kaybına sebep oldu.

İsraile roket yağmuru Demir Kubbeye karşı şok taktik


'DAHA ÖNCE BÖYLE BİR SALDIRI GÖRÜLMEDİ'

Haberin Devamı

Şu an yaşanan olayların çok çeşitli sebepleri ve sonuçları olduğunu dile getiren Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol, “İsrail bir süredir iki devletli çözüm anlayışından uzaklaşmaya başlamıştı ve güvenlik mekanizmasına da fazlasıyla güveniyordu. Ancak bugün yaşanan gelişmeler başta ‘Demir Kubbe’ olarak adlandırılan hava savunma sistemi olmak üzere güvenlik mekanizmasının da böyle bir saldırı da yetersiz kalacağını ortaya çıkardı. Benim beklentim, Hamas’ın yeni bir intifada ilan etmesiydi ancak bu defa farklı bir adım attılar. Şu an yaşanan saldırılarda Aşkelon’da bulunan hapishanenin Filistinliler tarafından basıldığı yönünde bilgiler geliyor. Yine birçok noktada silahlı saldırılar düzenlemişler. Bunlar çok ciddi gelişmeler. Bu noktada bir kez daha şunu ifade etmek gerekiyor: İsrail’in güvenliği belirli ölçülerde Filistin meselesinin çözümüne bağlı. İsrail diğer Orta Doğu ülkeleriyle ne kadar yakınlaşmaya başlamış olsa da Filistin meselesi çözülmediği durumda güvenliğini tam olarak sağlaması çok zor gibi görünüyor” dedi.

Haberin Devamı

İsraile roket yağmuru Demir Kubbeye karşı şok taktik

ARKASINDA İRAN MI VAR?

“Yaşanan gelişmeler yeni bir İsrail-Filistin savaşına yol açacak gibi görünüyor” diyen Çelikkol sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerçekleştirilen saldırılar çok büyük. Daha önce bu derece büyük bir saldırı olmamıştı. Dediğim gibi ben daha çok yeni bir intifada bekliyordum. Ancak bu noktada Hamas’ın giderek İran’a yaklaştığını da hatırlamak gerekiyor. Saldırıların boyutuna bakılırsa bunun arkasında İran’ın olma ihtimali de insanın aklına geliyor. Tabİi bu hususlar ilerleyen saatlerde ve ilerleyen günlerde yeni detaylar ortaya çıktıkça belli olacak hususlar."

'İSRAİL SİYASETİNİ DE ETKİLEYECEK'

Yaşanan saldırıların İsrail siyaseti ve güvenlik bürokrasisinde de yeni gelişmelere sebep olacağının altını çizen Oğuz Çelikkol, “İsrail’de şu an sağcı ve şahin politikalar uygulayan bir hükümet var. Bu olaylar sonucunda İsrail siyasetinde neler yaşanacağı da sorulacak sorulardan biri. Saldırılardan sonra mevcut İsrail hükümeti devam edebilir mi? Halk desteği ne durumda olacak? Bu soruların cevapları ilerleyen günlerde netleşecek. İsrail uzun yıllardır batı yakasında yeni yerleşim alanları oluşturarak genişleme çabası içerisindeydi. Ancak bugün bir kez daha gördük ki bu yapılanlar mevcut sorunu çözmek bir yana onu daha da büyütüyor. Filistin sorununun bir çözüme ulaşmadan İsrail’in güvenliğinin de sağlanamayacağı açık bir şekilde ortada. Ümit ediyorum ki İsrailli seçmenlerde bu durumu görür ve bu konuda doğru seçimler yapar” dedi.

İsraile roket yağmuru Demir Kubbeye karşı şok taktik

Haberin Devamı

DEMİR KUBBE’YE KARŞI ŞOK TAKTİK

İsrail ordusunun Filistin, Gazze ve Lübnan’dan gelebilecek olası roket saldırılarına karşı kullandığı 'Demir Kubbe' hava savunma sistemi, geçmişte yapılan roket saldırılarını büyük oranda lav etse de 2021 yılında ve bugün yaşanan çatışmalarda atılan roketlerin bir kısmını engellemekte yetersiz kaldı. Uzmanlara göre Demir Kubbe'nin yetersiz kalmasının en önemli sebebi, Filistinli grupların bu tarz saldırılarda bir süredir farklı bir yöntem deniyor olması.

İsrail tarafından 10 yıldan fazla süredir kullanılan 'Demir Kubbe' hava savunma sisteminin satürasyon saldırılarında yetersiz kaldığına dikkat çeken uzmanlar, aynı anda fırlatılan yüzlerce roketin engellenmesinin mümkün olmadığını ve Filistin’de bulunan grupların yeni bir saldırı taktiği denediğini ifade ediyor.

Demir Kubbe hava savunma sisteminin kullandığı füzelerin binlerce dolar değerinde olduğunu ifade eden güvenlik kaynakları, Filistin’den atılan roketlerin birkaç yüz dolar değerinde olduğunu da belirterek, uzun dönemli saldırılarda İsrail’in kullandığı Demir Kubbe hava savunma sisteminin maliyetleri dolayısıyla sürdürülebilirlik konusunda bazı problemlere sebep olabileceğini vurguluyor.