Dünya İsveç diplomasisi hızlandı...

İsveç diplomasisi hızlandı...

09.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin göreve başlamasının ardından, merkezinde Türkiye’nin yer aldığı İsveç’in NATO üyeliğine yönelik diplomasi hız kazandı.

İsveç diplomasisi hızlandı...

Aydın Hasan - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki yeni kabinenin göreve başlamasının ardından, merkezinde Türkiye’nin yer aldığı İsveç’in NATO üyeliğine yönelik diplomasi trafiği hız kazandı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında dün gerçekleşen telefon görüşmesinin ana gündem başlığı da bu konuydu. Görüşmede, Türkiye’nin 4+ nesil 40 jet ve 79 modernizasyon kiti satın almasını içeren F-16 dosyası da ele alındı.

Haberin Devamı

İsveç’in NATO üyeliği, dünya diplomasisinde giderek daha fazla öne çıkan gündem maddelerinden biri haline geldi. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı, 11-12 Temmuz 2023’te Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak. ABD ile NATO yönetimi, zirveden önce Türkiye’nin onayı ile İsveç’in üyelik yolunun açılmasını istiyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, göreve başlama töreni nedeniyle geldiği Türkiye’de, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmiş, görüşmede Dışişleri Bakanı Fidan ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de yer almıştı. Stoltenberg, Daimi Ortak Mekanizma toplantısının 12 Haziran’da yapılacağını belirterek, “NATO’ya üyelik İsveç’i, aynı zamanda NATO ve Türkiye’yi de daha güçlü yapacaktır. Dolayısıyla İsveç’in NATO’ya üyelik katılım sürecinin bir an önce tamamlanmasını görmeyi arzu ediyorum” demişti.

Haberin Devamı

Billström Fidan’ı aradı

Göreve gelmesinin ardından Fidan’ı ilk arayanlardan biri de İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström oldu. Önceki akşam yapılan görüşmede Fidan, İsveç’in NATO üyeliği için somut adımlar atılması gerektiğini ifade etti. İki bakan, Daimi Ortak Mekanizma toplantısı sonrasında yeniden temas etmek üzere mutabakata vardı. Fidan’a, önceki akşam tebrik telefonu açanlar arasında Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan da yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise, Fidan’ı dün sabah saatlerinde aradı. Görüşmede İsveç’in NATO üyeliği, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan normalleşme süreçleri, F-16 alımı ve modernizasyonunun yanı sıra Ukrayna tahıl anlaşması konuları ele alındı. İki bakan, iki ülke arasında ortak gündem konularını ele almak üzere tekrar görüşme iradelerini de vurguladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da dün telefonda görüştüğü Bakan Fidan’ı Ukrayna’ya davet etti. Fidan, dün Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed El Nahyan ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdi. El Nahyan, Fidan’ı yeni görevi nedeniyle tebrik etti.

Haberin Devamı

Bagheri’den tebrik telefonu

Tebrik telefonları diplomasisi, Milli Savunma Bakanlığı’nda da sürdü. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, önceki gün Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler’i yeni görevinden dolayı tebrik etti. Dün de İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Hüseyin Bagheri, Güler’i telefonla arayarak tebriklerini ve başarı dileklerini iletti.