Dünya İsveç için son düzlük

İsveç için son düzlük

01.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’deki seçimlerin ardından NATO’ya üyelik için çalışmaları hızlandıran İsveç, bugün beklenen terörle mücadele yasasını yürürlüğe koyuyor.

İsveç için son düzlük

İRFAN KURTULMUŞ/KOPENHAG- Türkiye’de seçimlerin sona ermesiyle, uluslararası kurum ve yetkililerin, İsveç’in NATO üyeliğine yönelik çalışmaları hız kazandı. Seçim gündeminin sona ermesiyle, Türkiye’nin İsveç’in üyeliğini onaylaması için yapılan çağrılar artarken, İsveç yönetimi de Türkiye’nin taleplerini karşılamak adına attıkları adımları ön plana çıkarıyor.

Haberin Devamı

Nitekim İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Financial Times’ta yayımlanan köşe yazısında NATO üyeliğine yeşil ışık yakılmasını istedi. Kristersson yazısında, İsveç’te bugün yürürlüğe girecek olan terörle mücadele yasasının Ankara’nın NATO üyeliğine izin vermesi için yapılan anlaşmanın “son parçasını” yerine getireceğini ifade etti. Kristersson, “İsveç’in NATO üyeliği başvurusu üzerine ciddi anlamada düşünmenin zamanı gelmiştir. İsveç’in NATO’nun dışında kalması sadece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çıkarınadır” dedi.

Zirveden önce

Salı günü İsveç’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Kristersson, ülkesinin Türkiye’ye karşı Üçlü Muhtıra’dan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirdiğini savunarak “Şimdi karar vermelerini bekliyoruz” demişti. Blinken da NATO üyeliğiyle ilgili, “Süreci ilerletme zamanı geldi. Bunun Vilnius Zirvesi’nden önce gerçekleşmesini isteriz” demişti.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, “Vilnius Zirvesi’ne kadar İsveç’in NATO üyesi olması mümkün” ifadelerini kullandı. Norveç’in başkenti Oslo’da konuşan Stoltenberg, “İsveç’in mümkün olan en kısa sürede üye olması için Türk makamlarıyla yakın temastayım. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birçok kez bu konuyu konuştum” ifadelerini kullandı. ABD ve NATO, İsveç’in üyeliğinin temmuzda Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesinde resmileşmesini istiyor.

İsveç için son düzlük

NATO Kuzey Kutbu’nda!

NATO’nun en yeni üyesi Finlandiya’yı korumak için gerçekleştirdiği ilk tatbikat devam ediyor. Finlandiya’nın 27 Mayıs’ta başlattığı ve 2 Haziran’a kadar sürecek ‘Kuzey Ormanı’ tatbikatına ABD, İngiltere, Norveç ve NATO üyeliği bekleyen İsveç’ten askerler katıldı.