Dünya İtalya’da göçmen OHAL’i

İtalya’da göçmen OHAL’i

13.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İtalya açıklarında geçen hafta sonunda yaklaşık 2 bin göçmenin denizden kurtarılarak ülkeye getirilmesi, denizdeki yaklaşık 1200 kişinin ise kurtarılmaya çalışıldığının açıklanması sonrası aşırı sağcı hükümet, göçmenler konusunda olağanüstü hal (OHAL) kararı aldı.

İtalya’da göçmen OHAL’i

BBC’nin haberine göre, İtalya İçişleri Bakanlığı, ülkeye yılbaşından bu yana deniz yoluyla ulaşan göçmen sayısının 31 bin 292’ye ulaştığını, geçen yılın aynı döneminde bu sayının 7 bin 928 olduğunu belirtti. Aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi (FdI) liderliğindeki sağ koalisyon hükümetiyse, geçen yıl Eylül’deki seçimler öncesi “yasa dışı göçü durdurma” vaadinde bulunmuştu. Ancak iktidarları döneminde ülkeye ulaşan göçmen sayısının yaklaşık 4 kat artması üzerine Bakanlar Kurulu, 6 aylığına OHAL kararı çıkardı. Başbakan Giorgia Meloni kararı, “göç akışına daha etkili ve zamanında yanıt verebilmek için olağanüstü hal kararı aldık” dedi. Hükümete göçün idaresi konusunda olağanüstü yetkiler vermesi öngörülen OHAL kararıyla, göçmenlerin geri gönderme işlemlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Ancak karar, muhalefet, basın ve göç üzerine çalışan uzmanlardan eleştiri aldı. Sol kanattaki “Il Manifesto” gazetesi, hükümeti “insani bir krize çözüm bulmakta yetersizliğini gizlemek için OHAL kararı almakla” suçladı. “Il Riformista” gazetesi de hükümeti “panik içinde kendi kendine tam yetki vermekle” suçladı. Ana muhalefetteki Demokratik Parti’den milletvekili ve göç tarihi uzmanı Toni Ricciardi de, göç meselesinin bir acil durum değil yapısal bir fenomen olduğunu vurguladı.