Dünya Gelecekten haber aldılar! 'Gizemli çatlak' yöntemi ele verdi

Gelecekten haber aldılar! 'Gizemli çatlak' yöntemi ele verdi

21.04.2022 - 06:52 | Son Güncellenme:

Günümüzden birkaç bin yıl önce kahinler gelecekten haber almak için çeşitli yollara başvurdu. Kullanılan yöntemlerden biri de Çin'in Shang Hanedanlığı'nda gizliydi. Kahinlerin uyguladığı bu yöntem, aradan geçen binlerce yıl sonra yeniden kullanılıyor ama bu sefer sebebi çok başka.

Gelecekten haber aldılar Gizemli çatlak yöntemi ele verdi

Geleceği bilmek, gelecekten haber almayı istemek insanlık tarihi kadar eski bir merak. İngiltere'de Çin'in Shang Hanedanlığı'na dair bilinmeyen detaylara ulaşmak için başlatılan bir çalışma da bunun son örneği oldu. Bu araştırma milattan önce 1600'lü yıllarda kahinlerin bazı bilgileri aktarmak için ilginç bir yol izlediğini ortaya koydu. 

Haberin Devamı

British Library'den bazı tarihçiler milattan önce bulunmuş kemiklerden oluşan koleksiyonu incelediler. 484 kemikten oluşan koleksiyonda özellikle 4 parçanın üzerinde durdular. Bunlar hayvanlara ait olan kemiklerdi ve Bronz Çağı'nda Çin'deki kehanet uygulamaları için kullanılmıştı. Peki kehanet uygulamaları ne anlama geliyordu ve hayvan kemiklerinin bununla nasıl bir bağlantısı vardı?

ÇATLAKLARDAN BİLGİ SIZDI

Uzmanlar kemikleri incelerken kemiklerin üzerinde bazı çatlaklar olduğunu gördüler. Asıl gizem bu çatlakların içinde yatıyordu. Ellerinde mevcut olan bilgilerden yola çıkarak araştırmacılar, kemiklerin üzerindeki gizemli çatlakların geleceği tahmin etmek için yapılmış bazı ritüellerle bağlantılı olduğunu gördü. Kahinler, kemiklerin üzerindeki çatlakları kullanarak gelecekle ilgili bilgileri yorumluyordu.

Haberin Devamı

Gelecekten haber aldılar Gizemli çatlak yöntemi ele verdi

Kemikler hafif, taşınabilir olduğu için kahinler her yere bu kemikleri götürüyordu. Özellikle milattan önce 1600'lü yıllarda yaşayan kraliyet falcıları, kralın mesajlarını kemiklerin çatlaklarından içeri aktarıyordu. Bunun bir çeşit ritüel olduğunu düşünen falcılar, kemiklerin çatlaklarından kendilerine cevap geleceğini düşünüyordu ve böylece kralın almak istediği cevapları kemiklerin üzerindeki çatlaklarda bulacaklarına inanıyordu.

'YENİDEN İNŞA ETMEK MÜMKÜN'

Tarihçilere göre falcıların atalarından gelen bilgileri yorumlama şeklini yeniden inşa etmek, Shang Hanedanlığı'nın bilinmeyenlerine ışık tutabilir. Hatta bu yüzden uzmanlar bulunan kemikler üzerinde ritüelleri kullanarak yeni çatlaklar üretmeye çalışıyorlar. Bunu yaparken yapay bir çatlak oluşturmak belirli bir özen ve hassasiyet gerektiriyor.

Tarihçiler tarafından aktarılan bilgilere göre, incelenen kemiklerden birinde M.Ö. 1192'de yaşanan bir ay tutulması kemiğin üzerine yazılmış. Araştırmacılar kemiğin üzerinde bulunan ay tutulmasının çok ilginç olduğunu düşünüyor çünkü o yıllarda ay ve güneş gibi tutulmaların kötüye alâmet olarak yorumlandığı biliniyordu. Bu durumdan yapılan çıkarım ise kahinlerin gelecek kötü felaketleri tahmin edebilmek için kemik ritüellerini düzenli olarak gerçekleştirdiği ve böylece insanların büyük felaketlerden önceden haber almaya çalıştığı yönünde. Araştırmacılar, henüz incelenmeyen kemiklerin de Çin'deki Shang Hanedanlığı'nın eski yaşamı ve inançları hakkında önemli bilgiler vereceğini belirtiyor.