Dünya Kazdıkça bahçeden çıkan Viking: Bir taş, bir çubuk! 'Dünyada gören çok az kişi var'

Kazdıkça bahçeden çıkan Viking: Bir taş, bir çubuk! 'Dünyada gören çok az kişi var'

16.07.2023 - 06:48 | Son Güncellenme:

Evinin bahçesine bir kulübe inşa etmek için toprağı kazıyordu. Kazı sırasında karşılaştığı dikdörtgen taşa ilk olarak anlam veremedi. Biraz daha kazmaya devam ettiğinde bu sefer de demir çubuk gördü. Telaşla Google'da arama yapan adam elinin altında duran şey karşısında afalladı. Uzmanlara göre ise dünyada bunu gören çok az kişi var!

Kazdıkça bahçeden çıkan Viking: Bir taş, bir çubuk Dünyada gören çok az kişi var

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Ne zamandır evinin bahçesinde küçük bir alan yaratıp küçük kulübe inşa etmek istiyordu. Bütün malzemelerini temin etti, tüm alet edavetını toplayıp işe koyuldu. Önce toprağın üst katmanını otlardan, çimenden arındırmalıydı. Belirlediği yeri kademe kademe temizlerken bu zamana kadar asla görmediği tuhaf görünümlü dikdörtgen bir taşa rastladı. İlk başta gördüğü şeyi önemsemedi, işine devam etti. Ancak bu sefer de karşısına bir bıçağa benzeyen ama şüphe uyandıran demir parçası çıktı. Norveç'in Setesdal şehrinde yaşayan Oddbjørn Holum Heiland o anları şöyle açıkladı:

Haberin Devamı

"Ona baktım ve bunun bir kılıca çok benzediğini düşündüm. Sonra kovaya bıraktığımda kılıcın kabzası düştü."

Kazdıkça bahçeden çıkan Viking: Bir taş, bir çubuk Dünyada gören çok az kişi var

GOOGLE'DA TARAYINCA FARK ETTİ

Dikdörtgen taşı yeniden inceleyip Google'da hızla arama yaptıktan sonra Heiland, ülkenin farklı bir yerinde keşfedilen Viking dönemine ait kılıç resimleriyle karşılaştı. "İşte o zaman bunun bir Viking işi olduğunu anladım" diyen Oddbjørn Holum Heiland kazmaya ara verip çıkan kalıntıları güvenli bir şekilde bir kenara bıraktı ve ertesi gün de ilçedeki yetkili birimlere haber verdi.

Bir gün sonra Oslo'daki Kültür Tarihi Müzesi'nden arkeolog Joakim Wintervoll ve Jo-Simon Frøshaug Stokke, buluntuyu incelemek için Heiland'ın evine gitti. Kılıcın keşfedildiği bölgede çalışan arkeolog Joakim Wintervoll, kılıcın kabza işçiliğine bakarak mezarın geçmişinin milattan sonra 800–900'lü yıllara dayandığını söyledi. Wintervoll, "Programımı hemen boşalttım ve neler yapılabileceğimi görmek için bazı aramalar yaptım. Jo-Simon ile birlikte oraya gittik ve bunun bir mezar olduğu oldukça açıktı. Çok ender bulunan bir kalıntı, çok heyecan verici. Dünyada çok az kişi böylesini görmüştür" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'VİKİNG SAVAŞÇISINA AİT OLABİLİR'

Wintervoll, diğer arkeologların da kalıntıyı M.S. 800'lerin sonu veya 900'lerin başına tarihleyebildiklerini, "İlk çağlardan daha modern çağlara kadar Norveç'te kılıç kabzası şeklindeki modanın nasıl geliştiğine dair iyi bir sicile sahibiz. Bilinen diğer kılıç kabzalarıyla karşılaştırdığımızda bu kılıcın 9. yüzyılın sonlarından 10. yüzyılın başlarına ait olduğuna inanıyoruz" diyerek açıkladı. Joakim Wintervoll son olarak bu tür mezarların daha çok ailevi veya özel bir işlevi olabileceğine işaret etti.

Kazdıkça bahçeden çıkan Viking: Bir taş, bir çubuk Dünyada gören çok az kişi var

Arkeologlar kılıcın yanı sıra bir mızrak, cam boncuklar, altın yaldızlı bir kemer tokası ve bronz bir broş ortaya çıkardı. Araştırmacılar, kalıntıların muhtemelen bir Viking savaşçısına ait olduğunu düşünüyor, bunun yanı sıra bölgede hiçbir insan veya hayvan kalıntısı bulunmadı. Wintervoll'le birlikte kazıyı incelemeye giden Stokke da buluşun önemine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Viking dönemine ait silah mezarlarını bulmak çok nadir başımıza geliyor ve bu mezar alışık olduğumuzdan biraz daha zengin duruyor. Ayrıca onlar genelde bu zamanda kadar bulduklarımızdan biraz daha iyi korunmuş durumda."

Üstelik arkeologlara göre buraya defnedilmiş kişi bütün olarak gömülmüş veya yakılıp külleri mezara bırakılmış olabilir. Uzmanlar o dönemlerde defin uygulamasının bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiğini belirtiyor ancak henüz bir yakma işleminin varlığı doğrulanmış değil. Mezar doğu-batı ekseninde, gün doğumu ile gün batımı hizalanacak şekilde kazılmış ve mezar olduğuna dair tek gösterge de üzerindeki dikdörtgen taş. Norveç'te benzer bir keşfe 2020 yılında da imza atılmıştı. Evlerini restore etme kararı alan bir çift, zeminde bir başka Viking mezarını gün yüzüne çıkartmışlardı.

Haberin Devamı

BAHÇEDE YÜRÜRKEN DİNOZOR BULDU!

Evinin bahçesinde tarihe tanıklık eden isimlerden biri de Portekiz'in Pombal bölgesinde yaşıyor. Evinin inşaatı sırasında arka bahçesini kazan adam, karşılaştığı manzara karşısında şoke oldu. Yalnızca birkaç kemik parçasına ulaşacağını düşünen Portekizli adam dev bir iskeletle karşı karşıya olduğunu fark etti. Yaşadığı şaşkınlıkla ne yapacağını bilemeyen Portekizli adam, çevredekilerin yönlendirmesiyle durumu yetkililere bildirdi. Evin bahçesini ziyaret eden görevliler de şaşkındı. Portekiz'in Atlas Okyanusu yakınlarındaki bu bölgede daha önce böyle bir şeyle karşılaşılmamıştı.

Haberin Devamı

Kazdıkça bahçeden çıkan Viking: Bir taş, bir çubuk Dünyada gören çok az kişi var

Yetkililer durumu paleontologlarla paylaştı. Bölgeye gelen ekipler de büyük bir şaşkınlık yaşadı. Karşılaştıkları bir Sauropoda iskeletiydi. Sauropodalar uzun boyunları ve kuyruklarıyla biliniyordu. Bazı türleri baştan kuyruğa kadar tam 37 metre uzunluğundaydı. Paleontologlar, Portekizli adamın bahçesindeki dinozor iskeletinin büyük oranda korunmuş olması karşısında büyük bir heyecan duydular.

2017'den beri devam eden ve bilim dünyasını heyecanlandıran çalışmalara yalnızca Portekizli değil, İspanyol paleontologlar da katıldı. Evin içindeki inşaat sona erse de bahçedeki dinozor iskeleti yüzünden Pomballı adam tam 5 yıldır bilim insanlarını bahçesinde ağırlamaya devam ediyor. Bahçede bulunan kemik kalıntılarından yola çıkılarak dinozorun tam 12 metre yüksekliğinde ve 25 metre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor. Dört ayaklı canlının bitkiyle beslendiği ancak fosilin geri kalanının topraktan çıkarılması için daha fazla çalışma yapılması gerektiği duyuruldu.