Dünya Kendi üstüne top atışı istedi! Sığınağın etrafını düşmanlar sarınca ölüm emrini istedi

Kendi üstüne top atışı istedi! Sığınağın etrafını düşmanlar sarınca ölüm emrini istedi

02.12.2023 - 13:01 | Son Güncellenme:

Etrafı düşman askerleri tarafından sarılan asker yaşadıklarını ABD basınına anlattı. Telsizden komutanlarına ulaştığını ve kendi üstüne topçu atışı istediğini belirten Ukraynalı asker cephe hattındaki gerilimi dünyaya duyurdu.

Kendi üstüne top atışı istedi Sığınağın etrafını düşmanlar sarınca ölüm emrini istedi

24 Şubat 2022'den beri devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde ikinci yılın dolmasına sayılı günler kaldı. Ukrayna ordusu yaz aylarındaki başarısız karşı taarruz sonrası ABD'den F-16 almak için çalışmalara başladı, ancak uçakların teslimi en erken 2024 yazı olunca Kiev hayal kırıklığına uğradı. Kış aylarının gelmesiyle birlikte cephe hattındaki çatışmalar minimuma düştü, her iki taraf da bir süredir drone saldırıları ile birbirlerini yıpratmaya çalışıyor. Bu bağlamda Rus ordusu İran'dan aldığı Shaded-136 model intihar İHA'ları ile Ukrayna topraklarına kaosu yaşatıyor.

Haberin Devamı

PUTİN'DEN YENİ KARARNAME

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki savaşta ağır kayıplar veren Rus ordusunda asker sayısını arttırmak için yeni bir kararname imzaladı. Kremlin Bilgi Portalı'nda yayımlanan ve 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek kararnameye göre, Rus ordusundaki askeri personel sayısı yüzde 15 oranında artırılacak. Önümüzdeki yıl Rus ordusundaki askeri personel sayısı yaklaşık 170 bin arttırılarak 2 milyon 39 bin 758'den 2 milyon 209 bin 130'a çıkarılacak. Kararnamede ayrıca, Rus ordusundaki personel artışının sözleşmeli asker ve personellerden oluşacağı belirtilirken, Ukrayna'daki savaş için ülkede yeni bir seferberlik kararına ihtiyaç duyulmadığı da vurgulandı.

ÜÇ GÜNLÜK GÖREV İKİ HAFTAYA UZADI

Gün içerisinde CNN International tarafından yapılan ve dünya basınında ses getiren gelişmede ise bir Ukrayna askerinin cephede yaşadıkları yer aldı. Serhii isimli asker Ukrayna'nın merkezindeki bir devlet kliniğinde hastane yatağında oturuyor. Bacaklarında doktorların çıkaramadığı küçük şarapnel parçaları var, acıya rağmen kendisini iyi hissettiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Serhii normal şartlarda 80. Hava Saldırısı Galiçya Tugayı'nda bir piyadeydi, hala da öyle. Bir ay önce, 27 Ekim'de kendisine ve birliğine, Bakhmut'un eteklerindeki doğu cephesindeki siperleri tutmak için bir görev verildi. Bu görevin üç gün sürmesi gerekiyordu ancak birimin düşman ateşi nedeniyle sıkışıp kalmasından sonra iki haftaya kadar uzadı. Bu uzama bazı askerlerin sonu olacaktı.

Kendi üstüne top atışı istedi Sığınağın etrafını düşmanlar sarınca ölüm emrini istedi

RUS ASKERİ TANIMADI

Serhii ve arkadaşları bir süredir bombardıman altındaydı. Bir gün çatışmalar esnasında sığınağın yakınında bir havan topu patladı. Kendisi dahil birçok arkadaşının yaralandığını ve hayatını kaybettiğini belirten Serhii, iki hafta boyunca tahliye edilemediğini ve sığınakta sıkıştığını belirtti.

Üç gün boyunca sığınakta bekleyen Serhii'nin etrafı Rus askerleriyle sarılmıştı, seslerini duyabiliyordu. Hayatta kalamayacağına inanan Serhii telsizle komutanlarına ulaştı ve sığınağa bir topçu saldırısı istedi. Serhii sayesinde Ukrayna topçusu birkaç isabetli saldırı gerçekleştirdi, ancak daha fazla Rus askerlerinin sayısı çok fazlaydı ve hemen pozisyon alıyorlardı. En sonunda yakalandığını belirten Serhii, Rus askerinin kendisini silah arkadaşı sandığını aktardı ve şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Ukrayna askeri üniforması giyiyordum, bana su içer misin dedi, ben de Rusça yanıt verdim. Nasıl tanımadığını asla anlamadım"

Kendi üstüne top atışı istedi Sığınağın etrafını düşmanlar sarınca ölüm emrini istedi

SON İSTEĞİNİ AÇIKLADI

Tam o sırada Ukrayna ordusu bir kez daha topçu atışına başladı. Serhii sürünerek bölgeden uzaklaştı ve metrelerce emekledikten sonra Ukrayna hattına girmeyi tekrar başardı.

Hikayesini CNN International'e anlatan Ukraynalı asker bir kahramanlık yapmadığını düşündüğünü söyledi ve "Askerlerimizin ön saflarda ne yaptığını görmelisiniz. Arkadaşlarımız çoğu bedeli kanlarıyla ödüyorlar. Tek yapmak istediğim onlarla balığa gidip sessizce oturmak" dedi.