Dünya Kıbrıs’ta liderler, yarın mülkiyeti görüşmeye devam edecek

Kıbrıs’ta liderler, yarın mülkiyeti görüşmeye devam edecek

03.02.2009 - 13:56 | Son Güncellenme:

Hüseyin yolcu Hüseyin yolcu Hüseyin yolcu Hüseyin yolcu Hüseyin yolcu Hüseyin yolcu Hüseyin yolcu Hüseyin yolcu

Kıbrıs’ta liderler, yarın mülkiyeti görüşmeye devam edecek

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristrofyas, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yarın 18. kez bir araya gelerek, mülkiyet konusunu görüşmeyi sürdürecek.
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, düzenlediği haftalık basın brifinginde, liderlerin yarın mülkiyet konusunu ele alacağını ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafının Rum tarafının sunduğu görüşleri yanıtlayacağını, Rumların da Türk tarafının görüşlerini yanıtlamasını beklediklerini söyledi.
Kıbrıs Türk tarafının konuya ilişkin çalışmalarının sürdüğünü bildiren Erçakıca, geçen haftaki görüşmede tarafların mülkiyet konusuna nasıl yaklaştıklarını gösteren karşılıklı sunumları olduğunu anımsatarak, yarın bunlara yanıt verileceğini kaydetti.
Erçakıca, "Rum tarafının görüşlerine hem evrensel hukuk kuralları bakımından, hem Kıbrıs sorununun parametreleri bakımından yanıtlar hazırladık, bunları ileteceğiz. Ama detayları konusunda bir şey söylemem mümkün değil" dedi.

FLİNT VE REHN KIBRIS’A GELİYOR
Erçakıca, İngiltere’nin Avrupa ile ilişkilerden sorumlu bakanı Caroline Flint ve Avrupa Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in, adaya yapacakları ziyaretlerle ilgili olarak Cumhurbaşkanlığından randevu talep ettiklerini de açıkladı.
Erçakıca, Flint’in 9- 10 Şubat, Rehn’in de 13 Şubatta adayı ziyaret edeceği bilgisini verdi.

NAMİ VE YAKOVU, "ORTAK DEĞERLENDİRME BELGESİ" HAZIRLADI
Erçakıca, bir soru üzerine, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın temsilcileri Özdil Nami ve Yorgos Yakovu’nun, "Yönetim ve Güç Paylaşımı" başlığı konusunda "ortak değerlendirme belgesi" hazırlamakla görevlendirildiğini anımsatarak, bu çalışmanın tamamlandığını açıkladı.
Erçakıca, şöyle devam etti:
"Yani ’Yönetim ve Güç Paylaşımı’ konusunda yaklaşılan hususlar, yaklaşılamayan hususlar, Kıbrıs Türk tarafının görüşleri, Kıbrıs Rum tarafının görüşleri bu ortak belgeyle netleştirilmiş oluyor. Dolayısıyla şimdi üzerinde çalışılabilecek bir doküman ortaya çıkmış oluyor."
Erçakıca, özel temsilcilerin yaptığı çalışmalara BM’nin görevlendireceği uzmanların dahil olmasının ise resmi bir çalışma olmadığına işaret ederek, "Önümüzdeki dönemde BM’nin görüşme masasına bazı yakınlaştırıcı öneriler koymasını bekliyoruz, hatta biz bunu destekliyoruz" diye konuştu.
BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexsander Downer’e müzakere konularında yardımcı olmak için, bazı uzmanların KKTC ve Güney Kıbrıs’ta bilgi ve deneyim sahibi kişilerle görüşme yaptığını bildiklerini ifade eden Erçakıca, bu tür çalışmaları, yakınlaştırıcı, sürecin hızlanmasına veya çözüm bulunmasına faydalı bir çalışma olarak değerlendirdiklerini, ancak bunun resmi bir görüşme süreci olmadığını kaydetti. Erçakıca, bunu resmi görüşme sürecine yardımcı olduğu için desteklediklerini belirtti.