Dünya İran'da son dakika... Fotoğraflar ortaya çıktı! Reisi İsrail sınırında...

İran'da son dakika... Fotoğraflar ortaya çıktı! Reisi İsrail sınırında...

23.05.2024 - 10:50 | Son Güncellenme:

Başkent Tahran'daki törene 1 milyon kişi katıldı, cenazeler bugün defnediliyor. Altı yıl sonra yayınlanan fotoğraflar, bir ilk niteliği taşıyor. Uluslararası uzmanlar ise, helikopter enkazını AKINCI insansız hava aracının bulmasını "Türkler en iyi yeteneğini gösterdi" sözleriyle yorumladı.

İran'ı yasa boğan helikopter kazasında ölen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi bugün memleketi Meşhed'de toprağa veriliyor. Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan başkent Tahran'da, diğer isimler de memleketlerinde defnediliyor. Üçüncü gününe giren cenaze törenlerindeki ayrıntıları canlı blog sayfasına taşıyoruz.

REİSİ'NİN KABRİNDEN İLK FOTOĞRAF



İran medyası, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin defnedileceği İmam Rıza türbesindeki mezar yerinden ilk görüntüyü yayınladı.

TAHRAN'DA KRİTİK TOPLANTI



İran'ın farklı şehirlerinde cenaze törenleri devam ederken, başkent Tahran'da kritik bir toplantı gerçekleşti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanı Muhammed Selami ve yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü komutanı İsmail Kaani'nin yer aldığı toplantıya, Tahran yönetiminin Orta Doğu'daki müttefiklerinin temsilcileri katıldı.

Toplantıda Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye ve Hizbullah'ın iki numarası Naim Kasım, Devrim Muhafızları komutanı Selami'nin sağına ve soluna oturdu.

Tasnim haber ajansı, İran tarafından Direniş Ekseni olarak adlandırılan temsilcilerle yapılan toplantıda Gazze'deki savaşın ele alındığını bildirdi. Toplantıda tüm grupların işbirliği yapması öne çıktı.

İsrail işgal ordusu, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ni bombardımana tutuyor ve 35 binden fazla Filistinliyi katletti.

CENAZE MEŞHED'E UÇAKLA GETİRİLDİ



Helikopter kazasında ölen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin cenazesi, memleketi Meşhed'e uçakla getirildi. İran televizyonu, şehrin sokaklarında cenaze törenini bekleyen kalabalıkları ekrana taşıyor.

Haberin Devamı
İNTERNETİ KASIP KAVURAN KEHANET! SIMPSONLAR HELİKOPTER KAZASINI BİLDİ Mİ?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı taşıyan helikopterin aniden düşmesiyle tüm dünya İran'a kilitlendi. Ülkeden birbiri ardına gelen son dakika haberleri merakla takip edilirken, detayları merak eden sosyal medya kullanıcıları karşılarına çıkan bazı 'görseller' ile şoke oldu. Nokta atışı tahminleriyle 'her şeyi bilen' Simpsonlar, şimdi de İran Cumhurbaşkanı'nın kanlı kazasını 'bilmişti'. Peki, bu iddialar ne kadar doğru ve Simpsonlar Reisi'nin sonu olan kazayı bildi mi?

REİSİ'NİN MEMLEKETİ MEŞHED NEDEN ÖNEMLİ?

Rejime sıkı bağlılığıyla bilinen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed'de büyüdü. İran'ın dini açıdan en önemli şehirlerinden biri olan Meşhed'de, ünlü İmam Rıza türbesi bulunuyor.

Meşhed aynı zamanda yedi yıl önce tüm ülkeye yayılan protestoların başladığı nokta. Benzin zamları ve hayat pahalılığı nedeniyle Meşhed'de başlayan protestolar beklendiği gibi rejim tarafından demir yumrukla bastırıldı, yüzlerce gösterici hayatını kaybetti.

İran'ın en büyük ikinci şehri Meşhed günümüzde her yıl türbe ziyaretlerine gelen milyonlarca turisti ağırlıyor.

FOTOĞRAFLAR ALTI YIL SONRA YAYINLANDI



İran'ın Orta Doğu'daki en sıkı müttefiklerinden biri olan Hizbullah, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve diğer yetkililerin cenaze törenine iki numarası Naim Kasım'ı gönderdi.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü, özellikle Suriye iç savaşından itibaren işbirliğini artırdı.

Beşar Esad'ın iktidarını korumak için milislerini ve askerlerini sahaya süren Tahran yönetimine, beklendiği gibi Hizbullah da destek verdi. İran milisleri ve Hizbullah üyeleri, yıllarca Suriye iç savaşında aynı cephede mücadele etti.

Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasıyla gözler bir kez daha Hizbullah'a çevrildi. 7 Ekim'den bir gün sonra İsrail ve Hizbullah arasındaki sınır çatışmaları başladı ve bugüne kadar aralıksız devam etti.

Lübnan'ın güneyinden Hizbullah'ın ateşlediği yüzlerce füze İsrail'e ait bazı stratejik hedefleri vurdu, radar üsleri ya da casus balonların konuşlandığı üslerde patlamalar gerçekleşti.

İsrail ise savaş uçaklarıyla sınır hattındaki Hizbullah tesislerini bombaladı, silahlı drone'lardan füze ateşleyerek Hizbullah komutanlarının yer aldığı araçları vurdu ve Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Bekaa Vadisi'ni bile birkaç kez hedef aldı. Hizbullah'ın kalesi Bekaa Vadisi, İsrail sınırına 100 kilometre mesafede.

Hizbullah, İran halkı İbrahim Reisi için yas tutarken Lübnan'da 2018 yılında çekilmiş bazı fotoğrafları servis etti. Yayınlanan fotoğraflarda Reisi'nin Hizbullah üslerindeki milisleri denetlediği ve füzelerin yanında poz verdiği görülüyor.

Tehran Times, söz konusu fotoğrafların ilk kez yayınlandığını duyurdu.

Haberin Devamı
TAHRAN'DAKİ TÖRENE 1 MİLYON KİŞİ KATILDI



Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan ve diğer yetkililer için Çarşamba günü başkent Tahran'da cenaze namazı kılındı. Namazı İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney kıldırdı. Namaz sonrasında Azadi Meydanı'nda düzenlenen cenaze merasimine katılmak isteyen yüz binlerce kişi Tahran Üniversitesi etrafındaki bölgede toplandı.

İran devlet medyasına göre Reisi için düzenlenen törene bir milyon kişi katıldı.

Tahran'daki resmi törende ise 60'tan fazla ülkenin temsilcisi yer aldı. Türkiye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la törene üst düzey katılım gösterdi.

Törene devlet başkanı, başbakan, dışişleri bakanı ya da parlamento başkanı gibi temsilcilerini gönderen ülkeler arasında Tunus, Katar, Rusya, Çin, Mısır, Pakistan, Hindistan, Lübnan, Irak, Belarus, Sırbistan, Afganistan, Azerbaycan, Ermenistan vardı.

İran dini lideri Hamaney, cenaze törenine katılan bazı ülkelerin temsilcileriyle bir araya geldi.

İSRAİL BASININDAN DİKKAT ÇEKEN AKINCI ANALİZİ

Jerusalem Post (JP) 'Analistler Türkiye'nin drone endüstrisinin Reisi'nin kaza yerini arama rolü nedeniyle ivme kazanacağını söylüyor' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Haberde 'Analistler Türk drone endüstrisinin, drone'lardan birinin İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin helikopterinin düştüğü yerin yerinin tespit edilmesine yardımcı olduğu yönündeki iddiaların ardından ivme kazanacağını söyledi' ifadesine yer verildi. Haberde İHA'nın öne çıkan özelliklerine de yer veren İsrailli gazete '40 bin feet yüksekliğe çıkabiliyor, 24 saat havada kalabiliyor, hem havadan havaya hem de çarpışma önleme radarlarına sahip ve elektronik sistemi yapay zekadan yararlanıyor' dedi.

'TÜRKLER EN İYİ YETENEĞİNİ GÖSTERDİ'

BlueBay Asset Management'ta stratejist olan Timothy Ash ise Türkiye'nin son dönemde drone kullanımının büyük bir pazarlama fırsatı olduğunu söyledi. Ash Reisi'nin düşen helikopterinde Akıncı'nın oynadığı rol için şu açıklamalarda bulundu;

'Türkler en iyi yeteneği gösterdi. Korkunç havalarda ve sert rüzgarlarda yerden yüz metre kadar yüksekte uçtuğunuzu hayal edin.'