Dünya Konvoylar yetersiz kalıyor

Konvoylar yetersiz kalıyor

24.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail saldırılarının yanı sıra abluka ve kısıtlamalarıyla da mücadele eden Gazze’ye birkaç gündür girebilen konvoylarla taşınan yardımlar, bölgenin ihtiyaç duyduğu miktarlardan hayli uzak görünüyor. Nitekim Gazze Şeridi’nde 2 milyondan fazla kişinin adeta kapana kısıldığı ve elektrik, su, akaryakıtın yanı sıra yiyecek sıkıntısı çektiği düşünüldüğünde, 3 günde toplam 50 kamyonla gelen malzemenin “şişeye düşen damla” etkisi yarattığı belirtiliyor.

Konvoylar yetersiz kalıyor

DIŞ HABERLER - Mısır tarafında 3 bin ton civarında yardım malzemesi taşıyan TIR ve kamyonun Mısır’da, Refah sınır kapısından geçiş izni için beklediği belirtilirken, ilk etapta giren araçlarda tıbbi malzemeler, yiyecek ve içme suyunun bulunduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

İlk gün Gazze’ye giriş yapan kamyonların her birinin farklı malzemelerle dolu olduğu belirtilirken, yine her birinde UNICEF tarafından sağlanan 5 bin 544 şişe su bulunduğu belirtiliyor. Ancak BM yetkilileri, bu miktarın, kişi başı minimum su gereksiniminin 15’te birini karşıladığını ifade ediyor. BM Dünya Gıda Programı tarafından Gazze için 951 ton acil yiyecek yardımı hazırlandığını, ancak özellikle ilk gün yiyecek paketlerinden oluşan 100 tonluk bir sevkiyattan söz ediliyor. Ayrıca 20 tonluk konserve gönderildiği vurgulanırken, yaklaşık 250 bin kişinin bir haftalık ihtiyacının 300 tonluk yiyecek olduğu ifade ediliyor.

Yine ilk evleri yıkılanların kullanabilmesi için 15 ton branda, 300 bin ilk yardım kiti, kadınlar için gerekli malzemelerin bulunduğu 3 bin adet kit de bunun içinde yer alıyor. En çok ihtiyaç duyulan yakıt ise, halen yok.

Haberin Devamı

İsrail Greta’yı ‘sildi!’

İsrail hükümeti, sosyal medyada Filistinlileri destekleyen paylaşımlarda bulunduğu gerekçesiyle İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg’in ders kitaplarından çıkarılmasını kararlaştırdı.

Gazze’de “soykırım” yapıldığını söyleyen Thunberg’le ilgili açıklama yapan İsrail Eğitim Bakanlığı, “Bu tutum, onu ahlak ve eğitim değerleri açısından örnek olma hakkından mahrum bırakıyor. O artık İsrailli öğrenciler için rol model ve eğitici örnek olma hakkına da sahip değil” ifadelerini kullandı. Bakanlık, İsrail’deki ders kitaplarında yer alan Thunberg’in görüşleriyle ilgili bölümlerin çıkarılacağını bildirdi.

Thunberg, İsrail-Filistin savaşının kızıştığı ve bölgesel bir çatışmaya dönüşme tehdidi oluşturduğu dönemde, “dünyanın sesini yükseltmesi, Filistinliler ve etkilenen tüm siviller için acil ateşkes, adalet ve özgürlük çağrısı yapması gerekiyor” açıklaması yapmış, Instagram hesabından da, Almanya merkezli Filistin yanlısı bir hesabın Gazze’de “soykırım yaşandığını söyleyen” mesajını da paylaşmıştı.

Konvoylar yetersiz kalıyor

Web Summit CEO’sundan İsrail istifası

Dünyanın en büyük teknoloji zirvelerinden Web Summit’in kurucusu ve CEO’su Paddy Cosgrave, İsrail’i savaş suçları nedeniyle eleştiren paylaşımlarının ardından görevinden ayrılma kararı aldı. Cosgrave, “Savaş suçları müttefikler tarafından işlense dahi savaş suçudur ve ne oldukları açıkça söylenmelidir. Pes etmeyeceğim” ifadelerini kullanmıştı. 

Haberin Devamı

Meta’dan hem özür hem de düzeltme

Meta Company (Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi), uygunsuz Arapça çeviriye yol açan bir sorunu giderdiğini duyurdu. Meta, daha önce de Instagram’da bazı Filistinli kullanıcı profillerinin tercümesine “terörist” kelimesini ekleyen “otomatik tercüme açığıyla” ilgili özür dilemişti. Sorun, profilinde “Filistinli” kelimesinin İngilizce karşılığı “Palestinian” yazan hesapları etkiledi. Profil bilgileri İngilizce’ye “Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor” diye tercüme edildi. Kullanıcıların şikayetlerinin ardından Instagram sorunu düzeltti.