Dünya Kralın en büyük ailevi gücü

Kralın en büyük ailevi gücü

14.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere Kralı Charles’ın zayıflayan monarşiye eski ihtişamını kazandırmak için kardeşi Prenses Anne’e güvendiği belirtildi.

Kralın en büyük ailevi gücü

Pelin Aykın - Bizzat İngiltere Kralı 3. Charles’ın küçük oğlu Prens Harry ve gelini Meghan Markle’dan kaynaklanan kraliyete yönelik ırkçılık suçlamaları, aile içi diğer sorunlar, monarşi karşıtlarının protestoları, İngiliz Milletler Topluluğu’ndan ayrılmak isteyenler... Bir zamanlar “Üzerinde güneş batmayan imparatorluk” denilen ama şimdi bu tanımdan uzak olan İngiltere’de Kral 3. Charles, 6 Mayıs’ta sorunların gölgesindeki taç töreniyle resmen saltanat dönemine başladı. Tahtın bu zorlu döneminde Charles’ın (74) en büyük destekçisinin ise kız kardeşi Prenses Anne (72) olması bekleniyor. Charles’ın karşısında, kardeşi Prens Andrew’un cinsel tacizle suçlandıktan sonra kraliyet unvanlarını kaybetmesi ve oğlu Harry’nin ABD’ye taşınmasıyla zor günler geçiren kraliyeti yeniden eski ihtişamına kavuşturmak için zor bir sınav var.

Haberin Devamı

Güvenilir ‘kulak’

Kral Charles, monarşi her zamankinden daha fazla eleştiri altındayken İngiliz halkının desteğini artırmak için “çetin” bir savaşla karşı karşıya... Güvenilir bir kulağa, sırlarını paylaşacağı ve tavsiye isteyeceği birine ihtiyaç duyan deneyimsiz hükümdarın ailenin en çalışkanı Prenses Anne’i “gizli silahı” olarak gördüğü ifade edildi. Nitekim Charles, anneleri Kraliçe 2. Elizabeth geçen yıl vefat ettiğinde yas sürecinde kız kardeşine eşsiz görevler vermişti. Geleneksel olarak hükümdarın oğulları ve erkek torunlarının yer aldığı tabut başındaki nöbete kız kardeşinin katılmasına izin veren kral, aynı zamanda Anne’i en küçük kardeşleri Prens Edward ile birlikte devlet danışmanı yapmak için yasa bile çıkarttırdı. Kraliyet uzmanları, onlarca hayır kurumunun başında olan ve kraliyet ailesini kendi “sessiz yöntemiyle” ayakta tutmaya çalışan Anne’in aile içi gerilimlerin ortasında monarşi için güvenilir bir varlık haline geldiğini söyledi. Anne’in, Charles’ın halkın beğenisini kazanma çabasında yararlı bir kaynak olabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Kralın en büyük ailevi gücü

Halkın arasında neşeli olan Prenses Anne, zayıflatılmış bir monarşinin iyi bir fikir olmadığını söyledi.

300’den fazla iş birliği

İngiliz kraliyet ailesinin en çalışkan üyesi Prenses Anne, henüz 18 yaşındayken kamu hizmetine başladı. 300’den fazla kuruluş, hayır kurumu ve askeri birlikle iş birliği içindeki Anne’in kendine ait birkaç hayır kurumu da bulunuyor. 1970’den 2017’ye kadar “Save the Children” (Çocukları Koruyun) fonunun başkanlığını yapan Anne, 1988’den beri Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi. “Guardian”ın bir analizi, Prenses’in 2002’den 2022’ye kadar 11 binden fazla kraliyet görüşmesi veya etkinliği gerçekleştirdiğini gösterdi. Bu, Anne’in yaşayan diğer tüm kraliyet üyelerinden daha fazla görüşme ve etkinlik gerçekleştirdiği anlamına geliyor. Ayrıca, Anne’in 20 yıl boyunca her yıl Charles’tan ortalama 7 fazla randevuya sahip olduğu belirtildi.

‘Taca hizmet bir görev’

Kraliyet tarihçisi Marlene Koenig, Prenses Anne’in annesi Kraliçe II. Elizabeth gibi özgüvenli olduğunu belirtirken, “Anne hem ağabeyi Charles’a hem de monarşiye çok bağlı. Prensese göre taca hizmet etmek bir görev. Bunu hiç şikayet etmeden yapıyor” dedi. Anne’in Elizabeth’in saltanatının mihenk taşı olan “asla şikayet etme, asla kişisel görüşlerini belli etme” şeklindeki halkla ilişkiler stratejisini benimsediğini belirten Koenig, “Prensesin özel hayatı ve görüşleri nadiren haberlerde yer alır, bu da işine odaklandığını gösteriyor. Bir de tabii annesine duyduğu hayranlık var” diye konuştu. Taç töreninin ardından Kral Charles’ın aile üyeleriyle çektirdiği fotoğrafta Prenses Anne’in özellikle ağabeyinin yanında durduğu belirtiliyor. Halkla ilişkiler uzmanı Richard Fitzwilliams de Anne’in Charles’ın sağında yer almasının saltanatına başlarken kız kardeşine güveneceğinin en önemli işareti olduğunu söyledi. Söz konusu aile fotoğrafında Prens Andrew ile Prens Harry yer almadı.

Haberin Devamı

Kralın en büyük ailevi gücü

Mutluluğu ikinci evlilikte buldular

Kraliçe Elizabeth ve eşi Prens Philip’in 4 çocuğundan Charles ile Anne, yaşça birbirine en yakın olan kardeşler olarak her zaman daha fazla ortaklık paylaştı. Kasım 1948’de doğan Charles, Anne’den sadece 21 ay büyük. İki kardeşin aynı mizah anlayışına sahip olduğu, kırsal hayat sevgisini ve İskoç kültürüne olan sevgiyi paylaşarak birbirlerinin arkadaşlığından zevk aldığı da biliniyor. Ayrıca kraliyet tarihçisi Marlene Koenig, Anne’nin Charles’ı Prenses Diana ile çalkantılı evliliği nedeniyle yargılamadığını ve bunun bağlarını güçlendirdiğini öne sürdü. İki kardeşin ilk evliliği de sadakatsizlik iddialarının ardından bitmişti.  Charles da Anne gibi ikinci kez evlendi. Koenig “Anne’in kadın haklarını savunması için sokağa çıkması gerekmedi, o zorlu işlere girmek için hep ellerini kirletti” dedi.