Dünya Kuzey Kore denedi Japon sığınağa girdi

Kuzey Kore denedi Japon sığınağa girdi

14.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore’nin füze denemesi, Japonya’nın kuzeyinde panik yarattı, halk sığınaklara koştu.

Kuzey Kore denedi Japon sığınağa girdi

Japonya Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore’nin, Japon Denizi yönüne orta ya da uzun menzilli balistik füze fırlattığını açıklarken, Sahil Güvenlik, füzenin, kuzeydeki Hokkaido bölgesine düşebileceğini bildirdi. “J-Alert” erken uyarı sistemi, bölgedeki halka bina içlerine ya da yer altı sığınaklarına tahliye çağrısı yaptı, caddelerde sirenler çalındı.

Haberin Devamı

Hokkaido’da halkın bir bölümü, sabah saatlerindeki çağrının ardından panikle sığınaklara giderken, Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, balistik füzenin Hokkaido açıklarına ve Japon münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü duyurdu.

SIĞINAK UYARISI YAPILDI

Kuzey Kore’nin yaptığı son füze tatbikatı sonrasında Japonya alarma geçti. Kuzeydeki Hokkaido adasında siren sesleri duyulurken, hükümet acil durum ilan etti.

Halka sığınaklara gitme çağrısı yapan yetkililer, daha sonra acil durum ilanını kaldırdı. Başbakan Fumio Kishida, füzenin Japonya topraklarına düşmediğini söyledi.

Japon yetkililer erken uyarı sisteminde herhangi bir hata olmadığını, Hokkaida’da halka yapılan çağrının yerinde olduğunu belirtti. Sahil güvenlik, füzenin denize düştüğünü duyurdu.

Haberin Devamı

Kuzey Kore denedi Japon sığınağa girdi

KİM'İN ÖZEL İSTEĞİ

Öte yandan Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise 'Kuzey Kore muhtemelen katı yakıt kullanan yeni bir tür balistik füze ateşlemiş görünüyor' denildi.

AFP’nin aktardığına göre Pyongyang’ın bilinen kıtalararası füzelerinin tamamı sıvı yakıtlı. Ancak karadan veya denizaltılardan fırlatılabilen katı yakıtlı ICBM füzeler ise Devlet Başkanı Kim Jong Un'un istekleri arasında.