Dünya Kuzey Kore'de 'Google' krizi! Kim'in en güvendiği askerler idamın eşiğinde

Kuzey Kore'de 'Google' krizi! Kim'in en güvendiği askerler idamın eşiğinde

13.03.2023 - 15:50 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore'de infial yaratan 'Google' gelişmesi dünyada gündem oldu. Yaşananların detayları ise Kuzey Kore'de yaşamanın ne denli zor olduğunu gözler önüne serdi.

Kuzey Korede Google krizi Kimin en güvendiği askerler idamın eşiğinde

Dünyanın 'Kapalı Kutusu' olarak bilinen ve sık sık devlet Başkanı Kim Yong-un tarafından yapılan çıkışlarla gündeme gelen Kuzey Kore'de kan donduran bir gelişme yaşandı. Söz konusu olay kısa sürede dünya basınında gündem oldu.

Haberin Devamı

İnternetin yasak olduğu Kuzey Kore'de sadece sınırlı sayıda kişi Google'a erişim sağlayabiliyor. Bu kişiler genellikle üst düzey ordu mensupları ya da Kim Yong'un'a bağlı özel ajanlar oluyor. 'Seçilmişler' dışında internete bağlanmak ve arama yapmak ülkede yasak ve cezası idam.

GOOGLE'A BAĞLANDI, ÜLKE KARIŞTI

Yaşanan son gelişmede ise internete bağlanması 'serbest' olan bazı ajanlar  Google'a bağlandı ve Kim Yong-Un'u arattı. İnternetin 7 gün 24 saat denetlendiği ülkede kısa sürede fark edilen ajan hemen yakalandı. İsmini vermek istemeyen bir kaynak ise olayın nasıl açığa çıktığını aktardı. Devletin Güvenlik Bakanlığı kısmında çalışan kişilerin internete bağlanan ve yasaklı aramaları yapan kişileri ispiyonladığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Kuzey Korede Google krizi Kimin en güvendiği askerler idamın eşiğinde

Komşu Güney Kore merkezli Daily NK gazetesine konuşan bir bakanlık kaynağı, ajanların görevden alındığını ve Kim Jong Un'u araştıran birinin idam mangasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Yaşananlar ise devlet içerisinde baskıyı artırdı. Olayı soruşturan müfettişler ajanların dış ülkelere bilgi aktarıp aktarmadığını araştırıyor.

GÜNEY KORE DOĞRULADI

Öte yandan Güney Kore merkezli kaynaklar da yaşananları doğruladı. Ajanların jet hızında görevden alındığı belirtilen haberde, bir kişinin de idamla karşı karşıya olduğu belirtildi. Tüm bu gelişmeler yaşanırken gizli bir kaynak olayla ilgili konuştu. Söz konusu şahıs olayla ilgili şu ifadeleri kullandı: 

'Büro 10 Departmanına' internete erişim izni verildi. Bu izin kapsamında ajanlar internette istediği gibi gezmekte özgürdü ve tarama geçmişleri izlenmeyecekti. Ancak yeni bir büro şefi görevi devraldıktan sonra bu rutin değişikliğe uğradı'

Olayın dünya basınında ses getirmesi sonrası  Kuzey Kore İnsan Hakları Komitesi başkanı Greg Scarlatoiu konuştu. Greg, Kim'in en güvendiği ajanların bile artık rejime güvenmediğini ve dış ülkelerden bilgi almaya çalıştığını aktardı.