Dünya Lahey'de sunum yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız CNN Türk'te açıkladı: ABD'ye baskı oluşturulmalı

Lahey'de sunum yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız CNN Türk'te açıkladı: ABD'ye baskı oluşturulmalı

26.02.2024 - 19:47 | Son Güncellenme:

Lahey'de sunum yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız "Lahey'deki dava Gazze'deki katliamı durdurabilir" dedi. İşte Yıldız'ın sunum sonrası CNN Türk'e yaptığı o açıklamalar.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız Lahey'de yaptığı sunum sonrası açıklamalarda bulundu. Yıldız, CNN Türk'te yaptığı açıklamada İsrail'e, ABD'ye baskı oluşturulmalı dedi.

Haberin Devamı


İşte Yıldız'ın canlı yayında yaptığı açıklamadan satır başları;

"Lahey'deki dava Gazze'deki katliamı durdurabilir"

Bu konuda çok dava var. Benim sunum yaptığım dava, esasen 2022 yılında BM uluslararası adalet divanında İsrail'in işgal davası. Bu dava gösteriyor ki Filistin'deki tırmanma yeni değil. 7 Ekim'den çok önce İsrail'in kalıcı uygulamaları, İsrail'in demeçleri, evleri yıkma, Filistinleri göç ettirme, toprakları gasp etme sahada durum katlanılmaz hale gelmişti. Toplantılarda da bunu hemen herkes dile getirdi. Bu davada istişari bir görüş bildirilecek. Daha önce Türkiye Filistin'in BM'ye gözlemci devlet olmasını sağlamıştı. Hala Filistin'i tanımayanlar var. Burada esas barışı baltalayan taraf İsrail. Filistin'i tanımayan ülkeler Filistin'i tanıyarak barışa katkıda bulunacaklarını bilmeleri lazım. Şimdi divana verdiğimiz görüş bu yönde. Sadece Filistin'de değil, vatanlarından sürülmüş Filistinlilerin komşu ülkelerde de yaşamlarının etkilendiği. Gazze'de insani yardımın kesintisiz olarak sürmesi gerektiğini. İsrail'in Kudüs şehrinin tarihsel statükosunun değiştirilmesi gayretlerinin boşa çıkartılması gerektiğinin. Tecavüzlerin yasa dışı olduğunu anlattık. Bunlar birçok kararlara konu olmuş, ittifak edilen konular. İsrail hiçbir kuralı tanımıyor. Özellikle iki devlet vizyonuna aykırı ve bu sorunu askeri olarak çözeceklerini söylüyorlar. Bence bu dava İsrail'e baskı, ABD'ye baskı oluşturacak.

Haberin Devamı

BU DAVANIN SONUCU NE OLUR?

Filistin devletini birçok ülkenin tanımaya vesile olacaktır. Katliamın durmasına katkı sağlayacaktır bu dava. Biliyorsunuz Adalet Divanı kararları hemen açıklanmıyor. Uzun zaman alabiliyor. Bugünlerde İsrail Gazze'ye bir operasyon yapacağını söylüyor. Bu çok tehlikeli. Katar Mısır gibi ülkelerin katıldığı, bir barış görüşmelerinin başlayacağını umuyoruz. Tabii ki bu bir barış kararı olmayacak. Divan'dan çıkan karar istişari bir karar olacak.

DÜNYADA GEREKEN TEPKİ VERİLİYOR MU?

Şimdi diyoruz ki; ne yapılmalı ki çözüme ulaşılmalı. İsrail üzerinde yeterli baskı oluşturulmalı. Güvenlik Konseyi'nde yeterli güçte kararların alınması gerekli.