Dünya Gazze'de son durum, Orta Doğu'da son dakika... ABD saldırısında onlarca ölü, Rusya ve İran'dan peş peşe açıklamalar!

Gazze'de son durum, Orta Doğu'da son dakika... ABD saldırısında onlarca ölü, Rusya ve İran'dan peş peşe açıklamalar!

03.02.2024 - 16:45 | Son Güncellenme:

10 bin km aralıksız uçan B-1B uçaklarının da katıldığı Amerikan misillemesinde Orta Doğu'daki yedi nokta hedef alındı. Bombardımana tepki gösterenler arasında bölge ülkelerinin yanı sıra Rusya da var.

Orta Doğu'yu alev topuna çeviren savaşta dördüncü ay doldu, Ürdün'deki üs saldırısında üç askerini kaybeden ABD'nin misillemesi bölgede yeni bir kırılmaya yol açabilir.

ABD VE İNGİLTERE HUSİ HEDEFLERİNİ VURDU

ABD ve İngiltere, Yemen'deki Husilere yönelik yine saldırı düzenledi. 13 noktada 36 hedefin vurulduğu duyuruldu.

RUSYA'DAN BMGK'YA ÇAĞRI

ABD, 28 Ocak'ta Suriye-Ürdün sınırındaki üssünde 3 askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırıya dün gece çok sayıda savaş uçağıyla 85'ten fazla hedefi vurarak yanıt vermişti. Irak ve Suriye’deki İran bağlantılı milis gruplara düzenlenen saldırılar sonucu 16 kişi hayatını kaybederken, Rusya’dan saldırılara tepki geldi. Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy yaptığı açıklamada, “ABD’nin Suriye ve Irak’a yönelik saldırılarının oluşturduğu barış ve güvenlik tehdidi nedeniyle BMGK’nın ‘acil’ toplanmasını talep ettik” dedi.

IRAK'TAN ABD'YE NOTA

Irak, ABD’nin düzenlediği son saldırılar nedeniyle ABD Bağdat Büyükelçiliği Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin ülkenin batısında gerçekleştirdiği ve siviller ile güvenlik güçlerini hedef alan hava saldırılarını protesto etmek amacıyla ABD Bağdat Büyükelçiliği Maslahatgüzarı David Berker’in bakanlığa çağırılarak, protesto notası verildiği aktarıldı.

Haberin Devamı
FİLİSTİN'E DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları aralıksız devam ediyor. Bölgede 120 gündür süren saldırılarda 27 bin 238 hayatını kaybederken milyonlarca Filistinli yerinden edildi. İnsan hayatını hiçe sayarak sürdürülen bu katliama dünyanın dört bir yanından tepki geliyor. İskoçya’da Filistin’e destek için binlerce kişi bugün yürüyüş düzenledi. Edinburgh Kalesi'nden İskoçya Parlamentosu’na doğru yürüyen binlerce kişi, Filistin bayrakları ile “Filistin için özgürlük”, “Gazze’deki kuşatmayı durdurun”, “Katliamı durdurun” pankartları taşıyarak, “Hemen ateşkes”, “Nehirden denize Filistin özgür olacak” ve “Özgür Filistin” sloganları attı.

IRAK'TA 3 GÜNLÜK YAS

Irak hükümeti, ABD’nin dün gece düzenlediği ve 16 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırılarının ardından ülke genelinde 3 günlük yas ilan edildiğini açıkladı.

HUSİLERİN 12 İHA'SI İMHA EDİLDİ

Yemen’deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde saldırılarına devam ederken ABD güçlerinin de Husilere yönelik operasyonları sürüyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından bugün yapılan açıklamada, “USS Carney (DDG 64) savaş gemisi dün saat 10.30’da Aden Körfezi’nde 1 insansız hava aracı (İHA) ile çatışmaya girdi ve İHA’yı imha etti. Herhangi bir yaralanma ya da hasar rapor edilmemiştir” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca aynı gün saat 16.40’da ise fırlatılmaya hazırlanan 4 İHA’ya karşı saldırı düzenlendiği belirtilen açıklamada, “ABD kuvvetleri İHA’ları Yemen’de Husilerin kontrolündeki bölgelerde tespit etmiş ve bölgedeki ticari gemiler ile ABD Donanması gemileri için bir tehdit oluşturduklarını belirlemiştir. Bunun üzerine ABD kuvvetleri meşru müdafaa kapsamında İHA’ları imha etmiştir” denildi.

Haberin Devamı
POLONYA: ATEŞLE OYNAYANLAR ŞİMDİ YANIYOR

ABD'nin yakın müttefiklerinden Polonya, Irak ve Suriye'deki İran yanlısı milislerin vurulduğu hava saldırılarına destek verdi. Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, "İran'ın vekilleri aylardır yıllardır ateşle oynadılar ve şimdi ateş onları yakıyor" dedi.

REFAH'A SALDIRI İHTİMALİ AB'Yİ ALARMA GEÇİRDİ



Avrupa Birliği, İsrail'in Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Refah kentine muhtemel bir kara saldırısından derin endişe duyduğunu açıkladı. Refah, halihazırda çatışmalardan kaçan 1 milyonu aşkın Filistinli için son sığınak.

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Joseph Borrell, İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanmadığı takdirde çatışmaların tüm bölgeye yayılabileceği uyarısında bulundu.

Josep Borrell, "Yaklaşık 1 milyon Filistinli Mısır sınırına doğru aşamalı olarak yerlerinden edildi. Buraların güvenli bölgeler olduğunu iddia ettiler ama aslında gördüğümüz şey sivil nüfusu etkileyen bombardımanın devam ettiği ve bunun çok vahim bir durum yarattığıdır" dedi.

Brüksel'de konuşan Borrell'e göre, Gazze'deki savaş Lübnan, Irak, Suriye ve Kızıldeniz bölgesinde de patlak veren çatışmalarla birlikte 'domino etkisi' yarattı.

AB yetkilisi, "Ortadoğu'da, tüm bölgede kritik bir durum yaşıyoruz. Gazze'deki savaş devam ettiği sürece Kızıldeniz'deki durumun düzeleceğine inanmak çok zor, çünkü biri diğeriyle bağlantılı" ifadesini kullandı.

Refah'a saldırı ihtimali, çaresiz Gazze sakinlerinin güvenlik için nereye gideceğine dair korkuları da arttırdı. Birleşmiş Milletler, kentin 'umutsuzluğun tansiyonu yükselttiği' bir yer haline geldiği tanımlaması yaptı.

İsrail'in Refah'ı hedefleyen kara saldırısı, yüzbinlerce Filistinliyi Mısır'a itebilir, Tel Aviv'in Kahire ile yaptığı barış anlaşmasını baltalayabilir ve ABD'yi kızdırabilir.

RUSYA KINADI: ABD KAOS VE YIKIM EKİYOR

Amerikan savaş uçaklarının Irak ve Suriye'deki İran yanlısı milisleri vurduğu hava saldırılarına Moskova'dan tepki geldi.

Hava saldırılarını kararlı bir şekilde kınayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Orta Doğu'ya kaos ve yıkım ekmeye devam ettiğini belirtti.

Haberin Devamı
AMERİKAN BOMBARDIMANINDA ONLARCA ÖLÜ

ABD'nin B-1B stratejik bombardıman uçaklarının da kullanıldığı misillemesinde yaklaşık 40 kişinin öldüğü bildiriliyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'daki İran yanlısı güçleri hedef alan hava saldırılarında 23 milisin ölümüne neden olduğunu bildirdi. SOHR'un verdiği bilgiye göre, İran yanlısı milislerden 10'u Deyrizor'da, 13'de vilayete bağlı El Meyadin'de öldü.

Irak ise, önceki saatlerde Amerikan saldırılarında aralarında sivillerin de bulunduğu 16 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

GAZZE'DE CAN KAYBI 27 BİN 200'Ü GEÇTİ

Filistinli yetkililer, İsrail katliamında yaşamını yitirenlerin sayısının 27 bin 238'e çıktığını açıkladı.

7 Ekim'de başlayan ve bugün dördüncü ayı dolacak savaştaki kurbanların üçte ikiden fazlası çocuklar ve kadınlar.

İRAN SUSKUNLUĞUNU BOZDU



Gece yarısından bu yana sessizliğini koruyan İran, öğle saatlerinde ABD'nin Irak ve Suriye'deki hava saldırılarını şiddetli bir şekilde kınadığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasın Kenani, Amerikan misillemelerinin uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler sözleşmelerini ihlal ettiğini söyledi.

Kenani, ABD'nin iki ülkedeki hedefleri bombalamasının Washington'ın imza attığı bir başka maceracı ve stratejik hata olduğunu vurguladı, gerilimin artacağı mesajını verdi.

Haberin Devamı
ŞAM: SURİYE TOPRAKLARINDAKİ ABD İŞGALİ DEVAM EDEMEZ

Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD ordusunun ölümcül hava saldırısının ardından yaptığı açıklamada ülke topraklarındaki Amerikan işgalinin devam edemeyeceğini vurguladı.

Washington'ı küresel istikrarsızlığın ana kaynağı olarak tanımlayan Şam, "ABD'nin yaptıklarının Ortadoğu bölgesindeki çatışmayı çok tehlikeli bir şekilde körüklemeye hizmet ettiğini bir kez daha kanıtlamıştır" ifadesini kullandı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ayrıca, ABD'nin söz konusu misilleme saldırısını meşrulaştırmak için dile getirdiği gerekçeleri kategorik olarak reddettiğini de ekledi.

ABD'nin Suriye'nin kuzeyi ve doğusunda yaklaşık 900 askeri ve birçok üssü bulunuyor.

SON SIĞINAĞA KARADAN SALDIRI PLANI

İsrail'in Gazze Şeridi'ni yerle bir eden saldırılarında dört ay dolarken, bölgenin orta kesimindeki Gazze şehri ile güneydeki Han Yunus'ta şiddetli çatışmalar var.

Al Jazeera muhabirleri, Filistinli gruplarla İsrail işgal ordusu arasındaki şiddetli çatışmaların yaşandığı Gazze şehrinde hava ve top saldırılarının sürdüğünü bildirdi.

Aksa Şehitleri Tugayı, bir İsrail aracını havaya uçurduğunu, araç içindeki işgal askerlerinin öldüğünü ya da yaralandığını duyurdu.

41 kilometre uzunluğundaki Akdeniz kıyı şeridinin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'ta da çatışmaların yanı sıra bombardıman devam ediyor.

İsrail işgal ordusu, Mısır ile Gazze Şeridi sınırındaki Refah'ta kara operasyonu planlıyor. Refah halihazırda çatışmalardan kaçan yüzbinlerce Filistinlinin sığındığı son nokta.

MİSİLLEME SAVAŞI KIZIŞIYOR



ABD'nin yaklaşık yarım saatlik hava saldırısında Irak ve Suriye'deki yedi noktayı bombardımana tuttuğu misillemeye, yarım gün dolmadan karşılık verildi.

Irak'taki İran yanlısı gruplar, Suriye'nin güneyindeki stratejik ABD üssü El Tanf'ı füzelerle hedef aldıklarını duyurdu.

ABD birlikleri ve koalisyon güçlerinin konuşlandığı Irak'taki Ayn el Esad üssü de silahlı insansız hava araçlarıyla hedef alındı.

İran yanlısı milisler Irak'ın kuzeyindeki El Harir hava üssüne de saldırı düzenlediklerini bildirdi ancak bu bilgi henüz doğrulanmadı.

ABD'nin hava saldırılarını kınayan Irak Başbakanlığı, misillemede aralarında sivillerin de bulunduğu 16 kişinin öldüğünü açıkladı.

Washington'ın gerçekleri çarpıttığını vurgulayan Bağdat yönetimi, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun yetkilerinin dışına çıkarak Irak'ın güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Haberin Devamı
SADDAM'IN PLAYSTATION'LARI! 'DÜNYAYI ELE GEÇİRECEK'

Eski Irak diktatörü Saddam Hüseyin, yaklaşık 4 bin adet PlayStation 2 oyun konsolu alınmasını emretmişti. Peki, bu ilginç durumun arkasında yatan sebep neydi?

WSJ: ATEŞKES ANLAŞMASI HAMAS LİDERLERİNİ İKİYE BÖLDÜ

Mısır'ın başkenti Kahire'de devam eden ateşkes ve rehine takası müzakerelerine dair bir haber yayımlayan Wall Street Journal gazetesi, Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas'ın masadaki teklif için ikiye bölündüğünü yazdı.

Haberini müzakerelere aşina kaynaklara dayandıran WSJ Hamas'ın üst düzey liderlerinin ikiye ayrıldığını savundu. WSJ'ye göre, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve çevresindeki ekip altı haftalık ateşkesi kabul etmeye hazır. Ancak sürgündeki Hamas liderleri kalıcı bir ateşkes talep ediyor.

WSJ'nin haberine ilişkin Hamas'tan bir açıklama yok. Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin hafta içinde Mısır'ın başkenti Kahire'ye ateşkes müzakereleri için gittiği biliniyor.

BEKLENEN SALDIRI GERÇEKLEŞTİ, B-1B'LER ABD'DEN UÇUP ORTA DOĞU'YU VURDU


7 Ekim'de başlayan savaşta ilk kez Ürdün'deki Tower 22 üssünün vurulmasıyla askerlerini kaybeden ABD'nin beklenen misillemesi gerçekleşti.

ABD ordusu, Irak ve Suriye'de İran bağlantılı milis gruplarını gece yarısı savaş uçaklarıyla bombaladı. İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı gruplara ait dördü Suriye’de, üçü de Irak’ta olmak üzere yedi farklı nokta hedef alındı.

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Devrim Muhafızları'nın dış operasyon servisi Kudüs Gücü ve onunla bağlantılı milis grupların kullandığı komuta ve kontrol operasyon merkezlerinin vurulduğunu duyurdu.

Yanı sıra, vurulan 84 hedef arasında istihbarat merkezleri, füze, insansız hava aracı ve mühimmat depoları da vardı.

Gece yarısı sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Irak-Suriye sınırındaki El Kaim ile Deyrizor yakınlarındaki El Meyadin'de şiddetli patlamaların gerçekleştiği görüldü.

İran topraklarındaki herhangi bir nokta hedef alınmadı, bu hamle Tahran ve Washington arasında doğrudan askeri çatışma ihtimalini düşürüyor.

Misilleme saldırısına ABD topraklarından havalanıp Orta Doğu'ya kadar uçan B-1B stratejik bombardıman uçakları da katıldı. Havada yakıt ikmali yapan uzun menzilli B-1B Lancer'lar, saldırının ardından hiç iniş yapmadan tekrar ABD'deki üslerine döndü. Bu, ünlü bombardıman uçakları B-1B'lerin en az 20 bin kilometre yolculuk yaptığı anlamına geliyor.

Saldırıda Ürdün ordusuna ait F-16 savaş uçaklarının da yer aldığı gelen bilgiler arasında.

Fox News'in güvenlik muhabiri Jennifer Griffin, misillemeye ABD donanmasının katılmadığını yalnızca savaş uçaklarının iki ülkedeki hedefleri vurduğunu bildirdi.

SALDIRILARIN DEVAMI GELECEK Mİ?

Beyaz Saray, yaklaşık yarım saat süren bombardımanda vurulan hedeflerin dikkatlice ve kesin kanıta dayanarak seçildiğini kaydetti.

ABD lideri Joe Biden, "Saldırıya yanıtımız bugün başladı. Bizim seçtiğimiz zaman ve yerlerde devam edecek. Orta Doğu'da ya da dünyanın herhangi bir yerinde çatışma aramıyoruz. Ancak bize zarar vermeyi amaçlayan herkes şunu bilsin: Bir Amerikalı’ya zarar verirseniz, karşılık veririz" dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise, "Bu bizim yanıtımızın başlangıcıdır" cümlesini kurdu. Söz konusu mesaj, Amerikan misillemesinin devam edeceğini gösteriyor.

SURİYE: ÇOK SAYIDA CAN KAYBI VAR, ABD'NİN KİRLİ OYUNLARI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Irak hükümetinin harekattan önce bilgilendirildiğini belirtti, Suriye için bir ayrıntı paylaşmadı.

Suriye resmi haber ajansı SANA, Amerikan hava saldırılarında çok sayıda can kaybının olduğunu bildirdi.

Suriye Savunma Bakanlığı, terör örgütü DEAŞ'la mücadele ettiği bölgede gerçekleşen bombardımanın ABD'nin terör örgütüyle işbirliği yaptığını gösterdiğini ileri sürdü, Amerikan ordusunun kirli yollara başvurduğunu savundu.



IRAK KINADI

Irak ordusu sözcüsü General Yahya Resul ise, ABD’nin kendi toprakları içinde düzenlediği operasyonu kınayıp egemenliğin ihlal edildiğini söyledi.

ABD İÇİNDEN TEPKİLER

Misillemeye destek veren Senato Silahli Hizmetler Komisyonu Başkanı Demokrat Senatör Jack Reed, Suriye ve Irak'taki İran vekil güçlerinin önemli bir darbe aldığını savundu.

Silahli Hizmetler Komisyonu Kidemli Üyesi Cumhuriyetçi Senatör Roger Wicker, "Bu askeri saldırılar memnuniyet verici ancak ölen üç cesur Amerikalı ve yaralanan yaklaşık 50 kişi için çok geç kalındı" açıklamasını yaptı. Biden yönetiminin en alt seviyede misillemede bulunduğunu savunan Wicker, "Ayetullah'a hak ettiği kanlı darbeyi vurmak yerine hâlâ eline tokat atmaya devam ediyoruz" dedi.

NİHAİ HEDEFLERİ ABD ASKERLERİNİN SURİYE VE IRAK'TAN ÇEKİLMESİ

Irak’ta 2 bin 500, Suriye’de ise yaklaşık 900 askeri bulunan ABD ordusuna ait üsler, 7 Ekim'den bu yana 165'ten fazla kez İran yanlısı grupların saldırısına uğradı. Kamikaze drone'ların kullanıldığı saldırılarda Amerikan üslerine roket yağdırıldı.

İran ve bölgedeki güçleri, ABD ordusunun Irak ve Suriye'den çekilmesini istiyor.

ABD ordusu geride kalan dört ayda İran'ın desteklediği gruplara savaş uçaklarıyla birkaç kez misillemede bulundu ancak bu bombardımanlar Tahran'ın Direniş Ekseni adını verdiği grupların Amerikan üslerine saldırıları durdurmadı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Ürdün, Suriye ve Irak sınır üçgenindeki Tower 22 üssünü kamikaze drone'la vuran saldırıdan Irak'taki Ketaib Hizbullah grubunu sorumlu tuttu. Ketaib Hizbullah, Haşdi Şabi bünyesindeki en önemli grup.