Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Ateşkes sonrası katliam: Can kaybı arttı! İsrail bir ülkeye daha saldırdı

Gazze'deki savaşta son dakika... Ateşkes sonrası katliam: Can kaybı arttı! İsrail bir ülkeye daha saldırdı

01.12.2023 - 09:21 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu, yaklaşık iki saat önce ilan edilen ateşkese rağmen Hamas ile tekrar savaşmaya başladıklarını duyurdu. İsrail uçakları havadan bıraktıkları broşürlerde ise skandal bir haritaya yönlendiren QR kod kullandı. Arap basını ise İsrail ordusunun Yemen'de faaliyet gösteren Husilere ait bir askeri üssü vurduğunu iddia etti.

İsrail-Hamas arasındaki ateşkesin uzatılmasının ardından İsrail ordusu savaş ilan etti. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

YARDIM TIRLARININ GEÇİŞİNE İZİN VERİLECEK

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD’nin ısrarı üzerine İsrail’in Gazze Şeridi’ne giden yardım tırlarına izin vereceğini söyledi.

GAZZE'NİN KUZEYİNDEN ALEVLER YÜKSELİYOR

Gazze'nin kuzeyinden alevler yükseliyor. İsrail bombardımanının yangına sebep olduğu düşünülüyor.

CAN KAYBI ARTIYOR

İnsani aranın sabah saatlerinde sona ermesiyle İsrail ordusu saldırılarına tekrar başladı. İsrail güçlerinin hedef gözetmeksizin havadan ve karadan vurduğu Gazze Şeridi’nde can kaybı her geçen saat artmaya devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, insani aranın sona ermesinin ardından İsrail tarafından Gazze Şeridi’ne yönelik başlatılan saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısının çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 178’e yükseldiği belirtildi. Saldırılarda yaralananların sayısının ise 589’a ulaştığı aktarıldı.

Haberin Devamı
İSRAİL MÜLTECİ KAMPINI VURDU!

İsrail ile Hamas arasında yapılan insani ara anlaşmasının sona ermesiyle İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tekrar başladı. Sivil yerleşim yerlerini vurmaya devam eden İsrail güçleri, sabah saatlerinde Deir el-Balah kentinde yer alan Maghazi Mülteci Kampı’nı hedef aldı. Abu Atef Kandil ailesine ait olduğu belirlenen binaya düzenlenen hava saldırısında 10 Filistinli hayatını kaybederken, çok sayıda yaralı El Aksa Şehitleri Hastanesi'ne götürüldü. Hedef alınan binanın çevresindeki çok sayıda bina da hasar gördü.


Filistin Sağlık Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, İsrail ordusu tarafından Gazze Şeridi’nde insani aranın sona ermesiyle başlatılan saldırılarda 109 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

İSRAİL BİR GAZETECİ DAHA ÖLDÜRDÜ

"İnsani aranın" sona ermesinin ardından İsrail askerleri, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tekrar başladı. İsrail ordusunun bugün Gazze şehrine düzenlediği saldırıda Anadolu Ajansı’nda (AA) foto muhabirliği ve kameramanlık yaptığı öğrenilen gazeteci Montaser Mustafa Al-Sawaf hayatını kaybetti. Al-Sawaf, İsrail’in geçtiğimiz hafta düzenlediği saldırılarda yaralanmış, ailesinden ise 45 kişiyi kaybetmişti.


BLINKEN DUBAİ'DE KONUŞTU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai şehrinde düzenlenen Cop28 İklim Zirvesi’nin ardından gazetecilere verdiği röportajda, “Gazze'de olup bitenler hakkında ne düşünüyoruz? Bizce tüm bu sorular Filistinliler için kurulacak bir devletle sonuçlanmalı” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai şehrinde düzenlenen Cop28 İklim Zirvesi’nin ardından ülkesine dönmek üzere Al Maktoum Uluslararası Havalimanı’na geldi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Blinken, ABD’nin Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların bölgeye yayılmaması için çalışacağını söyledi. Blinken, "7 Ekim’de olanların bir daha asla yaşanmamasına yönelik çabalarında İsrail’i desteklediğimizi açıkça ifade ettik. Ayrıca bu çabaları gerçekleştirirken, sivillerin korunmasına ve insani yardımın bölgeye ulaşmasına önem verilmesi konusunda da çok net olduk” dedi.

ABD’nin mevcut savaşın yanı sıra ilerleyen günlerde ne olacağının planlanmasına da odaklandığını ve bugün Dubai’de Arap mevkidaşlarıyla bu konuyu görüştüğünü kaydeden Blinken, “Gazze’de olup bitenler hakkında ne düşünüyoruz? Nasıl yönetiliyor? Güvenlik nereden geliyor? Yeniden inşa etmeye nasıl başlayacağız? Ve daha da önemlisi, adil ve kalıcı bir barışa giden yola nasıl gireceğiz? Bizce tüm bu sorular Filistinliler için kurulacak bir devletle sonuçlanmalı” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Filistin yönetimi hazır olana kadar Arap müttefiklerinin geçici bir süre Gazze Şeridi’nin güvenliğinin yönetilmesine yardım etmek zorunda kalacağı yönündeki beklentisine atıfta bulunan Blinken, “Bunun büyük bir kısmı sıkı çalışmayı, zorlu kararları ve çeşitli ülkelerin vermek zorunda kalacağı taahhütleri gerektiriyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı
LULA: BİDEN'IN GAZZE SAVAŞINI DURDURMAK İÇİN HİÇBİR 'HASSASİYETİ' YOK

Brezilya Devlet Başkanı verdiği röportajda, Washington yönetiminin İsrail üzerindeki etkisine rağmen ABD'li mevkidaşının Gazze'deki 'soykırım' konusundaki ilgisizliğini eleştirdi.

HAN YUNUS'TA FİLİSTİNLİLER ENKAZ ALTINDAN İNSANLARI KURTARMAYA ÇALIŞIYOR

Güney Gazze kentinde, İsrail'in yeniden düzenlediği hava saldırılarının bir evi vurması ve bitişik binaları yıkmasının ardından paniğe kapılan Filistinliler, insanları çıplak elleriyle enkazdan çıkarmaya çalışıyor.

İŞGALCİ İSRAİL GÜÇLERİ: ŞU ANA KADAR 200'DEN FAZLA HEDEFİ VURDUK


En az 109 kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açan saldırılar, ateşkesin yerel saatle sabah yedide (05:00 GMT) sona ermesiyle başladı.

İsrail yaptığı açıklamada, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin güneydeki Han Yunus ve Refah şehirleri de dahil olmak üzere Gazze Şeridi'nin hem kuzey hem de güneyindeki hedefleri vurduğunu söyledi.

Haberin Devamı
ÜRDÜN KRALI: COP28'DE GAZZE'Yİ GÜNDEME GETİRDİ


Ürdün Kralı II. Abdullah, Gazze'deki savaşın bölgedeki iklim değişikliği sorunlarını daha da kötü hale getirdiğini söyledi. Kral Abdullah konuyla ilgili "Gazze'de 1,7 milyondan fazla Filistinli yerinden edildi. Bölgede on binlerce kişi yaralandı veya öldü. Savaşın yarattığı büyük yıkım, su kıtlığı ve gıda güvensizliği gibi çevresel tehditleri daha da şiddetli hale getirdi" dedi.

ÖLÜ SAYISI 70'E YÜKSELDİ


Ateşkesin bozulmasından sonra Gazze'ye yönelik saldırılarına devam eden İsrail ordusu bugün 70 kişiyi öldürdü.

İSRAİLLİ YETKİLİ: DÜŞÜNECEĞİZ

İsrail devlet radyosuna konuşan ve ismini vermek istemeyen bir yetkili, savaşın birkaç gün daha devam edeceğini bildirdi. Hamas'ın esir aldığı 10 kişinin serbest bırakılması halinde ateşkesin gündeme geleceğini belirten yetkili "Düşüneceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı
"İSRAİL ARABULUCULARIN ÖNERİLERİNİ REDDETTİ"

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Usame Hamdan bugün Al Jazeera'ye ikinci röportajını verdi. Hamdan, "Geçici ateşkesin son yedi gününde İsrail, her gün tüm süreci baltalayacak şekilde hareket ediyordu" dedi ve ekledi:

"Dün gece geçici ateşkesin uzatılması konusunu konuşuyorduk, arabulucuların önerdiği bazı seçenekler konusunda çok nettik; üç öneriyi kabul ettik ama bunların hepsi İsrailliler tarafından reddedildi. Arabulucuların tüm önerilerine olumlu bakıyoruz, ancak İsrail tarafı önerileri kabul etmiyor"

ALMANYA VE FRANSA'DAN ATEŞKES İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Almanya Dışişleri Bakanlığı X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada İsrail-Hamas arasındaki ateşkesin devam etmesi gerektiğini kaydetti. Bakanlık 'Ateşkesle beraber elbette Hamas da silah bırakacak. Bu şekilde hem İsrailliler hem de Filistinlilerin güvenliğinin sağlanabileceği iki devletli bir çözüm için siyasi bir yol açılabilir" ifadelerini kullandı.

"KÖTÜ VE ÜZÜCÜ"

Fransız hükümeti, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin sona ermesinden üzüntü duyduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Catherine Colonna Dubai'de yaptığı açıklamada "Ateşkesin bozulması çok kötü ve üzücü" dedi.


SAVAŞTA BİR İLK: İSRAİL YEMEN'DE ASKERİ TESİS VURDU İDDİASI

Arap basınına yansıyan haberlerde İsrail ordusunun Yemen'de Husilere ait bir askeri tesisi vurduğu bildirildi. el-Hadas televizyonu saldırı esnasında üst düzey bir Husi komutanının öldürüldüğünü öne sürdü, ancak bu iddiaya Husilerden yanıt gelmedi.


Haberin Devamı
BM ŞEFİ: GAZZE'DE SAVAŞIN YENİDEN BAŞLAMASINDAN DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUM

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, eski adı Twitter olan X hesabında yaptığı paylaşımda, "Düşmanlıklara dönüş, yalnızca gerçek bir insani ateşkese sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi.

Guterres, Gazze'de çatışmaların yeniden başlamasından üzüntü duyduğunu ve çatışmalara ara verilmesinin yenilenebileceğini umduğunu yazdı.

LÜBNAN-İSRAİL SINIRINDA SESSİZLİK

Ateşkesin sona ermesinin ardından Lübnan-İsrail sınırındaki sessizlik sürüyor. İsrail ve Hizbullah, 7 Ekim'den bu yana sınırda sık sık çatışmaya giriyordu, ancak ateşkesin ilanıyla birlikte bu durum son buldu.

İSRAİL ORDUSUNDA "KÖSTEBEK" SKANDALI

New York Times gazetesi İsrail'in 40 sayfalık "Jericho Duvarı" raporunu inceledi. Söz konusu raporda Hamas'ın saldırı öncesi İsrail ordusundan istihbarat aldığı öne sürüldü. Rapordaki şifreli mesajlar ise dünya basınında infial yarattı.

HAMAS'TAN İLK AÇIKLAMA: ÇÖZÜM ATEŞKES DEĞİL

Hamas'ın üst düzey sözcüsü Usame Hamdan Katar merkezli Al Jazeera ile telefon görüşmesi yaptı. Hamdan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

-Tüm arabulucularla zaman harcadık, ateşkesi uzatmak için bir formül arayışındaydık. Ancak İsrail'in saldırısı her şeyi durdurdu.

-Gazze'nin aleyhine olan İsrail saldırılarının sona ermesini amaçlayan her türlü çabaya açığız.

-Hamas savaşın sona erdirilmesi için arabulucularla iş birliği içindeydi ancak Katar ve Mısır dışındaki taraflar çaba göstermedi.

-Amerikan yönetimi İsrail'e çok fazla baskı uygulamadı.

KATAR: ATEŞKES MÜZAKERELERİ SÜRÜYOR

Katar dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'yi yeniden bombalamasından duyduğu 'derin üzüntüyü' dile getirerek bunun arabuluculuk çabalarını karmaşık hale getirdiğini ve 'Şerit'teki insani felaketi daha da kötüleştirdiğini' ifade etti.

Bakanlık ayrıca uluslararası topluma şiddeti durdurmak için 'hızlı' hareket etme çağrısında bulundu.

SAVAŞIN 56. GÜNÜNDEN ÖNE ÇIKANLAR

- İsrail ateşkesin sona ermesinin ardından yeniden Gazze'ye saldırmaya başladı.

-Gazze Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Gazze Şeridi'nde düzinelerce Filistinlinin İsrail bombardımanında hayatını kaybettiğini açıkladı.

-Gazze'deki görgü tanıkları, Filistinli gruplar ile İsrail arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını bildiriyor.

-Yedinci ateşkesin ardından İsrail hapishanelerinden otuz Filistinli mahkum serbest bırakıldı.

-Haftalarca Gazze'de tutulduktan sonra serbest bırakılan Taylandlı tutsaklar, ülkelerinin başkenti Bangkok'a döndü.

OTOYOLLAR KAPATILDI

İsrail ordu radyosu, çatışmaların yeniden başlamasının ardından İsrail'in güneyindeki Bizikim ve Nir otoyollarının trafiğe kapatıldığını bildirdi.

İSRAİLLİ BAKANDAN SAVAŞ ÇAĞRISI


İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, "İsrail ordusu Gazze'yi bütün gücüyle ezmeye devam etmeli" dedi. X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Gvir, Hamas'ın uzlaşıya varılmadan yok edilmesi gerektiğini savundu.

İSRAİL'DEN SKANDAL HARİTA


İsrail ordusu ateşkese rağmen savaş ilan etmesinden saatler sonra Gazze'nin üzerine bir kez daha uyarı broşürleri attı. Han Yunus bölgesindeki insanların Refah'a gitmesini isteyen İsrail ordusu, söz konusu broşüre bir de QR kod ekledi. QR kodun taratılmış hali ise insanları İsrail ordusunun resmi sitesine yönlendiriyor. Sitede yer alan bilgilerde ise şu ifadeler kullanıldı:

"Lütfen aşağıdaki haritayı kontrol edin. Bu bölgelerde yaşayan insanlar en yakın medya kuruluşunun ya da İsrail ordusunun talimatlarına uymalıdır. Aileniz ve sizin güvenliğiniz için en güvenli yol bu talimatlara uymanız"

Söz konusu haritada işaretlenen noktaların ise neredeyse bütün Gazze'yi içerdiği kısa sürede dünya medyasında ses getirdi. Sabah saatlerinden beri devam eden saldırılarda Gazze'nin genelinde 21 kişi yaşamını yitirdi.


"GAZZE TÜM BUNLAR İÇİN YETERSİZ"

Han Yunus'tan bildiren bir muhabir, "İnsanlar nereye gitmeliyiz diye soruyor, Gazze tüm bunlar için hazırlıksız" dedi ve ekledi:
"Gazze'de insanlar için bir barınak veya güvenli alan yok. Birçoğu evlerini kaybetmiş durumda"

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR


Gazze Sağlık Bakanlığına göre İsrail ordusunun saldırılarına yeniden başlamasından bu yana en az 21 kişi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin öldürüldüğü bölgeler şöyle:

-Beyt Lahia da iki kişi
-Maghazi de yedi kişi
-Han Yunus da bir kişi
-Refah bölgesinde dokuz kişi

AFP İLK FOTOĞRAFLARI GEÇTİ

Uluslararası haber ajansı AFP, İsrail'in ateşkesin bozulması sonrasında yaptığı saldırıların ilk fotoğraflarını yayınladı. Söz konusu fotoğraflar şöyle:

ARABULUCULAR BASTIRIYOR, SALDIRILARDA BEŞ KİŞİ ÖLDÜ

Filistinli bir yetkili BBC'ye arabulucuların çatışmalar devam ederken bile iki taraf arasındaki anlaşmayı sağlamak için çalıştığını kaydetti. Yanı sıra Filistin Sağlık Bakanlığı saatlerdir devam eden saldırılar nedeniyle beş kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

İSRAİL MEDYASI: SAVAŞA GERİ DÖNDÜK

Haaretz gazetesi, politik kaynaklardan edindiği bilgiye göre yetkililerin "savaşa geri döndük" açıklamasında bulunduğunu belirtti.

"İSRAİL HAVA KUVVETLERİ HAMAS'I HEDEF ALIYOR"

İsrail ordusu resmi X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail Hava Kuvvetleri'nin Hamas'ı doğrudan hedef aldığını bildirdi. Aynı hesaptan yapılan açıklamada Gazze tarafından çok sayıda roketin İsrail'e doğru ateşlendiği öne sürüldü.

İSRAİL SAVAŞA YENİDEN BAŞLADI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı yeniden savaşmaya başladıklarını ve Hamas'ın ateşkesi ihlal ettiğini öne sürdü. İsrail'in bu açıklaması bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

GAZZE'YE HAVA SALDIRISI DÜZENLENİYOR

AFP'nin bölgedeki muhabirinin verdiği bilgiye göre İsrail ordusu Gazze'ye yönelik hava saldırısı ve topçu atışlarına başladı.


HAMAS DOĞRULADI

Hamas İsrail ordusunun güney Gazze'ye savaş uçaklarıyla saldırdığını, kuzey Gazze'de ise topçu atışlarına başladığını bildirdi.

Gazze'nin kuzeyinde yaşayan birçok insan Filistin'deki savaşçılar ve İsrail ordusu arasında sıcak çatışmanın yaşandığını bildiriyor. İsrail tankları ayrıca Nuseyrat ve Bureij mülteci kamplarının yakınlarını da bombalıyor.

GAZZELİ YETKİLİLER: 250 BİN BİNA YOK OLDU

Gazze hükümeti, İsrail saldırıları sonucu şehirde bulunan evlerin yüzde 60'ının yıkıldığını bildirdi. Yetkililer 50 binden fazla insanın evsiz kaldığını hatırlatırken,250.000 konutun tamamen yok olduğunu duyurdu.

İSRAİL: FİLİSTİN'DEN ROKET ATILDI

İsrail ordusu Gazze'den fırlatılan bir roketi havada etkisiz hale getirdiğini bildirdi. İsrail medyası da konuyla ilgili bölgede sirenlerin çaldığını aktardı. Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. CNN International roketin Hamas tarafından atıldığına dair herhangi bir kanıt olmadığını yazdı.

ATEŞKES UZATILDI, REHİNELERDEN İLK SÖZLER

İsrail ile Hamas arasında iki defa son dakika uzatılan ateşkes bir günlüğüne daha uzatıldı. Mısırlı yetkililer, Wall Street Journal'e yaptıkları açıklamada Hamas'ın İsrail hapishanelerindeki mahkumlar, İsrail'in ise serbest bırakılan esirlerin sayısının artırılması konusunda orta yolu buldukları bildirildi ancak iki tarafdan resmi açıklama gelmedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanlarından Mark Regev, Hamas'ın daha fazla rehineyi serbest bırakması durumunda İsrail'in ateşkesi sürdürmeye açık olduğunu söyledi. İsrail daha önce saldırıyı durdurmak için kabul edeceği minimum sayı olarak günde 10 olarak belirlemişti, Hama ise sabah saatlerinde 8 kişiyi serbest bıraktı.


'HER ŞEY ÇOK İYİYDİ'

Neredeyse iki aydır Hamas'ın esiri olan Mia Shem serbest bırakıldıktan sonra yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

"İnsanlar çok iyiydi, bana çok kibar davrandılar. Yemekler güzeldi, bize nazik davrandılar her şey çok iyiydi"

Açıklamalarının devamında Mia, kırık kolunun Hamas'ın doktorları tarafından tedavi edildiğini de belirtti.


FİLİSTİNLİ MAHKUMLAR ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU

Yapılan esir takasıyla birlikte İsrail kanadı Damon, Megiddo, Ofer, Nafha, Ktzi'ot ve Ramon'daki İsrail hapishanelerinden toplam 30 Filistinlinin serbest bırakıldığını duyurdu. İki taraf arasındaki son ateşkesin şartlarına göre İsrail, serbest bırakılan her İsrailli rehineye karşılık üç Filistinliyi serbest bırakmak zorunda.


timeline

Canlı Anlatım Özeti