Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Hizbullah lideri: Biz bu savaşa zaten katıldık!

Gazze'deki savaşta son dakika... Hizbullah lideri: Biz bu savaşa zaten katıldık!

03.11.2023 - 08:50 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Blinken üç haftada ikinci kez Tel Aviv'i ziyaret ederken, dünya Hizbullah lideri Nasrallah'ın konuşmaya kilitlendi. İsrailliler ise AFP haber ajansının fotoğraflarını çarpıttı. Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah ise günlerdir devam eden savaş hakkında kritik açıklamalarda bulundu.

Savaşın birinci ayı doluyor. İsrail'e karşı kuzeyden yeni bir cephe açılıp açılmayacağı, en büyük merak konusu. Gazze'deki işgale dair tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

İSRAİL SIĞINMACILARIN KALDIĞI OKULU BOMBALADI

Akşam saatlerinde Şifa Hastanesi’nde bulunan ambulans konvoyuna saldıran İsrail savaş uçakları, saatler sonra Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Saftavi bölgesinde binlerce Filistinlinin sığındığı BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) bağlı okulu vurdu. Usame Bin Zaid Okulu'na düzenlenen saldırıda çok sayıda ölü ve yaralının olduğu belirtilirken, henüz can kaybına ilişkin net bir açıklama yapılmadı.

DSÖ'DEN AÇIKLAMA

Dünya Sağlık Örgütü: Şifa Hastanesi yakınında hastaları tahliye eden ambulans konvoyuna düzenlenen, ölüm ve yaralanmalara neden olan saldırı karşısında tamamen dehşete düştük.

ŞİFA HASTANESİ SALDIRISINDA 13 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'ne düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 13 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

Haberin Devamı
Şİİ LİDER SADR'DAN ÇAĞRI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlayan saldırıları şiddetlenerek devam ediyor. Orta Doğu ülkeleri ise İsrail karşıtı açıklamalarına her gün yenilerini ekliyor. Irak’ta Sadr Hareketi Başkanı Şii lider Mukteda Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Başkenti Kudüs olan Filistin Cumhuriyeti’ne komşu kardeş ülkeler Suriye, Mısır, Lübnan ve Ürdün hükümetleri, Irak’taki Sadr Hareketi destekçileri kardeşlerinizin barışçıl yollarla Filistin’e geçmelerine izin vermenizi umuyorum. Filistin’e geçecek olan kardeşleriniz, mücahit Gazze halkına su, ilaç ve gıda yardımı götürecekler” ifadelerini kullandı.

DEFİN İŞLEMLERİ YAPILAMIYOR

Saldırılarda hayatını kaybedenler ve yaralananlar El Aksa Şehitleri Hastanesi'ne getiriliyor. Hastaların tedavisi için yeteri kadar yatak olmayan hastanede doktorlar hastaları yerlerde tedavi etmek zorunda kalıyor. Bazı hastaların tedavisi hastane koridorlarında sürüyor. Hastane morgunda ise yer kalmadı. Gazze Şeridi’nde yaşanan yakıt sıkıntısı nedeniyle araçların çalışamaması sonucu morglardan alınamayan cansız bedenlerin defin işlemleri de yapılamıyor.

MÜLTECİ KAMPI BİR KEZ DAHA VURULDU

Gazze’de sivilleri hedef alarak yoğun bir şekilde saldırı gerçekleştiren İsrail güçleri, bugün bir kez daha Maghazi Mülteci Kampı’nı vurdu. İsrail güçleri sabah saatlerinden itibaren kampta bulunan evleri hedef aldı. Al-Bilbisi, Hamdan ve Zamzam ailelerine ait evler tamamen yok olurken saldırılarda hayatını kaybedenler ve yaralananlar El Aksa Şehitleri Hastanesi'ne götürüldü. Saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 7 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Sağlık yetkilileri, saldırının ardından enkazda kalanlar olabileceğini ifade ederek arama kurtarma çalışmalarına başlandığı kaydedildi.

Haberin Devamı
NETANYAHU'DAN NASRALLAH'A YANIT

Netanyahu, Hizbullah lideri Nasrallah'a yanıt verdi. Netanyahu, "Bedelini ödeyeceksiniz" dedi.

AMBULANS KONVOYUNA SALDIRI

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’nin bahçesinde bulunan ambulans konvoyuna hava saldırısı düzenledi. Saldırıda çok sayıda ölü ve yaralının olduğu belirtildi.

HAMAS GÖRÜNTÜ YAYINLADI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Beyt Hanun'da İsrail ordusuna ait tankların imha edildiği ve meskun mahallede İsrail askerleriyle girilen çatışmanın görüntülerini yayınladı.

Haberin Devamı
İSRAİL’E ATILAN FÜZELER ASKERLERİ ALARMA GEÇİRDİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne birkaç kilometre uzaklıktaki Sderot kentine Hamas tarafından roket atılması askerleri alarma geçirdi. Roket saldırısının ardından sınırın birçok noktasında siren sesleri duyulurken, cepheye giden bazı İsrail askerleri araçlarından inerek tam siper pozisyonu alıp yere yattı. Hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin devreye girmesi sonucu atılan roketler havada imha edildi.

SON DAKİKA: HİZBULLAH LİDERİ NASRALLAH KONUŞTU

İsrail'in Gazze'yi işgale giriştiği savaşta ilk kez suskunluğunu bozan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta konuştu. Nasrallah'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

İSLAM ÜLKELERİNE ÇAĞRI

'Müslüman ülkeler harekete geçmeli. İsrail'e petrol ve doğal gaz ihracatına son verin. Hem kınayıp hem onlara gaz satamazsınız. Irak'taki İslami direniş harekete geçmeye başladı. Yemen ordusu ve Yemen halkı tüm tehditlere rağmen füzeler fırlattılar. Mücadeleyi destekleyen Irak ve Yemen'e teşekkür ederiz'

İSRAİL'E OLAN ABD DESTEĞİ

'ABD'nin hızlı yanıtı, İsrail'i destekleme üzerine ve arkasında durmak üzerineydi. Bu şunu kanıtladı; İsrail'in nasıl başarısız olduğunu, Aksa Tayfunu'nun nasıl başarılı olduğunu kanıtladı. Sonrasında Gazze'yi kuşattılar. İsrail büyük bir yardım aldı ABD donanması tarafından. İsrail ilk günden beri ABD'den silah talep etti, 10 milyar dolar talep etti. Bu devlet güçlü bir devlet mi? Dokunulmaz bir devlet mi? Dünyanın en önemli liderleri buraya (İsrail'e) moral vermek için geldi. Aksa Tufanı'nın yol açtığı şey bu. İlk saatlerden beri şu netti; Düşmanımız kaybetti, başıboş kaldı'

'SAVAŞIN SORUMLUSU ABD'DİR'

'İsrail'in iyi olduğu şey şu; katliamlar. Amaçları şuydu... direniş liderlerine baskı uygulayıp beyaz bayrak sallatmaya çalıştılar. Bu savaşın sonunda İsrail herhangi bir şey kazanamayacak. Şu anda Gazze'de yaşananlar bütün dünyada izleniyor. Bu barbar siyonist rejimin duası Balfur bildirgesiyle buraya yerleşen bu ülke, tüm bölgede Filistinlileri ve Filistin'i aynı zamanda bölgedeki tüm insanları zor duruma sokuyor. Yıllar sonra şunu denediler, dünyayı şuna ikna etmeye çalıştılar; Bu varlık insan haklarının olduğu bir ülke gibi göstermeye çalıştılar. Batı medyası tarafından destekleniyorlar. Biden şunu söyledi, İsrail ile insani sorunları konuştuğunu söyledi, bunlar tamamen yalan beyanlar. Bir ay boyunca Gazzeliler barbar, vahşi ve acımasız bir bombalama altında kaldı. Yalan söylediler, Hamas'ın bebeklerin kafalarını kestiklerini söylediler, kanıt gösteremediler. Tüm batı, iki yüzlü, hepimiz şunu ortaya koymalıyız ABD savaştan tamamen sorumludur. Silahsız bir halka yönelik sürdürülen savaştan ABD sorumludur'

'ABD ÜSLERİNİ VURACAĞIZ'

'Amerika'nın Irak'ta bulunan üstlerine saldırı düzenleyeceğiz. ABD bunun bedelini ödemeli. Başka yerlerde yaşananların bedelini ödemeli. Direniş örgütlerinin kararı bu. Yeni önlemler almışlar. Filistin'de yeni önlemler almışlar ve önümüzdeki günlerde açıklayacaklar. Buradan o onurlu (Filistinliler' insanları selamlıyorum; bu yalan haber üreten kamuoyu savaşını ortaya koymamız gerekiyor'

'BİZ BU SAVAŞA 8 EKİM'DE KATILDIK'

'Çaresiz kalmamalıyız, kardeşlerimize seslenmeye devam etmeliyiz. Tüm insanlar vicdanının sesini dinleyip uyanmalı. Yemenliler, Yemen ordusu, sabırlı cesur Yemen halkı, tüm tehditlere rağmen dronelar uçurdular, füzeler fırlattılar. Hatta günün sonunda bizim hedeflerimizi vurdular. Güney Filistinlilere ulaşacaklar. Direniş savaşçılarını selamlıyoruz. Sizlere şunu söylüyorum. Biz bu savaşa 8 Ekim'de katıldık. Yakında günlük operasyonlarımıza dair bilgileri açıklayacağız'

ABD'DEN SİVİLLERİN KORUNMASINA YÖNELİK AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Blinken düzenlediği basın toplantısında sivillerin korunması gerektiğini vurguladı ve şöyle dedi:

'(İsrail yönetimine) Sadece Gazze'de değil aynı zamanda Batı Şeria'da sivillerin korunması gerektiğini vurguluyorum'

Haberin Devamı
İSKOÇYA BAŞBAKANI YUSUF'UN AKRABALARI GAZZE'DEN AYRILDI



Müslüman olan İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'un akrabaları, bugün Gazze'den ayrılıp Mısır'a geçti.

Yusuf'un kayınvalidesi ve kayınpederi, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 28 gündür mahsurdu. Hasta olan bir yakınlarını ziyaret eden yaşlı Elizabeth ve Macid El-Nakla'nın bugün Refah Sınır Kapısı'ndan çıkış yaptıklarını, Hamza Yusuf ve eşi Nadia El-Nakla ortak bir açıklamayla duyurdu.

"Her ne kadar derin bir rahatlama hissetsek de Gazze halkının devam eden acıları nedeniyle kalbimiz kırık" denilen açıklama şöyle:

"Masum Gazze halkının katledilmesine ve acı çekmesine son vermek için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Tüm taraflara acil ateşkes konusunda anlaşmaya varmaları ve yakıt da dahil olmak üzere önemli miktarda yardımın çok uzun süredir toplu cezalandırmaya maruz kalmış bir nüfusa ve tüm rehinelere ulaştırılabilmesi için bir insani koridorun açılması yönündeki çağrımızı yineliyoruz."

GAZZE'DE 1200 ÇOCUK ENKAZLARIN ALTINDA HAYATINI KAYBETTİ

Gazze Sağlık Bakanlığı, 1200'den fazla çocuğun cansız bedeninin bölgedeki enkazların altında kaldığını açıkladı. Bakanlık ayrıca İsrail'in saldırılarında 136 sağlık görevlisinin öldüğünü belirtti. 7 Ekim'den bu yana İsrail ordusu toplamda 126 hastane ve 50 tıp merkezini hedef aldı, dahası 25 ambulansı da imha etti.

Yetkililer tarafından yapılan ayrı bir açıklamada yaşamını yitirenlerin sayısının 9 bin 227'ye yükseldiği bildirildi. Bu sayının 3 bin 826'sını çocuklar oluşturuyor.

AFP'NİN FOTOĞRAFLARINI KULLANDILAR



İsrail'in Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ni füzeyle vurması ve 471 insanı öldürmesinden dakikalar sonra paylaştığı sosyal medya mesajıyla dünya çapında tanındı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sosyal medya ekibinde yer alan ve askeri üniformayla da görüntüleri bulunan Hananya Naftali, mesajında Gazze'nin en eski hastanesinde 'Hamas teröristleri'ni vurduklarını yazdı. Ancak kısa sürede katliamın ortaya çıkmasıyla söz konusu utanç verici mesajı silip bu kez Filistinli grupların hastaneye füze attığını ileri süren mesajlar paylaşmaya başladı.

X platformunda yaklaşık 400 bin takipçisi bulunan İsrail propagandisti akla hayale gelmeyecek komplo teorilerinin yanı sıra Filistinlilere kin kusan paylaşımlarına devam ederken, uluslararası haber ajansı AFP'nin fotoğraflarını kullanıp yeni bir skandala imza attı.

AFP foto muhabiri Mahmud Hams, 29 Ekim Pazar günü Akdeniz sahilinde toplanan Filistinlilerin yer aldığı bir dizi fotoğraf çekti. 7 Ekim tarihinden bu yana İsrail'in tam kuşatması altında olan, elektrik, temiz su, gıda ve gaza erişimi bulunmayan Gazze sakinlerinden bazıları, sahilde banyo yapıyor, deniz suyuyla çamaşır ya da bulaşık yıkıyordu.

AFP haber ajansı Gazze'nin güneyinde yer alan Deyr el Belah'ta çekilen karelerin altına net bir şekilde açıklamasını yazarken, dahası Birleşmiş Milletler'in 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı bölge için yaptığı tüyler ürpertici uyarıyı da ekledi.

KİRLİ PROPAGANDA

Ancak Hananya Naftali'nin başını çektiği İsrailli sosyal medya propagandistleri, AFP'nin fotoğraflarını alıp "İsrail Gazze'de yaşayan sivilleri korumak için önlemler alıyor" mesajlarıyla Gazze Şeridi'nde her şeyin normal olduğunu kanıtlamaya çalıştı. Oysa ki, aynı gün Gazze'nin birçok şehrinde yüzlerce insan İsrail bombardımanında can verdi.

Yüz kızartıcı propaganda paylaşımlarına İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman ve İsralilli büyükelçi Talya Lador da benzer mesajlarla katıldı.

Haberin Devamı
BM'DEN 1,2 MİLYAR DOLARLIK YARDIM ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Gazze ve Batı Şeria'daki yaklaşık 2,7 milyon insana yardım etmek için 1,2 milyar dolarlık bir acil yardım çağrısı başlattı.

BATI ŞERİA'DA 6 FİLİSTİNLİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı Cuma günü İsrail ordusunun Batı Şeria'da altı Filistinliyi öldürdüğünü söyledi. Cenin kentinde yaşamını kaybeden dört kişinin yaşları 17-26 arasında değişiyor. Filistin haber ajansı Wafa'ya göre kentteki mülteci kampındaki bir eve drone ile saldırı düzenlendi ve iki kişi yaşamını yitirdi. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada ise 'Cuma günü Cenin ve Nablus kentinde Hamas'a karşı operasyon düzenlendi' denildi.

LÜBNAN SINIRINDA KIRMIZI ALARM



Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın konuşmasına yaklaşık iki saat kala, İsrail Lübnan sınırında en üst düzey alarm durumuna geçti. İsrail ordusu kuzey sınırında çok yüksek seviyede hazırlıklı olduğunu açıkladı ve İran'ı suçladı. Ordu sözcüsü Daniel Hagari, Tahran yönetiminin vekil güçlerini kullanarak İsrail'i Gazze'deki savaştan uzaklaştırmayı denediğini savundu.

AVRUPA'DA İLK FİRE

İrlanda başbakanı, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, Filistin'e yönelik destekte bulundu. Başbakan bu desteğiyle birlikte Avrupa ülkeleri arasında bir ilke imza attı.

NEW YORK TIMES: ABD'NİN BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ



Üç hafta içinde ikinci kez İsrail'in başkenti Tel Aviv'e uçan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başbakan Binyamin Netanyahu ve savaş kabinesinde yer alan diğer isimlerle görüşecek.

Amerikan New York Times gazetesi, Orta Doğu'daki diğer başkentlere de uğraması beklenen Blinken'ın Tel Aviv'de askeri operasyonlara bir ara verilmesi için baskı yapmasının beklendiğini yazdı.

ABD'nin bir numaralı diplomatının karmaşık bir görevi olduğunu kaydeden New York Times, Biden yönetiminin bir yandan İsrail'e Gazze'deki askeri operasyon için sunduğu desteği yineleyeceğini diğer yandan da sivil kayıpların azaltılması için somut adımlar isteyeceğini aktardı.

Washington'ın savaşa dair bakış açısının üç hafta içinde değiştiği yorumunu yapan New York Times, 7 Ekim'den sonra İsrail'e açık destek veren Beyaz Saray'ın gelinen noktada yaklaşık 9 bin Filistinlinin hava saldırılarında öldürülmesi ve gittikçe kötüye giden insani koşullar nedeniyle endişelerinin arttığını bildirdi.

Bugün Tel Aviv'deki görüşmelerde Antony Blinken'ın Gazze'deki işgale 'insani ara' verilmesi için baskı yapmasının beklendiğini vurgulayan gazete, İsrail'in askeri operasyonu durdurmasıyla Hamas'ın elinde tuttuğu iki ABD'li rehineyi serbest bıraktığını kaydetti. ABD Dışişleri Bakanı'nın atılması gereken somut adımları ele alacaklarını söylediğini dile getiren gazete, Gazze Şeridi'ne daha fazla yardım gönderilmesinin öncelik olduğunu da ekledi.

New York Times ayrıca, Tel Aviv'den Ürdün'e geçecek Blinken'ın Amman'daki ajandasında Hamas'ın elindeki 242 rehinenin serbest bırakılmasının öne çıktığını da yazdı.


NETANYAHU İLE GÖRÜŞÜYOR

Antony Blinken'ın Tel Aviv'deki ilk randevusu, İsrail Başbakanı Netanyahu ile. İkilinin daha önce gerçekleştirdiği görüşme, tam yedi saat sürmüştü.

ABD GAZZE SEMALARINDA İFŞA OLDU! YUNAN ADASINDAN HAVALANDI

New York Times'ın haritayla duyurduğu özel haberini, Pentagon doğruladı.

İSRAİL: GAZZELİ İŞÇİLERİN ÇALIŞMASINA İZİN VERİLMEYECEK, GERİ GÖNDERİLECEKLER

2,3 milyon Fililistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni işgale girişen İsrail hükümeti, ülkedeki Gazzeli işçilerin geri gönderileceklerini açıkladı.

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada "İsrail Gazze’yle tüm ilişkilerini kesiyor. Bundan sonra Gazze’den Filistinli işçi gelmeyecek. Savaş başladığı sırada İsrail’de bulunan Gazzeli işçiler de geri gönderilecek" ifadeleri yer aldı.

Resmi verilere göre Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından önce 18 bin 500 Gazzeli, İsrail’de çalışma izni almıştı.

BLINKEN İSRAİL'E İNDİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail'in başkenti Tel Aviv'e geldi. Uçaktan iner inmez kısa bir açıklamada bulunan Blinken, İsrail'den sivillere verilen zararla ilgili 'somut önlemler' almasını isteyeceğini söyledi.

ŞİLİ LİDERİNDEN BEYAZ SARAY'DA BIDEN'A GAZZE MESAJI



Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden tarafından ağırlanan Şili lideri Gabriel Boric, İsrail'in Gazze'yi işgalinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

Hamas'ın 7 Ekim saldırılarının küresel kınanmayı hak ettiğini vurgulayan Boric, Biden'a "Ancak aynı şekilde Binyamin Netanyahu hükümetinin verdiği tepki de en açık kınamamızı hak ediyor" cümlesiyle seslendi.

Santiago yönetimi, bu hafta İsrail'in Gazze'deki hava saldırılarını kınadı ve Tel Aviv büyükelçisini geri çağırdı.

Şili lideri Boric, Beyaz Saray'daki görüşmenin devamında İsrail'in yanıtının orantısız olduğunun bir şüpheye yer bırakmayacak kadar net olduğunu dile getirdi, özellikle sivillerin ve çocukların öldürülmesini gündeme getirdi.

Gazeteciler Gabriel Boric'e ABD lideri Biden'ın verdiği karşılığı sordu ancak Şili Devlet Başkanı bu soruyu yanıtsız bıraktı.

İSRAİL TANKINA ZEYTİN BAHÇESİNDE PUSU



Hamas, bir üyesinin İsrail'e ait Merkava tankına patlayıcı yerleştirdiğini ve tankın havaya uçtuğunu gösteren bir video yayınladı.

GAZZE'DE DÖRT İSRAİL ASKERİ DAHA ÖLDÜ

İsrail ordusunun geçen hafta başlattığı Gazze'nin karadan işgalinde verdiği kayıplar artıyor. Ordu, dört askerin daha Gazze'deki çatışmalarda öldürüldüğünü açıkladı. Böylece, Gazze'de ölen İsrail askeri sayısı 23 oldu.

Gazze'de öldürülen İsrail askerleri arasında, yarbay rütbesindeki bir tank tabur komutanı da bulunuyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin ortasındaki Gazze şehrini tamamen kuşattığını belirtiyor.

İSRAİL ARACI GEÇERKEN PATLADI




İsrail'in Gazze'yi tamamen işgal etmeyi hedefleyen vahşeti, birinci ayını doldurmak üzere. 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı 41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'ni 7 Ekim'den bu yana aralıksız bombalayan İsrail savaş uçakları, 9 bini aşkın insanın ölümüne neden oldu.

Savaş yalnızca Filistin toprağı Gazze ile sınırlı değil, şiddet İsrail işgali altındaki Batı Şeria'ya da sıçradı. Neredeyse her gece birçok adrese baskın düzenleyen İsrail askerleri, 7 Ekim'den beri en az 121 Filistinliyi öldürdü. Kurbanların 39'u çocuk.

Birleşmiş Milletler, İsrail ordusunun özellikle Cenin, Askar ve Dehişe gibi mülteci kamplarında Filistinlilerin öldürüldüğü operasyonlar düzenlendiğini bildirdi.

Perşembe akşamı Cenin'de ilerleyen bir İsrail aracı sokaktan geçerken şiddetli bir patlama meydana geldi. İsrail ordusuna ait zırhlı bir buldozer olduğu söylenen aracı hedef alan patlamanın görüntüleri, sosyal medyada paylaşıldı.

KUZENİ KAÇIRILAN İSRAİLLİ: GAZZE'Yİ BOMBALAMANIN KUZENİMİ GERİ GETİRECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM

İsrail ordusu Hamas’ın 7 Ekim’de kaçırdığı kişilerin sayısını son olarak 242 olarak açıkladı. Udi Goren’in kuzeni de onlardan biriydi.

BBC’ye konuşan Udi inşaat mühendisliği yapan kuzeninin, eşi ve üç çocuğu olan, sıradan bir kişi olduğunu söyledi. Ailesinin son derece endişeli olduğunu belirten Udi, kimseye güvenemediklerini de ekledi:

"Hükümetimize güvenmiyoruz, onların rehineleri geri getirmek için ellerinden geleni yaptıklarına inanmıyoruz. Tabii ki Hamas’a da güvenmiyoruz."

Kimseden net yanıtlar alamadıklarını belirten Udi, "Gazze’yi bombalamak kuzenimi nasıl geri getirebilir anlamıyorum. Hangi koşulda olursa olsun, bunun onu canlı bir şekilde kurtarma ihtimalini nasıl artırabileceğini bilmiyorum" dedi.

GÖZLER BUGÜN LÜBNAN'DA, HİZBULLAH LİDERİ SUSKUNLUĞUNU BOZUYOR



Savaşın ikinci gününden bu yana İsrail askerleriyle Lübnan sınırında çatışan Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrallah, bugün başkent Beyrut'ta takipçilerine seslenecek.

Cuma namazından sonra Beyrut'ta gerçekleşecek konuşma için, büyük bir hazırlık göze çarpıyor. Alana bir sahne kuruldu, dinleyiciler için binlerce sandalye yerleştirildi.

İran destekli Hizbullah, 8 Ekim tarihinden beri devam eden çatışmalarda en az 50 üyesini kaybetti.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail saldırılarında hayatını kaybedenleri anma etkinliğindeki konuşması, örgütün kalesi olan Beyrut'un güney banliyölerinde canlı yayınlanacak.

Al Jazeera, Nasrallah'ın savaşın başından bu yana ilk kez suskunluğunu bozacağını ve konuşma yapacağını hatırlatıyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın yanı sıra Hamas ve İslami Cihad yetkilileri, geçtiğimiz haftalarda Lübnan'ın başkenti Beyrut'u ziyaret ederek Hasan Nasrallah'la bir araya gelmişti.

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü olan Hizbullah, Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın müttefiklerinden biri.

WSJ: WAGNER GRUBU SAHNEYE ÇIKIYOR



Adını özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde aldığı rol ve Haziran ayındaki askeri ayaklanma ile duyuran Wagner Grubu, Orta Doğu'yu alev topuna çeviren savaşa mı dahil oluyor? Amerikan istihbaratına göre bu sorunun yanıtı, 'evet.'

Lübnan'da konuşlu Hizbullah grubunun İsrail'e karış ikinci bir cephe açabileceğini kaydeden Wall Street Journal gazetesi, Hizbullah'la Suriye'de birlikte savaşan Rus paralı askerler Wagner Grubu'nun işbirliğine gidebileceğini yazdı.

Gazeteye konuşan Amerikan istihbarat yetkilileri, Wagner Grubu'nun Hizbullah'a hava savunma sistemi vermeye hazırlandığını söyledi.

Haberde sözü edilen Rus üretimi Pantsir SA-22 hava savunma sistemi, zırhlı bir kamyonun arkasına konuşlandırılabiliyor. Uçaksavar füzelerinin yanı sıra hava savunma silahlarının da ateşlendiği sistem, özellikle alçak irtifadan gelen saldırıları önlemesiyle biliniyor.

Pantsir hava savunma sistemleri son yıllarda Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ savaşlarında kullanıldı.

DSÖ KELİME BULAMADI: TARİFSİZ

İsrail’in Gazze'yi işgalinde ölü ve yaralı sayısı her saat artarken, Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'ye derhal insani erişim çağrısında bulunduğu açıklamada, bölgedeki koşulları 'tarifsiz' diye tanımladı.

Örgütün Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, "Ölenlere yardım etmek için çok geç ama yaşayanlara yardım edebiliriz" dedi.

Ghebreyesus hastane koridolarının yaralılarla dolduğunu, morgların yetersiz kaldığını ve doktorların narkozsuz amaliyatlar yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Kuruluşa göre Gazze'deki 36 hastanenin 14'ü artık çalışmıyor ve Gazze Şehri ile bölgenin kuzeyindeki 23 hastaneye tahliye emri verildi.

Genel Sekreter "Gazze'deki dehşeti tarif ederken kelime bulmakta zorlanıyoruz. Çatışmalara insani ara verilmesi ve ideal olarak da ateşkes gerekiyor. Engelsiz erişim ve güvenli geçişe ihtiyacımız var" dedi.

FRANSA GAZZE'YE HELİKOPTER GEMİSİ GÖNDERİYOR

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Gazze açıklarına ikinci bir askeri gemi göndereceklerini söyledi. France Info radyosuna konuşan Lecornu, bunun bir helikopter gemisi olacağını ve ihtiyaç halinde hastaneye dönüştürülebileceğini açıkladı.

Bakan Lecornu, "Amacımız taraflara, sivil halkın böylesi tehditlerle karşı karşıya bırakılamayacağını ve insani sağlık ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini söylemek" ifadesini kullandı.

Fransa lideri Emmanuel Macron’un İsrail ve bölgedeki bazı diğer ülkelere ziyaretinin ardından geçen hafta Fransa’nın bölgeye bir donanma gemisi göndereceği açıklanmıştı.

timeline

Canlı Anlatım Özeti