Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Yıllar sonra ilk fotoğraf! Dünya 'Hayalet'i konuşuyor

Gazze'deki savaşta son dakika... Yıllar sonra ilk fotoğraf! Dünya 'Hayalet'i konuşuyor

28.12.2023 - 11:43 | Son Güncellenme:

Aksa Tufanı operasyonunun mimarlarından, Gazze'nin 'Hayalet'i Muhammed Deyf'e ait olduğu öne sürülen bir kare yayınlandı. İsrail medyası fotoğrafı Gazze'deki askerlerin bulduğunu öne sürdü.

İsrail'in Gazze'yi işgale dönüştürdüğü savaşta on ikinci hafta tamamlanmak üzere, bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

İSRAİL REFAH KENTİNDE BİR BİNAYI VURDU

İsrail, yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Gazze Şeridi’nin güneyini vurmaya devam ediyor. İsrail’in Refah kentinde bir binayı vurduğu ve ilk belirlemelere göre 20 kişi hayatını kaybetti, 55 kişi de yaralandığı bildirildi. Binada, İsrail saldırılarından kaçan yerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı aktarıldı.

3 ESİRİN ÖLDÜRÜLMESİNDE YENİ GELİŞME

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nde öldürdüğü 3 İsrailli esire ilişkin soruşturmayı tamamladı. İsrail askerlerinin esirlerin yardım çığlıklarını pusu girişimi olarak değerlendirdiği ortaya çıktı.

EL-KASSAM TUGAYLARINDAN YENİ MESAJ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 83’üncü günde devam ederken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, sesli mesaj yayınladı. Ubeyde mesajda, Hamas’ın önceliğinin Filistin halkına yönelik İsrail saldırılarını durdurmak olduğunu belirterek, hiçbir şeyin bundan daha önemli olmadığını vurguladı. İsrail saldırıları sona ermeden yeni bir esir takası anlaşması olmayacağını yineleyen Ubeyde, “Halkımıza yönelik saldırganlık tamamen durmadan kabul edebileceğimiz hiçbir anlaşma yok” dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL'DEN DENİZ KORİDORUNA ONAY

 İsrail Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) üzerinden Gazze Şeridi’ne insani yardımların ulaştırılması için “deniz koridoru” açılmasına ön onay verdi.

MISIR'DAN BİR TEKLİF DAHA

Mısır medyasına göre, Kahire yönetimi İsrail'e ateşkes için üç aşamalı bir plan sundu. İsrail'den ise bu plana ilişkin henüz yanıt gelmedi.

İSRAİL ORDUSU "YENİ TAKTİĞİ" DOĞRULADI

İsrail Genelkurmay Başkanı savaşın bir sonraki aşamasının Gazze'nin merkezine doğru ilerlemek olduğunu doğruladı. Al Jazeera'ye göre bu hamleyle birlikte Gazze'deki sivil ölümlerin sayısının artması muhtemel gözüküyor.

 

Haberin Devamı
LÜBNAN'DAN HAVALANAN İHA DÜŞÜRÜLDÜ

İsrail ordusu Lübnan'dan havalanan ve İsrail'e giren bir insansız hava aracını düşürdüklerini duyurdu. Saldırıda can kaybı olmazken ülkenin kuzeyinde kısa süreli de olsa sirenler çaldı.

"HAYALET'İN YILLAR SONRAKİ İLK FOTOĞRAFI"

Dünya onu 7 Ekim Cumartesi sabahı yayımlanan ses kaydıyla tanıdı. Hamas'ın İsrail'e gerçekleştirdiği Aksa Tufanı Operasyonu'nun başladığını duyuran kayıttaki ses, İsrail'in daha önce altı suikast girişiminden kurtulan Muhammed Deyf'e aitti. Söz konusu kayıtta Deyf şöyle diyordu:
'Halkımıza karşı ABD ve batı ülkelerinin devam ettirdiği suçlara son vermeye karar verdik Düşman artık hesap vermeden eğlenemeyeceğini anlayacak'

SON HALİNİ BİLEN YOK

İsrail'in Gazze'ye yıllar önce düzenlediği bir saldırıda kolu ve bacağını kaybeden Deif'in hakkında Mossad dahil kimse tam olarak kim olduğunu bilmiyor. Onu 1980'li yıllarda tanıyanlar o zaman bile Deyf ismiyle anıldığını söylerken, bazıları da doğum ismiyle tanıdıklarını söylüyor. Gazze'nin 'Hayaleti' olarak anılan Deyf'in şimdiye kadar basına sızan sadece bir fotoğrafı var. Deyf'in lakabının "Misafir" olmasının nedeni ise İsrail istihbaratı tarafından tespit edilmemek için her geceyi Gazze'de farklı bir evde geçirmesi olduğu söyleniyor.

2021 yılında İsrail ordusu Deyf'e yönelik bir suikast düzenledi. Saldırıdan kıl payı kurtulan Deyf'in eşi ve iki çocuğu yaşamını yitirdi. Tel Aviv yönetimi ayrıca Deyf'in başına 100 bin dolarlık bir ödül de koydu.

YILLAR SONRA İLK FOTOĞRAF

İsrail'in Kanal 12 televizyonu ise Deyf'in 2018 yılına ait olduğunu belirttiği bir fotoğrafı yayınladı. İsrail basını söz konusu karenin muhtemelen bir sosyal etkinlik sırasında çekildiğini kaydetti. Kanal 12 ayrıca fotoğrafın Gazze'deki İsrail askerleri tarafından bulunduğunu da ekledi.

Ynet internet sitesine göre İsrail askerleri Gazze'deki Rimal mahallesinde yer alan bir tünel ağında Deyf'e ait olduğu öne sürülen tekerlekli sandalye buldu.

Öte yandan İsrail ordusunun sözcüsü Daniel Hagari'nin düzenlediği basın toplantısında gazeteciler fotoğrafın doğru olup olmadığını sordu, Hagari bu iddialara yanıt vermekten kaçındı.

İSRAİL'DE SAVAŞA KATILMAYI REDDEDEN 18 YAŞINDAKİ GENÇ HAPSE ATILDI



İsrail'de 7 Ekim'de başlayan savaştan bu yana bir ilk yaşandı, askere alınmayı reddeden 18 yaşındaki Tal Mitnick bir ay hapis cezasına çarptırıldı.

Jerusalem Post, Mitnick'in savaş döneminde vicdani retçi olduğu için hapse atılan ilk isim olduğunu yazdı.

Habere göre, asker alım merkezine gidip savaşa katılmayacağını bildiren Tal Mitnick'e verilen ceza öncekilere göre olağanüstü uzun.

Jerusalem Post, 18 yaşındaki gencin "Daha fazla şiddetin güvenlik getireceğine inanmayı ve bir intikam savaşına katılmayı reddediyorum" dediğini aktardı.

Savaşın mevcut tabloda hükümete desteği artırmanın bir başka yolu olduğunu kaydeden Tal Mitnick ayrıca, müzakerelerin Gazze'deki rehineleri geri getirdiğini hatırlatıp "Gazze'de masum sivil yok yalanı nedeniyle beyaz bayrak sallayıp İbranice bağıran rehineler bile vurulup öldürüldü" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı
İSRAİL'DEN YENİ TEKLİF



İsrail'in Kanal 13 televizyonu, Tel Aviv yönetiminin Katar'a ABD aracılığıyla ilettiği yeni teklifi duyurdu.

İsrail'in yeni teklifi, Mısır'ın üç aşamalı barış ve rehine takası anlaşmasının Hamas tarafından net bir dille reddedilmesinin ardından geldi.

Kanal 13'ün haberine göre, Katar'a iletilen yeni teklifte ilk adım İsrail işgal güçlerinin Gazze'nin yoğun nüfuslu bölgelerinden çekilmesi ve Gazze Şeridi'ne daha fazla yardım girişine izin verilmesi olacaktı.

Teklifteki ikinci adım ise, İsrail Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda çekilmeyi müzakere ederken Hamas'ın kadın askerlerin de dahil olduğu İsrailli kadın rehineleri serbest bırakması ve rehine cenazelerini teslim etmesi.

Kanal 13, Hamas'ın rehine takası gerçekleşirken bir ateşkes çağrısı yapmayan söz konusu teklifi reddettiğini bildirdi.

Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas ile İsrail arasında şimdiye kadar bir haftalık geçici bir ateşkes hayata geçti. Kasım ayı sonundaki ateşkeste Hamas aralarında yabancıların da bulunduğu 100'den fazla rehineyi serbest bıraktı, buna karşılık İsrail hapishanelerinde tutulan 240 kadın ve çocuk Filistinli mahkum özgürlüğüne kavuştu.

İsrail'in ana müttefiki ABD, şimdiye kadar kalıcı ateşkes tekliflerine onay vermiş değil.

KASSAM TUGAYLARI BİR İSRAİL BULDOZERİNİ HEDEF ALDI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki El Bureyc mülteci kampında bir İsrail buldozerini vurduğunu duyurdu.

Buldozerin Yasin-105 füzesiyle hedef alındığı kaydedildi.

Bureyc mülteci kampında Filistinli gruplar ve İsrail işgal güçlerinin çatışmaları Çarşamba gününden bu yana devam ediyor.

IRAK'TAN İSRAİL YERLEŞİMİNE KAMİKAZE DRONE



İsrail ordusu, Irak'taki silahlı gruplar tarafından Golan Tepeleri'ndeki Eliad'da gönderilen bir silahlı insansız hava aracının düştüğünü duyurdu.

Duyuru, Iraklı grupların İsrail'in işgal altında tuttuğu Suriye toprağı Golan Tepeleri'nde çok önemli bir hedefi vurduklarını açıklamasının ardından geldi.

Öncesinde, İsrail medyası, Golan Tepeleri'nin eteklerindeki Eliad yerleşiminde patlayıcı yüklü bir drone'nun düşürüldüğünü ve yalnızca maddi hasar meydana geldiğini bildirmişti.

Haberin Devamı
İSRAİL ASKERLERİNE GÜDÜMLÜ PUSU



İsrail ordusu ile Hizbullah arasında devam eden sınır çatışmasında Lübnan'da yaşayan iki Avustralyalı öldü.

Avustralya hükümeti, Lübnan'ın duyurduğu bilgiyi sabaha karşı doğruladı.

İsrail hava saldırılarında ölen Avustralya vatandaşlarından biri, Hizbullah savaşçısıydı. Yerel medya, İbrahim Bazzı adlı milis Avustralyalının İsrail jetlerinin vurduğu sınır kasabası Bint Cubayl'deki evde öldüğü bilgisini paylaştı.

Avustralya Sydney'de yaşayan Bazzi'nin eşini görmek için Lübnan'ı ziyaret ettiği aktarılıyor.

Ölen diğer Avustralyalının kimliğine dair ise şimdilik bir ayrıntı yok.

Bint Cubayl'daki saldırıda ölenlerin cenaze törenini fotoğraflayan AFP'nin karelerinde, Hizbullah bayrağına sarılı üç tabut vardı.

İKİ SALDIRI ARASINDA 35 SANİYE VAR!

Hizbullah ise İsrail askerlerini yeni bir noktada vurduğu görüntüleri paylaştı.

Şumira'daki İsrail mevzisini hedef alan güdümlü roket saldırısında önce bir askerin bulunduğu nokta vuruldu. Şiddetli patlamanın yeri titretmesiyle binadaki İsrail askerleri dışarı çıkıp vurulan askere yardıma koştu. Bu sırada ikinci bir güdümlü roket daha ateşlendi ve çok sayıda İsrail askeri havaya uçtu.

İSRAİL BATI ŞERİA'DA DÖVİZ BÜROLARI VE KUYUMCULARI BASTI, 2,7 MİLYON DOLARA EL KOYDU



Gazze'deki savaşta verilen bir haftalık ateşkeste bile İsrail ordusunun baskınlarına devam ettiği Batı Şeria'da, Çarşamba gününü Perşembeye bağlayan gece kabus gibiydi.

İsrail ordusu, işgal altında tuttuğu Batı Şeria'ya 7 Ekim'den bu yana en büyük baskını gerçekleştirdi. Nablus'tan Cenin'e, El Halil'den Eriha'ya Filistin şehirlerine binlerce asker konvoylar ve zırhlı araçlarla girdi. Dahası, Ramallah şehir merkezinde bile baskın olmasıydı.

Baskınlar sırasında gece boyunca silah ve siren sesleri kesilmedi, yerel kaynaklar İsrail işgal güçlerinin baskınlar sırasında biber gazı ve ses bombası da kullandığını bildirdi.

Ramallah'tan bildiren Al Jazeera muhabiri İmran Han, Filistin yönetiminin merkezinin de bulunduğu şehirde kesinlikle hiç bu kadar fazla İsrail zırhlı aracı görmediğini söyledi.

Baskınlar sırasında onlarca Filistinli İsrail işgal birlikleri tarafından vuruldu, en az bir can kaybı var. İşgal güçlerinin çok sayıda Filistinliyi gözaltına alarak tutukladı.

DÖVİZ BÜROLARINDA 2,7 MİLYON DOLARA EL KOYDULAR


Dev baskını sıra dışı kılan bir diğer ayrıntı, İsrail işgal askerlerinin Batı Şeria'daki döviz büroları ve kuyumcuları hedef almasıydı. Yerel kaynaklar, sahiplerine zorla açtırılan dükkanlardaki para ve mücevherlere işgal birlikleri tarafından el konulduğu bilgisini verdi.

İsrail ordusunun Batı Şeria'daki dokuz döviz bürosunu hedef alan baskınlarda yaklaşık 2,7 milyon dolar değerindeki paraya el koyduğu bildiriliyor. Bürolardan birinde işgal güçlerinin paralara ulaşmak için kasayı havaya uçurduğu bilgisi var.

İsrail ordu radyosu, Batı Şeria'daki döviz dükkanlarının Hamas'a para aktardığını savunan bir habere yer verdi.

İşgal ordusu ayrıca el konulan paraların fotoğrafını da yayınladı.

Filistinli yetkililer, savaşın başladığı 7 Ekim'den sonra her gün ortalama Batı Şeria'da 42 baskın gerçekleştiği bilgisini veriyor. Ve bu sayı son günlerde artış gösterdi.

ÜÇ İSRAİL ASKERİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ, YARALILAR NETANYAHU İLE GÖRÜŞMEK İSTEMEDİ

İsrail ordusu, bu sabah Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda üç askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı.

Böylece, işgal ordusunun Filistin topraklarındaki kaybı 167'ye çıktı.

Gazze'yi üç hafta yalnızca havadan bombalayan İsrail, Ekim ayı sonunda kara işgalini başlattı.

Bir haftalık geçici ateşkesin sona erdiği 1 Aralık'tan bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısında keskin bir artış var. Geride kalan dört haftada yaklaşık 100 İsrail askeri Filistinli gruplar tarafından öldürüldü.

İsrail medyası ise, Gazze'de yaralanan askerleri hastanede ziyaret eden Başbakan Binyamin Netanyahu'nun büyük bir şok yaşadığını bildiriyor. Kudüs'teki Hadassah Hastanesi'nde tedavi gören askerlerden çoğu Netanyahu'nun kendilerini ziyaret etmesini istemedi.

Or Schneeberg isimli yaralı asker, sosyal medya hesabından "Netanyahu bu gece beni ziyarete geliyor ve hemşirelerden biri onun odama gelmesini isteyip istemediğimi sordu. Tabii ki 'hayır' dedim" mesajını paylaştı. Schneeberg'in verdiği bilgiye göre, bulunduğu bölümdeki 18 askerden 15'i Netanyahu'yla görüşmeyi kabul etmedi.

Haberin Devamı
RADİKAL YAHUDİLER TARİHİ MÜSLÜMAN MEZARLIĞINA KESİK EŞEK BAŞI ASTI



İsrail'in işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs'te bir Müslüman mezarlığına yapılan saldırı, şok etkisi yarattı.

Rahmet Kapısı mezarlığının çitlerine bir kesik eşek kafası asıldığını gösteren video, sosyal medyada hızla yayıldı.

Eski Şehir'deki Mescid-i Aksa ve diğer kutsal ibadethanelere açılan Rahmet Kapısı ya da diğer adıyla Altın Kapı'ya bitişik durumdaki mezarlık, Kudüs'ün en eskisi. Rahmet Kapısı mezarlığı, yanı sıra duvarla çevrili olan tek mezarlık.

İnfial yaratan görüntünün ardından İsrail polisi bir şüpheliyi yakaladığını açıkladı. 35 yaşındaki radikal İsrailli yerleşimci, kanunu çiğnemek ve kamu düzenini bozmak suçlamasıyla tutukladı. Polis, gözaltına alınırken elinde balta olan saldırganı 'dengesiz' olarak niteledi.

Saldırganı mezarlığa götüren ikinci bir şahıs daha gözaltında.

KAHİRE'DE GAZZE'Yİ KONUŞTULAR

Ürdün Kralı Abdullah, Mısır'ın başkenti Kahire'ye uçtu ve burada Abdulfettah Sisi ile bir araya geldi. Ürdün ve Mısır liderlerinin ana gündemi, Gazze'deki savaştı.

Amman ve Kahire yönetimleri, İsrail'in haftalardır gündemde tuttuğu Filistinlilerin Gazze'den çıkarılıp sürgüne gönderilmesi planına karşı öfkeli.

Görüşmenin ardından yapılan resmi açıklamalarda sürgün planının reddedildiği bir kez daha vurgulandı, ateşkes için uluslararası toplumun İsrail'e baskı yapması istendi.