Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Başkentte gözden kaçmayacak afiş: Tabutlarınızı hazırlayın!

Gazze'deki savaşta son dakika... Başkentte gözden kaçmayacak afiş: Tabutlarınızı hazırlayın!

16.01.2024 - 09:36 | Son Güncellenme:

Devrim Muhafızları üç ayrı üsten 24 füze fırlatıldığını açıkladı, 1300 kilometreyle İran tarihinin en uzun menzilli füze saldırısı Orta Doğu'da dengeleri değiştirdi. Tahran'daki Filistin Meydanı'na asılan afişte ise açık bir mesaj var.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta 103'üncü güne girildi, bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

İSRAİL VE HAMAS'TAN YENİ ANLAŞMA

Katar arabuluculuğunda İsrail ile Hamas arasında yeni bir uzlaşı sağlandı. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Fransa ile işbirliği içinde yürütülen arabuluculuk sonucunda Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlere ihtiyaç duydukları ilaçların sağlanması karşılığında Gazze Şeridi'nde saldırılardan en çok etkilenen bölgelerdeki sivillere ilaç ve diğer insani yardımların ulaştırılması konusunda anlaşmaya varıldığı duyuruldu.

İlaç ve yardım malzemelerinin yarın Katar’ın başkenti Doha'dan Katar’a ait 2 gemiyle Mısır’ın Al-Arish şehrine gönderileceği ifade edilen açıklamada, Katar'ın Gazze'deki savaşı sona erdirme çabaları çerçevesinde, özellikle insani ve tıbbi tahliye konularında bölgesel ve uluslararası ortaklarla çalışmaya devam ettiği vurgulandı.

TEL AVİV'DE ATEŞKES ÇAĞRISINA MÜDAHALE

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarına tepki gösteren bir grup, İsrail’in başkenti Tel Aviv’de protesto düzenledi. Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunan grup, "Katliamı durdurun" yazılı pankart açtı.

Polis, grubu dağıtmak için müdahalede bulundu. Polis, grubu "halkın duygularına zarar verdiği" gerekçesiyle dağıttığını açıkladı.

Haberin Devamı
İSRAİL, SAĞLIK PERSONELLERİNİN BM İLE GÖRÜŞMESİNİ YASAKLADI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları geçtiğimiz sene 7 Ekim’den bu yana devam ederken, İsrail basını, İsrail Sağlık Bakanlığının sağlık personellerinin Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı İşgal Altındaki Filistin Topraklarına ilişkin Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu ile görüşmesini yasakladığını bildirdi.

'378 BİN KİŞİ AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA'

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi'ndeki 2,3 milyon kişiden 378 binin felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı. Söz konusu 378 bin kişinin aşırı gıda eksikliği, açlık ve tükenmişlik anlamına gelen 5’inci aşamada olduğunu belirten OCHA, 939 bin kişinin ise acil durum anlamına gelen 4’üncü seviyede olduğunu aktardı.

KIZILDENİZ'DEKİ YÜK GEMİSİ FÜZEYLE VURULDU

İngiliz deniz güvenliği şirketi Ambrey, Yemen’in kuzeybatısında Yunanistan’a ait Malta bandralı Zografia isimli dökme yük gemisinin füzeyle vurulduğunu açıkladı. Olayda yaralanma olmazken, gemide küçük çaplı maddi hasar oluştuğu belirtildi.

Haberin Devamı
SUUDİ ARABİSTAN: İSRAİL'İ TANIYACAĞIZ

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda Gazze savaşına dair açıklamalarda bulundu. Faisal bin Farhan Al-Saud, 'Savaş sonrası İsrail'i tanıyacak mısınız?' sorusuna 'Kesinlikle' yanıtını verdi.

İSRAİL ZIRHLI ARACI YASİN FÜZESİYLE VURULDU

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, Gazze'de zırhlı personel taşıyıcıyı hedef aldı. Silahlı grup savaşçılarının, Gazze'nin kuzeyinde konumlanan Şeyh Rıdvan mahallesinde, İsrail'e ait olan bir zırhlı personel taşıyıcının Yassin-105 tanksavar silahıyla hedef alındığını duyurdu.

ABD HUSİLERE GÖNDERİLEN FÜZE PARÇALARINA EL KOYDUĞUNU DUYURDU



ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 11 Ocak'ta gerçekleştirdiği bir operasyonun ayrıntılarını bugün açıkladı.

Helikopterler ve silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) kullanıldığı gece operasyonunun adresi, Umman Denizi'ydi.

ABD ordusu, Somali açıklarında ilerleyen küçük bir tekneye el koydu. CENTCOM'un açıklamasına göre, teknede İran tarafından Yemenli Husilere gönderilen füzeler parçaları vardı. Söz konusu parçalar, orta menzilli balistik füzeler ve gemisevar seyir füzelerine ait.

CENTCOM, ABD ordusundaki iki deniz komandosunun tekneye doğrudan müdahale ederken kaybolduğunu da doğruladı. İki asker bir haftadır Somali açıklarında aranıyor ve henüz bir sonuç alınabilmiş değil. Resmi açıklamada, kayıp askerlere dair daha fazla detay verilmedi.

Küçük teknedeki 14 mürettebatın hangi ülke vatandaşları olduğu belirlenmeye çalışılıyor.

Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, Kasım ayı ortasından beri Kızıldeniz'de seyreden İsrail'e ait ya da İsrail limanlarına uğrayan kargo gemilerine füze saldırıları düzenliyor.

Refah Muhafızları Operasyonu adıyla uluslararası bir görev gücü kuran ABD ordusu, dünya ticaretinin yüzde 13'ünün güzergahı olan Kızıldeniz'deki saldırıları engelleyebilmiş değil.

Amerikan ve İngiliz savaş uçakları, geçen haftadan bu yana Husilere ait birçok hedefi bombardımana tuttu.

İran destekli Husiler ise, ABD savaş gemisi USS Laboon'a füze ateşleyerek misillemede bulundu. Yemenli grup, son olarak ABD'li bir şirkete ait kargo gemisini füzeyle vurdu.

CENTCOM'un açıklamasına dair İran'dan henüz bir yorum yok. Tahran, daha önce Husileri silahlandırdığı yönündeki haberleri yalanlamıştı.

Haberin Devamı
MEYDANDA FÜZELİ AFİŞ: TABUTLARINIZI HAZIRLAYIN!



İran'ın Pazartesi gününün son dakikalarında Irak ve Suriye'deki birçok hedefe fırlattığı füzelerin detayları netleşiyor.

Irak'ın kuzeyindeki Erbil'de ABD üssü ve konsolosluğunu vuran füzeler, Bağdat ve Tahran yönetimi arasındaki gerilimi artırdı.

Bağdat, İran'daki büyükelçisini geri çağırdı ve Tahran'ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayet edeceğinin sinyalini verdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ise, Erbil'de Mossad üssünü vurduğunu duyuran İran'ı yalanladı ve füzelerin birçok sivili öldürdüğünü söyledi.

İran Devrim Muhafızları, Erbil ile Suriye'nin kuzeyindeki İdlib'de bazı hedefleri vuran füzelerin üç ayrı yerden ateşlendiğini açıkladı.

Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Emirali Hacızade, Erbil'e Irak sınırındaki Kirmanşah ve Doğu Azerbaycan eyaletlerinden 11 balistik füze fırlattıklarını söyledi. Hacızade, İdlib'e ateşlenen 13 füzenin ise Basra Körfezi'ne sınırı olan güney şehri Huzistan'dan fırlatıldığı bilgisini verdi.

Huzistan ile Suriye'nin kuzeyi arasında kuş uçuşu yaklaşık 1300 kilometre mesafe var. İran yayın organları, Suriye'nin kuzeyine ulaşan füzelerin İran tarihindeki en uzun menzilli saldırı olduğunu belirtiyor.

Suriye'ye gönderilen Hayber Şekan füzesi, Fatih-110 adlı balistik füzenin uzun menzilli versiyonu. Hayber Şekan, İran ordusu tarafından Şubat 2022'de tanıtıldı.

İran'ın başkenti Tahran'daki Filistin Meydanı'nda ise, bugün gözden kaçmayacak bir afiş var.

Ateşlenen devasa bir balistik füzenin yer aldığı fotoğrafta İbranice ve Farsça iki cümle bulunuyor. İsrail'e doğrudan mesaj veren afişte, 'Sığınak? Tabutlarınızı hazırlayın' yazısı dikkat çekiyor.

Hafta sonu İran ve Filistin futbol takımları arasında oynanan Asya Kupası maçından önce de, meydanda 'Kalplerimiz bir' yazısı vardı.

IRAK, İRAN BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI

Irak, doğu komşusu İran'ın Erbil kentini Pazartesi gecesi füze yağmuruna tutması üzerine Tahran Büyükelçisi'ni geri çağırdı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Erbil'deki saldırıya karşılık olarak büyükelçinin Bağdat'a döneceğini açıkladı.

Erbil'deki ABD konsolosluğu ve üssünü de hedef alan İran saldırıları, çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden oldu.

İran Devrim Muhafızları'nın ateşlediği füzeler, Tahran yönetiminin Orta Doğu'daki birçok ülkeye çatışma olarak yayılan savaşa doğrudan ilk müdahalesi.

GAZZE'DE ACI TABLO: CAN KAYBI 24 BİN 285

Filistinli yetkililer, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bombardımanında hayatını kaybedenlerin sayısının 24 bin 285'e çıktığını açıkladı.

Savaşın 100 günü çoktan dolarken, İsrail katliamı her gün neredeyse 300 can aldı. Yaşamını yitirenlerin üçte ikisi çocuklar ve kadınlar.

Haberin Devamı
İSRAİL ÖZEL KUVVETLERİN GİRDİĞİNİ DUYURDU, EL MEYADİN YALANLADI



Gazze'deki savaştan bir gün sonra çatışmaların başladığı İsrail-Lübnan sınırında bugün bir eşik geçildi.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail ordusu, haftalarca sınır hattından taşmayan düşük yoğunluklu bir çatışma taktiği izledi.

Ancak İsrail'in Hamas'ın iki numarası Salih Aruri'yi Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki bir apartman dairesinde füzelerle vurması, dengeleri değiştirdi.

2 Ocak Salı akşamı Aruri ve yanındaki Kassam Tugayları komutanlarını öldüren suikastın adresi, Hizbullah'ın kalesi Dahiye mahallesiydi.

Hizbullah, Aruri suikastına İsrail'in kuzeyindeki Meron hava kontrol üssü ve İsrail ordusunun kuzey komutanlığı karargahını vurarak yanıt verdi.

İsrail ise Hizbullah komutanı Vissam el Tavil'i taşıyan aracı silahlı insansız hava aracından ateşlediği füzeyle vurdu. Misillemenin hedefindeki Hacı Cevat lakaplı Tavil, 8 Ekim'de başlayan çatışmada İsrail tarafından öldürülen en üst düzey Hizbullah komutanı oldu.

Sınırda karşılıklı roket atışları ve hava saldırıları hız kesmezken, İsrail ordusu bugün özel kuvvetler askerlerinin Lübnan sınırını geçerek operasyon yaptığını duyurdu.

İsrail özel kuvvetlerinin girdiği Ayta eş Şaab kasabası, haftalardır çatışmanın merkezlerinden biriydi.

Resmi açıklamada özel kuvvetler askerlerinin Ayta Eş Şaab'da bir tehdidi ortadan kaldırma emriyle operasyon düzenlediği kaydedildi, daha fazla ayrıntı verilmedi.

Ayrıca, İsrail savaş uçakları Hizbullah'a ait bir tanksavar fırlatıcıyı Lübnan'ın güneyinde vurdu.

EL MEYADİN YALANLADI

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu ise, İsrail özel kuvvetlerinin Ayta eş Şaab'da operasyon yaptığı yönündeki haberleri yalanladı. Televizyona göre, İsrail ordusundan üç asker sınır hattına yaklaştı ancak sızma girişiminin fark edilmesi üzerine geri döndüler.

İSRAİL'İN GÜNEYİNDEKİ NEVİTOT'A EN AZ 50 ROKET

Gazze Şeridi'nden Salı günü öğle saatlerinde İsrail'in güneyindeki Netivot şehrine onlarca füze ateşlendi.

Filistinli grupların sınıra 15 kilometre mesafedeki Nevitot'a en az 50 roket fırlattığı bildiriliyor.

İsrail medyası, saldırının haftalardır gerçekleşen en uzun roket salvosu olduğunu yazdı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Nevitot'taki bazı binaların hasar aldığı görüldü.

İSRAİL JETLERİ EVİ VURDU, BİR AİLE YOK OLDU



Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Refah'ta gece yarısı gerçekleşen İsrail hava saldırısı, şehrin kuzeyindeki mahallelerin peş peşe sarsılmasına yol açtı.

Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, İsrail jetlerinin bir evi vurup yok ettiğini, binadaki 12 Filistinlinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Refah'tan bildiren Mahmud, eve çocuklarıyla birlikte sığınan bir ailenin de tüm üyelerini yitirdiğini aktardı.

Gazze'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'taki benzer saldırılarda ise yine bir ev vuruldu, en az yedi can kaybı var. Yaşamını yitirenlerin beşi, aynı aileden.

Haberin Devamı
İRAN: MEŞRU MÜDAFAA HAKKIMIZI KULLANDIK

İran, kendi egemenliklerini ve toprak bütünlüklerini savunmak için Irak ve Suriye'deki 'hedeflere' balistik füze fırlattığını kabul etti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani Tahran'ın "diğer ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu" kaydetti ve İran'ın meşru müdafaa hakkını kullandığını bildirdi.

İSRAİLLİ BAKANDAN HAMAS İTİRAFI

İsrail savaş kabinesinde görev alan eski Adalet Bakanı Gideon Sa'ar, ordu radyosuna verdiği röportajda Gazze Şeridi'ndeki savaşta Hamas'ı mağlup etmekten uzak olduklarını itiraf etti.

7 Ekim'de başlayan savaşta 100 gün çoktan geride kaldı ve İsrail işgal güçleri 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı Gazze'de 24 bin Filistinliyi katletti.

Gazze'deki birçok şehri ve mahalleyi aralıksız bombardımanla haritadan silen İsrail ordusu, buna karşılık Hamas'ın elindeki hiçbir rehineyi ise kurtaramadı.

MISIR SINIRI YAKININDA ÇATIŞMA

İsrail ordusu, Mısır sınırındaki çatışmada bir kadın askerinin yaralandığını duyurdu. Çatışmanın yaşandığı yer, İsrail ve Mısır arasındaki Nitzana sınır geçişinin yakını.

Resmi açıklamaya göre, çatışma sınırı geçmeyi deneyen silahlı adamlarla İsrail askerleri arasında çıktı.

İsrail, Mısır tarafından 20 kadar şüphelinin sınırda tespit edildiğini ve bunların çoğunun silahlı olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Gazze Şeridi'nde 21 yaşındaki bir askerin Filistinli gruplar tarafından öldürülmesiyle İsrail'in kaybı 189'a çıktı.

İsrail işgal birlikleri, Ekim ayı sonunda Gazze'yi karadan işgale girişti ve günde ortalama üç askeri öldürülüyor.

İRAN SALDIRDI




Orta Doğu'da Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen gibi birçok ülkede vekil güçleriyle etkili olan İran, 7 Ekim'de başlayan savaşa ilk kez doğrudan müdahil oldu.

Irak'ın kuzeyindeki Erbil'de bulunan havalimanı ve ABD konsolosluğu, akşam saatlerinde İran Devrim Muhafızları'nın ateşlediği balistik füzelerle vuruldu. Erbil havalimanında ABD askeri üssü bulunuyor.

Aynı dakikalarda Suriye'nin kuzeyindeki Halep'te de İran'ın füze saldırısı vardı. En az dört füzenin Akdeniz yönünden Halep'e doğru geldiği bildiriliyor.

IRNA'nın güvenlik muhabiri Muhammed Haltuki ise, Halep'e ulaşan füzelerin Basra Körfezi'nden ateşlendiğini kaydedip İran'ın tarihindeki en uzun menzilli füze saldırısına imza attığını söyledi. IRNA muhabirine göre, füzeler 1200 kilometreden fazla mesafe kat etti.

AKŞAM SAAT 23.30

Erbil'de yerel saatle akşam saatlerinde 23.30'da balistik füzeler gökyüzünü aydınlattı, hemen sonrasında arka arkaya patlama sesleri duyuldu. Saldırıda kısa menzilli taktik balistik füzeleri Fatih-110'ların ateşlendiği bildiriliyor.

Füze yağmurunun yanı sıra kamikaze silahlı insansız hava araçlarının da kullanıldığı bilgisi var.

Füzelerin gökyüzünde belirmesiyle ABD konsolosluğunda siren sesleri duyuldu, patlamalarla birlikte bölgedeki evlerin pencereleri sarsıldı. Yerel kaynaklar, füzelerin farklı yönlerden Erbil'e doğru geldiğini söyledi.

İRAN MEDYASINDA 'SON DAKİKA'

Saldırıyı üstlenen İran Devrim Muhafızları, Erbil'de vurulan noktalardan birinin Mossad ajanlarına ev sahipliği yaptığını duyurdu. İran medyası Devrim Muhafızları'nın açıklamasını 'son dakika' koduyla geçti.

Devrim Muhafızları, füzelerin İran ve müttefikilerini hedef alan son saldırılara misilleme olduğunu kaydetti.

İsrail 2023'ün son günlerinde Suriye'deki İran operasyonlarını 30 yıldır yürüten general Rıza Musevi'yi Şam'daki evinde füzelerle vurmuştu, Devrim Muhafızları açıklamasında Musevi suikastına özel bir atıfta bulunulmadı.

DOLAR MİLYARDERİ İŞ İNSANI DİZAYİ ÖLDÜRÜLDÜ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, İran saldırısında dört kişinin hayatını kaybettiğini ve altı kişinin de yaralandığını açıkladı. 1,5 milyon nüfuslu Erbil, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti.

Yerel kaynaklar, dolar milyarderi iş insanı Peşrev Dizayi'nin evinin füzelerle vurulduğunu bildirdi. Falcon Group'un sahibi Dizayi ve ailesinden üç kişinin öldüğü bilgisi var.

SABAH BİR PATLAMA DAHA

Yerel medya, sabah saatlerinde de Erbil yakınlarındaki Baharka'da bir patlama olduğunu duyurdu.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMALAR

ABD'den yapılan ilk açıklamada, İran saldırıları 'pervasız' olarak nitelendi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, İran'ın pervasız füzelerinin Irak'ın istikrarını baltaladığını belirtip saldırıyı kınadı.

Beyaz Saray, saldırıda ABD'li askerler ya da ABD'ye ait tesislerin hedef alınmadığı bilgisini geçti.

İran'a ateş püsküren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Bağdat yönetimi ve uluslararası toplumun saldırılara karşı sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı. Başbakan Mesrur Barzani, 'alçakça' olarak tanımladığı saldırıyı sert bir dille kınadı.

BAĞDAT SES VERDİ

Irak ise, bu sabah yaptığı resmi açıklamayla İran'ın Erbil'deki saldırılarını kınadı. Irak Dışişleri Bakanlığı, İran'ın saldırısına karşı tüm yasal önlemleri alacağını da ekledi. Bağdat yönetimi, İran'ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayet etmeyi planlıyor

AFP, İran'ın son olarak Mart 2022'de Erbil'e füze saldırısı düzenlediğini hatırlatıyor. Tahran yönetimi, Mart 2022'deki saldırıda İsrail'e ait bir stratejik merkezi hedef aldığını duyurmuştu.

BU KEZ ERİTRE AÇIKLARINDA SALDIRI! 'KIZILDENİZ'DE ÜÇ SEÇENEK VAR'



ABD ve İngiltere'nin hava saldırılarıyla yanıt verdiği Yemenli Husiler, Aden Körfezi açıklarında bir Amerikan gemisini füzeyle vurarak rest çekti.

Amerikalı şirkete ait M/V Gibraltar Eagle adlı kargo gemisi, İran destekli grubun ateşlediği füzeyle hedef alındı. Marshall Adaları bayraklı gemide saldırı sonucu yangın çıktı ancak kimse yaralanmadı.

M/V Gibraltar Eagle gemisi, saldırıya uğradığı sırada Aden'in 95 deniz mili güneydoğusundaydı.

İngiliz deniz ticareti güvenliği şirketi Ambrey, Husiler tarafından üç füze fırlatıldığını, füzelerden ikisinin denize ulaşmadığını, üçüncüsünün ise M/V Gibraltar Eagle'a isabet ettiğini kaydetti.

Yemen'in batısını kontrol eden Husiler saldırıyı üstlendi, Amerikan ve İngiliz savaş gemilerini de hedef aldıklarını duyurdu. Husiler'in başmüzakerecisi Muhammed Abdülselam, "İsrail gemilerini ya da işgal altındaki Filistin limanlarına giden gemileri durdurmaya yönelik saldırılar devam edecek" dedi.

ERİTRE'NİN 80 KİLOMETRE AÇIĞI

Nitekim, İngiliz donanmasına bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) bu sabah Kızıldeniz'de yeni bir vaka bildirdi.

Muhtemel saldırının gerçekleştiği yer, Yemen'in karşısındaki Eritre'nin yaklaşık 80 kilometre açığında.

İlk gelen bilgiler, Husi güçlerinin botlarla kargo gemisine yaklaştığı ancak güvertedeki silahlı korumaların ateş açması sonucu geri döndüğü yönünde.

Kızıldeniz kıyısındaki Yemen'in en büyük limanı Hudeyde'yi de elinde tutan Husiler, Kasım ayından bu yana Avrupa ile Asya arasındaki en kısa deniz yolunda İsrailli şirketlere ait ya da İsrail limanlarına uğrayan gemilere saldırıyor.

Füzeler, sürat botları, helikopterler ve kamikaze silahlı insansız hava araçları kullanan Husiler, Kızıldeniz ile Umman Denizi arasındaki Babülmendep Boğazı çevresinde en az 27 saldırı gerçekleştirdi.

Gazze'yi yöneten Hamas'a İsrail'e karşı destek veren Husilerin saldırıları, Kızıldeniz'i halihazırda dünyanın en tehlikeli deniz yolu haline getirmiş durumda.

Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e ve Avrupa'ya ulaşan konteyner gemilerinin yaklaşık yüzde 20'si artık Kızıldeniz rotasından kaçınıyor. Bunun yerine seyahat maliyetini fazlasıyla artıran Afrika'nın güney ucundan geçiyorlar.

ABD ve İngiltere'ye ait savaş uçakları, son bir haftada Husilere ait tesisler, füze rampaları ve cephanelikleri bombardımana tutan çok sayıda saldırıya imza attı.

Husiler ise USS Laboon savaş gemisine füze ateşleyerek ABD ve İngiltere'ye misillemede bulundu.

BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner'a göre, Yemen'in büyük bir kısmını kontrol eden Husilerin önünde üç seçenek var:

"Ne demek istediklerini yeterince açıklamış, bölgesel profillerini yükseltmiş ve ülke içindeki popülaritelerini artırmış bir şekilde geri adım atabilirler. Ancak bugüne kadarki davranışlarına bakılırsa bu çok olası görünmüyor.

Askeri ve ticari gemileri taciz etmeye devam edebilirler, ki şu anda bunu yapıyor gibi duruyorlar.

Batı'yı asıl endişelendirmesi gereken üçüncü seçenek ise ellerinde kalan füzeleri ve droneları bir araya getirip hava savunmasını alt etmek umuduyla bir ABD ya da İngiliz savaş gemisine toplu saldırı başlatma fırsatını beklemeleri olur.

Bu, Husi sözcüsünün zaten ima ettiği bir şey ve gerçek bir risk olmaya devam ediyor.

Öte yandan ABD istihbaratı, Husilerin askeri tesislerine yönelik son hava saldırılarının cephaneliklerinin yaklaşık dörtte birini yok ettiği ya da etkisiz hale getirdiği değerlendirmesini yaptı.

Daha fazla hava saldırısı bunu daha da azaltacaktır, dolayısıyla Husilerin misilleme konusundaki söylemlerinin ötesinde bunu ne kadar ileri götüreceklerine dair dikkatli hesaplar yapmaları gerekecek.'

Kızıldeniz-Süveyş Kanalı-Akdeniz rotası, Asya ile Avrupa arasındaki en kısa deniz güzergahı. Dünya deniz trafiğinin yaklaşık yüzde 12'si Süveyş Kanalı'ndan geçiyor.

Husilerin ana müttefiki İran ise, ABD ve İngiltere'nin Yemenli grubu hedef alan saldırılarını 'stratejik bir hata' ve 'yasa dışı' olarak tanımlıyor.