Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail ordusuna bunalım şoku! 250 asker terhis edildi

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail ordusuna bunalım şoku! 250 asker terhis edildi

02.01.2024 - 17:23 | Son Güncellenme:

27 Ekim'de Gazze'de kara harekatına başlayan İsrail ordusu aradan geçen 2 ay sonunda adeta kabusu yaşadı. Yerel medya askerlerin ruhsal sorunlar yaşadığını belirterek yüzlerce kişinin ordudan terhis edildiğini duyurdu.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde seksen dokuzuncu güne girilirken, Lübnan, Suriye ve Kızıldeniz'den çatışma haberleri var. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

ABD'DEN İSRAİLLİ BAKANLARA TEPKİ

ABD, İsrailli bakanlar Smotrich ve Ben Gvir'in, Filistinlilerin Gazze'den kitlesel olarak yerlerinden edilmeleri açıklamasını "kışkırtıcı ve sorumsuz" bularak reddetti.

BLINKEN'DAN İSRAİL KARARI

ABD Dışişleri Bakanı İsrail ziyaretini 8 Ocak'a erteledi.

LÜBNAN'DAN SALDIRI AÇIKLAMASI

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Lübnan Dışişleri Bakanlığı’na Beyrut’a saldırı düzenleyen İsrail’i Birleşmiş Milletler'e (BM) şikayet etme talimatı verdi

Haberin Devamı
GÜNEY AFRİKA’NIN İSRAİL’E KARŞI AÇTIĞI SOYKIRIM DAVASINDA İLK DURUŞMA 11-12 OCAK’TA

Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e karşı açtığı soykırım davasının ilk duruşmasını tarihi belli oldu. Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı Sözcüsü Clayson Monyela, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Açık olmak gerekirse. UAD, Güney Afrika'nın açtığı davanın duruşmasını planladı. Duruşma 11-12 Ocak 2024 tarihlerinde Lahey'de yapılacak. Avukatlarımız şu anda bunun için hazırlanıyor” dedi.

İsrail Hükümet Sözcüsü Eylon Levy ise söz konusu dava hakkında yaptığı açıklamada, İsrail’in Güney Afrika’nın suçlamalarına itiraz etmek üzere Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan UAD’nin önüne çıkacağını belirterek, "İsrail, Güney Afrika'nın saçma sapan iftirasını çürütmek için Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı önüne çıkacak. Güney Afrika liderlerini temin ederiz ki tarih sizi yargılarken merhamet etmeyecek” ifadelerini kullandı. Levy ayrıca, ayrıntıya girmeden Güney Afrika'nın İsraillilere karşı işlenen suçlara ortak olduğunu öne sürdü.

Güney Afrika, 29 Aralık’ta Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları nedeniyle İsrail’e 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiği gerekçesiyle UAD’de dava açmıştı.

Ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları karara bağlayan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), BM’nin sivil mahkemesi olarak biliniyor ve Güney Afrika ve İsrail UAD’ye bağlı ülkeler arasında yer alıyor.

HAMAS'TAN REHİNE AÇIKLAMASI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 88’inci günde devam ederken, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye açıklamalarda bulundu. Haniye, İsrail’in yenilginin eşiğinde olduğunu Hamas’ın zaferinin yakın olduğunu belirterek, Hamas ve diğer grupların liderlerinin ve üyelerinin bu nedenle moralinin yüksek olduğunu aktardı. Gazze Şeridi’nde tutulan İsrailli esirlere değinen Haniye, "Esirler ancak şartlarımız yerine getirilirse serbest bırakılacak” ifadelerini kullanarak, "Düşman, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısında her şeyi en üst düzeyde barbarlık ve vahşetle ihlal etmiştir” dedi.
Haniye, İsrail zulmüne rağmen Kudüs ve Batı Şeria'daki Filistinlilerin de İsrail’in karşısında dimdik durmaya devam ettiğini ifade etti.

HAMAS'A DRONE SALDIRISI

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde meydana gelen patlamada aralarında Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri’nin bulunduğu 4 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı
İSRAİL HAN YUNUS'TAKİ KIZILAY MERKEZİNİ VURDU

İsrail’in Gazze Şeridi’ne ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırılar 88. günde devam ediyor. Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Kızılay'ın Han Yunus’taki merkezini bugün 2 kez hedef aldığı bildirildi. Savaş nedeniyle yerinden olan Filistinlilerin kaldığı binaya gerçekleştirilen saldırıda aralarında 1 bebeğin de bulunduğu 5 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin yaralandığı aktarıldı. İsrail ordusunun ayrıca Kızılay çevresi ve El-Emel Hastanesi çevresini de hedef aldığı vurgulandı.


İSRAİL'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

İsrail ordusu son 24 saatte Gazze'de 31 askerlerinin yaralandığını duyurdu. Bağımsız kaynaklara göre İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana 507 askerini kaybetti. Bölgedeki yaralı İsrail askeri sayısı ise 2 bin 265.

İSRAİL ORDUSUNDA BUNALIM! YÜZLERCESİ TERHİS EDİLDİ

İsrail'de faaliyet gösteren "Walla" isimli haber sitesi İsrail ordusunun 27 Ekim'de başlattığı kara harekatı sonrası askerlerin "bunalıma" girdiğini yazdı. 1600 askerin savaş nedeniyle ruhsal sağlının bozulduğunu ancak yapılan tedavileri sonrası tekrar cepheye sürüldüğünü belirten internet sitesi, birçok askerin savaşın ortasında yüksek nabız, tansiyon yükselmesi, kontrol edilemeyen titreme, depresyon, kaygı, uyku bozuklukları, ani öfke nöbetleri ve konsantre olamama gibi sorunlar yaşadığını kaydetti.


250 ASKERE TERHİS

Savaşın başından beri 250 askerin kalıcı olarak psikolojik sorunlar yaşadığını hatırlatan Walla, 1000'e yakın askerin aldıkları desteğe rağmen ruhsal sağlıklarının eskisi gibi olmadığını yazdı. Öte yandan askerlerin sadece çatışmalar nedeniyle değil 7 Ekim'de İsrail üslerine düzenlenen saldırılar nedeniyle de ortaya çıktığı ifade edildi.

Haberin Devamı
İLK ÇADIR KENT KURULDU

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 1.9 milyon (nüfusun yüzde 85'inden fazlası) Filistinli ise İsrail'in saldırıları nedeniyle yerinden oldu. Savaşın gölgesinde günlük yaşamlarına devam etmeye çalışan Filistinlilerden bazıları BM kurumlarına ve hastanelere sığınırken, bazıları da kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda kalmaya başladı. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde yerinden edilen siviller için ilk çadır kent kurulduğu duyuruldu. Başlangıçta 300 aileye ev sahipliği yapacağı belirtilen çadır kenttin kapasitesinin daha sonra bine çıkarılacağı ifade edildi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 22 BİNİ AŞTI



Filistinli yetkililer, İsrail işgalinin seksen sekizinci gününde Gazze Şeridi'ndeki can kaybının 22 bin 185'e çıktığını açıkladı.

Gazze'deki kurbanların üçte birinden fazlası çocuk.

İsrail bombardımanında yaralananların sayısı ise 57 bin 35.

Filistin Eğitim Bakanlığı, savaşta 4 bin 156 öğrencinin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı. İsrail saldırılarında 381 okul bombalandı ya da hasar gördü.

ABD ÜSSÜNE BİR KAMİKAZE DRONE DAHA

Irak'ın kuzeyinde yer alan Erbil'deki havalimanında konuşlanan ABD askerlerine bir kez daha silahlı insansız hava aracı ile saldırı girişiminde bulunuldu. İran destekli milislerin gönderdiği kamikaze drone, Amerikan ordusu tarafından düşürüldü.

İki güvenlik kaynağı, engellenen saldırının herhangi bir hasara veya can kaybına yol açıp açmadığının henüz netleşmediğini söyledi.
Erbil havalimanındaki üste ABD birliklerinin yanı sıra uluslararası koalisyondaki diğer ülkelerin askerleri de bulunuyor. Düşürülen drone son iki gün içinde engellenen üçüncü saldırı olarak kayıtlara geçti. 

Haberin Devamı
FİLİSTİNLİLER KUZEY GAZZE'YE GERİ DÖNÜYOR

Bazı İsrail güçlerinin bölgeden çekilmesinin ardından binlerce Filistinli Gazze'nin kuzeyine geri dönmeye başladı. Geri dönen bir kadın, "Buradaki insanlar her yerde kan ve ölüm kokusunun olduğu enkazın üzerinde oturup uyuyorlar" dedi.

"Burada çok sayıda katliam yapıldı. Buradaki halkın direnci her zaman işgal ordusundan daha güçlü olacaktır.”

Başka bir kadın ise, yiyecek ve temiz su eksikliğine rağmen 'Kuzey Gazze'yi asla terk etmeyeceğini' söyledi. "Acılara rağmen toprağımı, evimi ve ailemi asla terk etmeyeceğim" diye ekledi.

MAERSK KIZILDENİZ'E GERİ DÖNÜYOR

Birkaç düzine Maersk konteyner gemisinin önümüzdeki gün ve haftalarda Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı üzerinden seyahat etmesi planlanıyor.

Pazar günü şirket, Singapur bayraklı gemi Maersk Hangzhou'nun Husiler tarafından vurulmasının ardından Kızıldeniz'deki faaliyetlerini 48 saat süreyle askıya aldığını duyurdu. ABD ordusu ise, üç Husi gemisini batırdığını ve 10 mürettebatı öldürdüğünü söyledi.

İSRAİL JETLERİ ŞAM'IN DIŞ MAHALLELERİNİ VURDU



İsrail savaş uçakları, bir kez daha Suriye'nin başkenti Şam'ı vurdu.

Resmi haber ajansı SANA, İsrail jetlerinin Salı günü sabahı başkent Şam'ın banliyölerindeki bazı hedeflere saldırı düzenlediğini duyurdu.

Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, saldırı sonucu maddi hasar meydana geldi.

Suriye ordusu, İsrail savaş uçaklarının Golan Tepeleri üzerinden füze ateşlediğini belirtiyor.

İsrail ordusu ise, daha önce yaptığı açıklamada Suriye topraklarından İsrail'e yapılan saldırılara misillemede bulunduğunu kaydetti.

İsrail ve Suriye'deki İran destekli milisler arasındaki çatışmalar son günlerde yoğunlaştı.

İsrail savaş uçaklarının İran'ın Suriye'deki komutanı Rıza Musevi'yi füzelerle öldürmesi, gerilimi tırmandırdı. Kasım Süleymani'nin arkadaşı olan Musevi, 30 yıldır Suriye'deki İran güçlerinin koordinasyonunu yürütüyordu.

Haberin Devamı
GAZZE'DE GECE BOYU BOMBARDIMAN

Gazze'deki savaşın seksen sekizinci gününe İsrail'in güneydeki Han Yunus ve Refah ile orta kesimdeki Megazi mülteci kampına saldırılarıyla girildi.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'ta birçok mahalle hava saldırılarına hedef oldu.

41 kilometrelik kıyı şeridinin en güneyinde yer alan Refah şehrinin sahil kesimi bombalandı.

Gazze'nin orta bölümündeki Megazi mülteci kampı yeni yılın ikinci gününde de saldırıya hedef oldu.

Gazze sakinleri işgal güçlerinin savaş uçakları ve tanklarla Gazze'nin güneyini gece yarısı vurduğunu söylüyor.

SINIR ÇATIŞMASINDA ÖLÜ VE YARALILAR VAR

Lübnan sınırında Hizbullah ve İsrail ordusu arasındaki çatışmalarda karşılıklı füzeler ateşlendi.

İsrail ordusu, Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah'ın fırlattığı füzeler nedeniyle beş askerin yaralandığını açıkladı. Hizbullah saldırısı Adamit bölgesini hedef aldı.

Hizbullah ise, Lübnan'ın güneyini vuran İsrail saldırılarında dört üyesinin öldüğünü duyurdu. Hizbullah herhangi bir detay paylaşmadı ancak ölümlerin İsrail jetlerinin Kefr Kila'daki iki evi vurması sonucu gerçekleştiği bilgisi var.

İsrail ordusu, Hizbullah tesislerini vurduğunu ve hedef alınan yerler arasında bir fırlatma rampasının da bulunduğunu aktardı.

Gazze'deki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim tarihinde başlayan çatışmalar son haftalarda tırmandı.

Üçüncü ayı dolmak üzere olan çatışmalarda 138 Hizbullah milisinin öldüğü biliniyor. İsrail tarafında ise, aralarında subayların da bulunduğu çok sayıda asker öldü.

Lübnan tarafında en az 19 sivil kayıp da var. İsrail bombardımanında yaşamını yitirenlerden üçü gazeteciydi.

JERUSALEM POST'TAN GÖZDEN KAÇMAYACAK ANALİZ, YAZIP SİLİNEN MESAJ



İran'a ait savaş gemisi Elbruz'un Kızıldeniz'e giriş yapması, Orta Doğu'yu alev topuna çeviren savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini gösteriyor.

İran destekli Husilerin Babülmendep Boğazı'ndan geçen ticari gemileri hedef almasıyla tırmanan krizde, ABD ve müttefikleri Refah Muhafızları Opeasyonu adı verdikleri bir uluslararası koalisyon kurdu.

ABD savaş gemileri Husilerin ateşlediği füzeler ve drone'ları düşürürken, 2023'ün son gününde ilk kez İran destekli grubun teknelerine doğrudan müdahale etti.

Bir kargo gemisinin yardım çağrısı üzerine olay yerine ulaşan Amerikan helikopterleri, Husilerin teknelerini batırdı ve 10 milis öldü.

Dünya, Kızıldeniz ile Umman Denizi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı'nı dünyanın en tehlikeli su yolu haline getiren çatışmalara kilitlendi.

İsrail'de yayınlanan Jerusalem Post gazetesi ise, bugün'ABD uçak gemisi Orta Doğu'dan ayrılırken İran Kızıldeniz'e savaş gemisi konuşlandırıyor' başlığıyla bir analiz yayımladı.

Analizi kaleme alan Seth J. Frantzman, ABD uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un Orta Doğu'dan ayrılışının Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin'de haberleştirilmesini, İran destekli grupların bölgeyi izlediği şeklinde yorumladı.

31 Aralık tarihinde dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un Akdeniz'i terk ettiğinin ortaya çıkmasının İran ve bölgede şaşkınlığa yol açtığını belirten Frantzman, son haftalarda Suriye ve Irak'taki Amerikan üslerini hedef alan saldırılardaki artışa da dikkat çekti.

ABD, 7 Ekim'de başlayan savaştan sonra İsrail'e destek için Orta Doğu'ya USS Gerald R. Ford'un yanı sıra USS Eisenhower uçak gemisini gönderdi.

USS Eisenhower'ın başını çektiği taarruz grubu, halihazırda Babülmendep Boğazı'nın girişine konuşlanmış durumda. Husilerin teknelerini batıran helikopterler de, bu gemilerden havalandı.

Tahran yönetimine göre Orta Doğu'daki Amerikan varlığı Husilerin gemilere saldırılarını engellemeyecek.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim'de Kasım Süleymani'nin Orta Doğu'da oynadığı rolü anlatan uzun bir haber yayımlandığını hatırlatan Jerusalem Post yazarına göre, makaledeki göze çarpan ayrıntı bölgedeki Amerikan uçak gemilerine dair soruları detaylandırmasıydı.

Kızıldeniz'de son 24 saatte ABD ordusu ile Husilerin bir kez daha çatıştığı bildiriliyor ancak henüz resmi bir açıklama yok.

Husilere yakın sosyal medya hesapları bir Amerikan savaş gemisine saldırı düzenlendiğini yazdı ancak söz konusu mesajlar kısa süre sonra silindi. Silinen mesajlara göre Husiler Haniş adası yakınlarındaki bir ABD savaş gemisine iki seyir füzesi ateşledi.

'BIDEN İSRAİL ASKERLERİNİ ÇEKİLMEYE ZORLADI'



NBC News'e konuşan ABD'li bir yetkili, İsrail'in Gazze'deki savaştan bazı askerleri tugaylarını geri çekme planının Biden yönetiminin ısrarı sonucu olduğunu söyledi. Yetkilinin iddiasına göre ABD kanadı bölgede daha düşük yoğunluklu bir savaş istiyor.

İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada askerlerin Gazze'deki kontrolü büyük ölçüde sağlaması nedeniyle beş askeri tugayı geri çektiğini duyurdu. Bugün ise İsrail yönetimi Gazze'nin kuzeyine yakın yerlerde yaşayan İsrail halkınının tekrar evlerine dönebileceklerinin sinyalini verdi. Bu açıklama da İsrail ordusunun savaşta daha düşük vitesli ilerleyeceğine dair bir işaret olarak yorumlandı.

İSRAİLLİ TÜMGENERAL: SAVAŞ FARKLI ŞEKİLLERDE DEVAM EDECEK

İsrail ordusu Gazze'deki savaşın 2024 yılı boyunca devam edeceğini belirtiyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tümgeneral Yaron Finkelman savaşın "Farklı yöntemlerle, farklı yoğunluklarda ve farklı şekillerde" savaşın devam edeceğini kaydetti.