Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... 'Katil' drone'ları İsrail'e satan ülke!

Gazze'deki savaşta son dakika... 'Katil' drone'ları İsrail'e satan ülke!

13.02.2024 - 12:11 | Son Güncellenme:

ABD'nin yanına Çin'in de eklendiği uyarılar Mısır sınırındaki noktayı işaret ediyor, İsrail süper güçleri karşısına aldı. İşgal ordusunun satın aldığı silahlar, bir ülkeyi Gazze'deki savaşın içine daha fazla karıştırabilecek bir hamle olarak görülyor.

İsrail-Hamas arasındaki savaş bütün Orta Doğu'yu etkisi altına aldı. Bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

BM'DEN İSRAİL'E REFAH ÇAĞRISI

BM, Refah'a yönelik kara saldırısının katliama yol açabileceği uyarısında bulunarak, İsrail hükümetinin artık uluslararası toplumun çağrılarını duymak zorunda olduğunu belirtti.

'REFAH'A SALDIRI İNSANİ FELAKETE YOL AÇAR'

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine yönelik planladığı saldırıya tepki gösterdi. De Croo, “Refah'a yapılacak bir saldırı daha büyük bir insani felakete yol açacak ve yine çoğu çocuk ve kadın olmak üzere çok sayıda masum sivilin ölümüyle sonuçlanacak. Acilen ateşkes sağlanması, tüm esirlerin serbest bırakılması ve ertesi gün için bir plan yapılması gerekmekte” dedi.

İSRAİL, NASIR HASTANESİ’NİN BOŞALTILMASINI İSTEDİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 130 gündür devam ediyor. İsrail ordusu, Han Yunus’ta binlerce kişinin sığındığı Nasır Hastanesi’ni kuşatarak boşaltılmasını istedi. Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaptığı açıklamada, “Uluslararası kuruluşları, Nasır Tıp Kompleksini korumak ve sağlık görevlileri, yaralılar ve hastaların karşı karşıya kaldığı sağlık ve insani felaketi önlemek için derhal çalışmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.
İsrail ordusu, daha önce Nasır Hastanesi’nin yakınındaki bir okulu hedef almıştı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Yerinden edilmiş insanlar ayrılırken vuruluyor, öldürülüyor ya da yaralanıyor. Nasır Tıp Kompleksi yönetimi, büyük tehlike nedeniyle ölüleri morga nakledemiyor" denildi.

Haberin Devamı
ABD'DEN ÜÇ ÜLKEYE DEVASA YARDIM

ABD Senatosu, Gazze Şeridi’ne saldırılarını sürdüren İsrail’e, Rusya ile savaşan Ukrayna’ya ve Çin ile egemenlik ihtilafı yaşayan Tayvan'a yardımın da yer aldığı 95,3 milyar dolarlık paketi görüştü. Söz konusu yardım paketi, Demokratların çoğunlukta olduğu Senato’da 29’a karşı 70 oyla kabul edildi. Aralarında Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell'ın da bulunduğu 22 Cumhuriyetçi, tasarıya “evet” dedi. 100 sandalyeli Senato'da paketin kabul edilebilmesi için en az 60 “evet” oyu gerekiyordu.
Paket, Rusya’ya karşı mücadelesinde Ukrayna’ya 60 milyar dolar, İsrail'e “güvenlik” yardımı için 14.1 milyar dolar, Hint-Pasifik’teki Tayvan ve ABD’nin diğer bölgesel ortaklarına 4.8 milyar dolar, Gazze dahil çatışma bölgelerine insani yardım için 9.2 milyar doları içeriyor.

OLASI ENGELLER

Yasa tasarısı, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisinde görüşülecek, onaylanması durumunda ABD Başkanı Joe Biden’ın imzasına sunulacak. Ancak Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, tasarıya ABD-Meksika sınırındaki rekor sayıda göçmen akışını durduracak önlemler bulunmaması nedeniyle sıcak bakmıyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson Senato’daki oylama öncesi yaptığı açıklamada, “Senato'dan tek bir sınır politikası değişikliği yapılmadığı takdirde Temsilciler Meclisi bu önemli konularda kendi iradesiyle çalışmaya devam etmek zorunda kalacak” ifadelerini kullandı

İTALYA: İSRAİL'İN SALDIRILARI ORANTISIZ

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İsrail'in sivil ölümlerinin arttığı Gazze'yi bombalamasının "orantısız" olduğunu söyledi. Rai Radio 1'e konuşan Tajani, "Bu noktada İsrail'in Filistin sivil nüfusuna karşı tepkisi orantısız… Hamas ile hiçbir ilgisi olmayan çok fazla kurban var ” dedi.

İSRAİL'İ İKİYE BÖLEN SAVAŞ PLANI

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde kontrolü sağladıktan sonra saldırılarını bu hafta itibariyle güneydeki Refah bölgesine yoğunlaştırdı. Sadece birkaç günde onlarca kişinin öldü, yüzlerce insan ise yaralandı. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e 6 haftalık bir ateşkes sunduklarını dile getirdi. İsrail basını ise Tel Aviv'in savaşın gidişatına dair iki farklı planda ayrıma gittiğini yazdı. İsrail Başkanı Netanyahu, Refah'a yönelik geniş çaplı bir saldırıyı desteklediğini sık sık dile getirdi. Netanyahu ayrıca bu saldırılarının yaklaşan Ramazan ayından önce bitmesi talimatını verdi.

Netanyahu bu planıyla iç siyasette gelecek baskıdan kurtulmayı ve savaşı bir an önce sonuçlandırmayı hedefliyor. Bu bağlamda ABD'nin sunduğu Suudi Arabistan ile ilişkileri normalleşme şartı ile karşı karşıya kalan İsrail İran'a karşı da aslında bu maddeye muhtaç kalıyor. ABD kanadı ise bu süreçte Hizbullah'ı İsrail'in kuzeyinden uzak tutacak.

Bir başka plan ise İsrail Savunma Bakanı Binyamin Gantz ve İsrail Savaş Kabinesi üyesi Gadi Eisenkot'a ait. İkiliye göre İsrail acilen Hamas ile bir ateşkes ilan edip rehine pazarlığına başlamalı. Bu süreçte ise ordu kendini yenilemeli ve daha da uzun süreli bir savaş için hazırlık yapmalı. Bu bağlamda yeni yedek askerler eğitilmeli ve silah stoğu yenilenmeli. Hizbullah ile diyalog yolu ile iletişim kurularak onları ülkenin kuzeyinden uzak tutmaya çalışılmalı.

İki yetkilinin bu planı hayata geçirmesi için ise bir şekilde dört maddeyi sağlaması gerekiyor. Söz konusu maddeler şöyle:
1) Rehineler, arabulucular yolu ile İsrail'e geri getirilecek.
2) Refah'a askeri bir operasyon düzenlenecek ve kısa sürede rehine pazarlığına oturulacak.
3) Gazzelilere yönelik yardımlar doğrudan İsrail aracılığı ile yapılacak.
4) Yahya Sinvar dahil olmak üzere Hamas'ın üst düzey liderleriyle bile diyalog yolu ile temas kurulacak.
5)Philadelphia planı kapsamında Mısır ile müzakereler başlayacak

Haberin Devamı
'KATİL' DRONE'LARI İSRAİL'E SATAN ÜLKE



7 Ekim'de başlayan savaşta İsrail'e en büyük destek ana müttefiki ABD'den geldi, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu'ya uçak gemileri konuşlandıran Washington Gazze Şeridi'ne saldıran İsrail ordusuna on milyarca dolarlık silah desteği sağladı.

İsrail işgal birliklerine istihbarat bilgisi de sunan ABD, son olarak 14 milyar dolarlık yeni bir yardım paketini Kongre'den geçirmeyi deniyor. Demokratların kontrolündeki Senato'da yapılan oylamada İsrail'in yanı sıra Ukrayna ve Tayvan'a sunulacak yardımların yer aldığı 95 milyar dolarlık paketin Temsilciler Meclisi'nde de oylanması gerekiyor. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nde pakete itirazların gelmesi bekleniyor. Biden yönetimi, söz konusu paketi Ekim 2023'te talep etti.

Middle East Eye yayın organı ise, İsrail'in bir diğer müttefiki Hindistan'dan yeni Hermes silahlı insansız hava araçları (SİHA) satın aldığını duyurdu. 'Hindistan üretimi İsrail 'katil' drone'ları Gazze yolunda' başlığıyla sunulan habere göre, işgal ordusu SİHA filosunu genişletiyor.

Haberde Hindistan'ı Gazze'deki savaşın içine daha fazla karıştırabilecek bir hamle olarak nitelenen 20 adet Hermes 900 drone satışının, Adani şirketinin doğruladığı belirtildi.

'Katil' drone olarak bilinen silahın İsrail'in saldırıya hazırlandığı Refah'ta kullanılabileceğini vurgulayan Middle East Eye, söz konusu satışa dair ne Yeni Delhi ne de Tel Aviv'den bir açıklama gelmediğini yazdı. Silah ihracatına dair ilk olarak Şubat ayı başında uluslararası medyada yer almaya başladı.

Hermes 900 SİHA'lar, yıllardan beri İsrail'in Elbet Systems ile Hindistan'ın Adani şirketleri tarafından ortak üretiliyor.

Hindistan, kayıtlara göre İsrail'den en fazla silah satın alan ülke. Yeni Delhi'nin Tel Aviv'den silah ihracatı her yıl daha da artıyor.

Gazze'de devam eden savaştaki İsrail katliamına karşı sessizliği dikkat çeken Hindistan, İsrail dışındaki Hermes 900 üretilen tek tesise ev sahipliği yapıyor.

Keşif ve saldırı için kullanılan Hermes 900 drone'ları 9 bin metreden fazla irtifaya çıkabiliyor ve havada 36 saat kalabiliyor.

ERDOĞAN ARAP MEDYASINDA MANŞET

'Doğu Akdeniz'den Etiyopya'ya kadar Türkiye lideri Erdoğan ve Sisi bölgesel eksen oluşturabilir mi?' sorusu soruldu, Kahire seyahatinin odak noktası başlıklara taşındı. BBC ise, ziyaretin hangi ülkeler tarafından yakın izleneceğini yazdı.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Filistinli yetkililer, 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 28 bin 473’e, yaralananların sayısının 68 bin 146’ya yükseldiği belirtti.

İsrail işgal ordusu son 24 saatte 133 Filistinliyi katletti.

Haberin Devamı
DÜNYA REFAH'A KİLİTLENDİ, BIDEN'IN YİNE DİLİ SÜRÇTÜ



Yaklaşık 1,5 milyon kişinin sığındığı Refah'a karadan saldırıya hazırlanan İsrail'e, tepkiler giderek yükseliyor. 41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'ni kuzeyden başlayarak işgale girişen İsrail ordusu, geride kalan aylarda sürekli olarak Filistinlilere güneye doğru gitmeleri talimatını verdi. Zorunlu tahliye ile Gazze nüfusunun yarıdan fazlası güneye kaçtı, Han Yunus çatışmaların merkez üssü haline gelmesiyle Filistinlilerin son durağı Refah oldu.

Mısır sınırında yer alan Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'ta, savaştan önce yaklaşık 275 bin insan yaşıyordu. Şimdi küçük şehrin nüfusu 1,5 milyondan fazla ve uydu fotorğaflarında bile son aylarda kurulan çadır kentler açık şekilde görülebiliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kilometrekareye 16 bin kişinin düştüğü Refah'a saldıracaklarını ilan edip güvenli koridorlar oluşturacaklarını ileri sürdü. Oysa ki, savaştan kaçıp Refah'a sığınan Filistinlilerin gidecek başka hiçbir yerleri yok.

Ürdün Kralı Abdullah'la Beyaz Saray'da görüşen ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu’ya bir kez daha Refah saldırısı için uyarıda bulundu ve sivillerin korunması gerektiği mesajını yineledi. ABD lideri, X’ten de yayınlanan mesajında, “Oraya sığınmış bir milyondan fazla insanın güvenliğini sağlamadan, Refah’a yönelik bir harekat yapılmamalı" dedi.
Beyaz Saray'daki basın toplantısında gaflarıyla ünlü Joe Biden yeni bir dil sürçmesine imza attı, İsrail'in muhtemel saldırısından söz ederken "Bizim askeri operasyonumuz" ifadesini kullandı, hemen ardından "Onların büyük askeri operasyonu" şeklinde düzeltti.

Sivil ölümlerini engellemek konusundaki çağrıların gözardı edildiği gerekçesiyle Biden’ın Netanyahu’ya karşı öfkeli olduğu belirtiliyor.


ABD'nin New York kentinde gerçekleşen gösteride taşınan pankartlardan birinde, 'Tüm gözler Refah'ta' yazıyordu.

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana öldürülen, yaralanan veya kaybolanların sayısının 100 bine yakın olduğunu söyleyen Kral Abdullah ise, "Refah’a yönelik bir İsrail saldırısını göze alamayız" diye konuştu.

Refah'ın karadan işgaline karşı İsrail'e müttefikleri dahil tepki mesajları ve yaptırımlar artıyor. Avrupa ülkesi Hollanda, F-35 savaş uçakları parçalarının İsrail'e ihracatını askıya aldı.

Bir diğer süper güç Çin ise, İsrail'den Refah saldırısını mümkün olan en kısa sürede durdurmasını istedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, "İsrail'e askeri operasyonlarını bir an önce durdurması çağrısında bulunuyoruz" derken, işgal ordusunun kendisinin 'güvenli bölge' ilan ettiği Refah'a muhtemel bir saldırının ciddi bir insani felakete yol açacağı uyarısında bulundu. Pekin ayrıca, Çin'in sivillere zarar veren ve uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerin karşısında olduğunu belirtip söz konusu eylemleri kınadığını da ekledi.

Pakistan, İsrail işgal birliklerinin Refah'taki saldırılarını güçlü şekilde kınadı, söz konusu eylemleri Filistin halkının katledilmesi olarak niteledi.

Orta Doğu ülkeleri Suudi Arabistan ve Umman'ın yanı sıra İngiltere'den de Refah'ın işgaline dair uyarılar geldi.

CIA DİREKTÖRÜ BURNS KAHİRE'DE, MÜZAKERE TURU YENİDEN BAŞLIYOR

Paris'teki buluşmada Amerikan gizli servisi Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) Direktörü William Burns, İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın yöneticisi David Barnea, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman el Tani ve Mısır istihbarat servisinin başındaki Abbas Kamel yer aldı. Müzakereler daha sonra Paris'ten Mısır'ın başkenti Kahire'ye taşındı, Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye Kahire'ye uçtu.

Gazze'yi yöneten Hamas, arabulucu ülkelerin devreye girmesiyle ortaya çıkan anlaşma taslağına karşı kendi teklifini sununca İsrail'den beklenen yanıt geldi, Binyamin Netanyahu Filistinli grubun önerisini reddetti.


Netanyahu'nun 'hayır' yanıtına rağmen, Kahire'de yeni müzakere turu başladı. CIA Direktörü William Burns, bugün bir kez daha Mısır'ın başkentinde.

Al Jazeera, çatışmaların geçici olarak askıya alınması ve rehine takası anlaşmasını görüşmek üzere Burns'ün Kahire'ye gittiğini bildirdi. CIA Direktörü'nün seyahati, Washington ve Birleşmiş Milletler'den İsrail'e peş peşe gelen uyarıları izliyor. İsrail işgal ordusunun 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Mısır sınırındaki Refah'a karadan saldırıya hazırlanması, alarm zillerinin çalmasına yol açmış durumda.

Uluslararası kuruluşlar, ABD, İsrail'in diğer müttefikleri ve Orta Doğu ülkeleri, muhtemel bir Refah saldırısının insani felakete neden olacağı uyarısını yapıyor.

RUSYA: FİLİSTİN YÖNETİMİNE DAVET GÖNDERDİK

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Rusya'yı ziyaret etmek için "açık bir davet aldığını" söyledi. Peskov, "Ziyaretin her iki taraf için de uygun bir zamanda gerçekleşmesini umuyoruz" dedi.

Haberin Devamı
KESKİN NİŞANCILARDAN KATLİAM

Filistin haber ajansı Wafa'nın bildirdiğine göre İsrail ordusu Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı'na saldırı düzenledi. Saldırıda en az beş kişi yaşamını yitirdi. Askerler ayrıca Refah'ı da bombalamayı sürdürdü bölgede dört kişi öldü.
Wafa bir başka haberinde ise İsrail'in Han Yunus'ta keskin nişancılarla yedi Filistinliyi öldürdüğünü yazdı.

ABD ORDUSU: HUSİLER İRAN'A MISIR TAŞIYAN GEMİYİ HEDEF ALDI

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), aylardır Kızıldeniz'de seyreden ticari gemilere füze ve kamikaze drone ateşleyen Yemenli Husilerin bu kez İran'a doğru yol alan bir gemiyi hedef aldığını duyurdu.

CENTCOM'un verdiği bilgiye göre, Brezilya'dan mısır yüklenen geminin son durağı Basra Körfezi'ndeki Bender İmam Humeyni limanıydı. Söz konusu nokta, İran'ın Basra Körfezi'nin en kuzeyindeki liman ve Kuveyt'e yakın konumda.

Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, Pazartesi günü ABD'ye ait Star Iris adlı gemiye saldırdıklarını duyurmuştu. İran destekli grubun sözcüsü Yahya Seri, geminin Marshall Adaları bayrağı taşıdığını kaydetmişti.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise, Star Iris'in sahibinin Yunanistan'ın başkenti Atina'da kayıtlı bir şirket olduğunu ve şirketin New York borsasında işlem gördüğünü aktardı.

CENTCOM, Husilerin iki fırlattığı geminin hafif hasar aldığını ve denizde seyrine devam ettiğini bildirdi.

İSRAİL ORDUSUNA KUYU PUSUSU

23 Ocak tarihinde İsrail ordusu Gazze'deki savaştaki en ağır kayıplarından birini yaşadı. Bir binadaki patlayıcının patlaması sonucu 24 İsrail askeri enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. Lübnan basını gelişmeyi 'İsrail ordusu için bir felaket' başlığıyla okuyucularına sunarken İran medyası Tel Aviv rejimi için 'büyük bir yıkım' yorumu yaptı. Aradan geçen üç haftalık süreçte savaş büyük oranda Gazze'nin güneyine kaydı. İsrail ordusu yaklaşık iki milyon insanın yaşadığı Refah'a saldırılar düzenledi, 100'e yakın insanı öldürdü.

Gece saatlerinde ise İsrail ordusuna Gazze'de ağır bir darbe indirildi. Yerel medyada çıkan haberlere göre üst düzey İsrail askerleri hayatını kaybetti. İsrail'den Ynet internet sitesi hayatını kaybedenlerin kimliğini açıkladı, buna göre çatışmalarda Yarbay Nathaniel Yaakov Alkoub, Binbaşı Yair Cohen ve Yarbay Ziv Chen Hamas tarafından etkisiz hale getirildi.

ÖLÜ SAYISI 232'YE YÜKSELDİ

Ynet, ayrıca askerlerin Han Yunus bölgesinde bir kuyuda yaptıkları inceleme esnasında bir patlayıcı nedeniyle öldüklerini yazdı. Üst düzey kayıpların yanı sıra bölgedeki birçok asker de yaralandı. Bu patlamayla birlikte İsrail'in kayıp sayısı 232'ye yaralı asker sayısı ise 569'a yükseldi. İsrail medyası ayrıca kayıpların hepsinin Gazze'nin güneyine özel olarak gönderilen 630. taburda görev alan askerler olduğunu da kaydetti.

Haberin Devamı
BIDEN ÜRDÜN KRALIYLA GÖRÜŞTÜ


Ürdün Kralı Abdullah'la Beyaz Saray'da görüşen ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu’ya bir kez daha Refah saldırısı için uyarıda bulundu ve sivillerin korunması gerektiği mesajını yineledi. ABD lideri, X’ten de yayınlanan mesajında, “Oraya sığınmış bir milyondan fazla insanın güvenliğini sağlamadan, Refah’a yönelik bir harekat yapılmamalı" dedi.

Beyaz Saray'daki basın toplantısında gaflarıyla ünlü Joe Biden yeni bir dil sürçmesine imza attı, İsrail'in muhtemel saldırısından söz ederken "Bizim askeri operasyonumuz" ifadesini kullandı, hemen ardından "Onların büyük askeri operasyonu" şeklinde düzeltti.

Sivil ölümlerini engellemek konusundaki çağrıların göz ardı edildiği gerekçesiyle Biden’ın Netanyahu’ya karşı öfkeli olduğu belirtiliyor.

"SALDIRIYI GÖZE ALAMAYIZ"

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana öldürülen, yaralanan veya kaybolanların sayısının 100 bine yakın olduğunu söyleyen Kral Abdullah ise, "Refah’a yönelik bir İsrail saldırısını göze alamayız" diye konuştu. Refah'ın karadan işgaline karşı İsrail'e müttefikleri dahil tepki mesajları ve yaptırımlar artıyor. Avrupa ülkesi Hollanda, F-35 savaş uçakları parçalarının İsrail'e ihracatını askıya aldı. Pakistan, İsrail işgal birliklerinin Refah'taki saldırılarını güçlü şekilde kınadı, söz konusu eylemleri Filistin halkının katledilmesi olarak niteledi.

Orta Doğu ülkeleri Suudi Arabistan ve Umman'ın yanı sıra İngiltere'den de Refah'ın işgaline dair uyarılar geldi.