Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail tankları tek tek avlandı, toplanan askerler güdümlü füzeyle vuruldu!

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail tankları tek tek avlandı, toplanan askerler güdümlü füzeyle vuruldu!

14.01.2024 - 13:17 | Son Güncellenme:

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de bugün 24 saat sürecek bir eylem yapılıyor, Kassam Tugayları ve Hizbullah ise iki farklı cepheden yeni görüntüler paylaştı.

 

Bugün, 7 Ekim'de başlayan savaşta 100'üncü gün. İsrail'in Gazze Şeridi'nde 23 bin 700 bin Filistinliyi katlettiği işgalde bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

ABD BASININDAN YENİ İDDİA

ABD basınının adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberde, ABD’nin Gazze Şeridi’ne yönelik taleplerinin İsrail tarafından dikkate alınmaması nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden’ın destek verdiği İsrail hükümetine karşı “sabrının tükendiği” iddia edildi.

PAKİSTAN’DA ON BİNLERCE KİŞİDEN FİLİSTİN’E DESTEK GÖSTERİSİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 100’üncü günde devam ederken, Pakistan’ın Karaçi kentinde on binlerce kişi Filistin’e destek gösterisi düzenledi. Cemaat-i İslami (JI) Partisi tarafından organize edilen gösteriye çok sayıda kadın ve çocukta destek verdi. Ellerinde Filistin bayrakları bulunan göstericiler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden saldırılarını kınayarak, saldırıların derhal durdurulması ve Müslüman liderlere Filistin konusunda birlik olmaları çağrısında bulundu.

JI Başkanı Sirajul Haq yaptığı konuşmada, İsrail’e karşı Filistin’in yanında durmanın İslam ümmetinin sorumluluğu olduğunu belirtti.

GAZZE'DE CAN KAYBI 24 BİNE YAKLAŞTI

Filistinli yetkililer, işgalin 100'üncü gününde Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısının 23 bin 968'e çıktığını açıkladı. Son 24 saatte İsrail saldırılarında 125 Filistinli can verdi.

Gazze Şeridi'ndeki kurbanların üçte birinden fazlası çocuk. Kadın ve çocukların oranı ise yüzde 70'i buluyor.

İsrail'in aralıksız bombardımanında yaralananların sayısı 60 bini çoktan aştı.

Haberin Devamı
GAZZE'DE ATIK SULARIN TOPLANDIĞI GÖLETİN TAŞMA RİSKİ VAR

İsrail'in haritadan sildiği şehir ve mahallelerin upuzun bir listeye dönüştüğü Gazze Şeridi'nde, savaş sırasında atık suların sızdığı Şeyh Rıdvan göleti ciddi bir tehlikeye neden olabilir.

Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Gazze şehrinde yer alan gölet, savaştan önce yağmur sularının toplandığı bir alandı.

Ancak savaşla birlikte sızan atık sular tahliye edilemedi ve Gazze sakinleri için bir endişeye dönüştü.

Gazze sakinleri, şehrin altyapısının İsrail tarafından tamamen yok edilmesiyle birlikte muhtemel bir taşkının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Büyük bir taşkın, Gazzeliler için yeni bir felaket anlamına gelecek.

İSRAİL İSTİHBARATINDA DEPREM, İSTİFA EDİYOR!



İsrail iç istihbarat servisi Shin Bet'in başındaki Ronen Bar'ın Gazze'deki savaşın ardından istifa etmesi bekleniyor.

Haber sitesi N12'nin bildirdiğine göre, Ronen Bar Gazze Şeridi'nde on dört haftasını dolduran savaşın bitmesiyle görevini bırakmayı planlıyor.

Shin Bet'in eski başkanı Yaakov Perry, İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada Bar'ın çalışma arkadaşlarına söz konusu istifa haberini verdiğini söyledi.

İç istihbarat servisi Shin Bet'in 7 Ekim sabahındaki Hamas baskınını erkenden uyaramadığı için başarısız olduğunu kabul eden Ronen Bar, çalışanlarına sorumluluğu üstüne aldığını iletti.

Perry, "Onunla ne beklendiğine dair doğrudan konuştum ve anahtarları ilk devredenlerden biri olacağına şüphem yok" dedi, halefinin görevinden ayrılacağını dile getirdi.

7 Ekim Cumartesi sabah gün ağarırken gerçekleşen Hamas baskını, İsrail tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir olay olarak kayıtlara geçmişti.

KASSAM TUGAYLARI TANKLARI TEK TEK AVLADI

Gazze Şeridi'ni 2007'den bu yana yöneten Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, İsrail işgal güçleriyle girdiği çatışmaların yeni görüntülerini yayınladı.

Çatışmaların gerçekleştiği yer, Gazze'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus.

Kassam Tugayları üyelerinin bazı İsrail tanklarına güpegündüz hayli yakın mesafeden roket fırlattığı görülürken, çok sayıda zırhlı araç ve tankın yok edildiği kayda alındı.

Haberin Devamı
ÖLDÜRÜLEN İSRAİL ASKERİ SAYISI 188'E ÇIKTI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki işgale katılan askerlerden birinin daha Filistinli gruplarla çıkan çatışmada öldürüldüğünü duyurdu.

Andu'alem Kabeda'nın öldürülmesiyle İsrail'in Ekim ayı sonundan bu yana Gazze'deki kaybı 188 askere çıktı.

İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI'NIN DEĞİNMEDİĞİ GERÇEK

Savaşın 100'üncü gününde televizyona çıkan İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, yalnızca askeri baskının Hamas'ın elindeki rehineleri geri getirebileceğini savundu.

İsrail'in şimdiye kadar neden hiçbir rehineyi operasyonla kurtaramadığına değinmeyen Halevi, "Düşman topraklarındaki faaliyetlerimize devam etmeliyiz, gerçek bir sonuç getirmeyecek gibi görünen ateşkes için baskı girişimlerine izin vermemeliyiz" dedi.

Geride kalan 14 haftada Gazze'yi yakıp yıkan ve 1,9 milyon insanın evlerini terk etmelerine yol açan İsrail ordusu, bugüne kadar bir rehineyi bile kurtarmış değil.

Gazze'yi yöneten Hamas, bir haftalık geçici ateşkeste aralarında yabancıların da bulunduğu 100'ü aşkın rehineyi serbest bıraktı.

Hamas'ın elinde halen 132 rehine olduğu tahmin ediliyor.

ASKERLERİN TOPLANDIĞI BİNAYA GÜDÜMLÜ FÜZE



İsrail'in füzelerle Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki bir apartman dairesini vurması ve Hamas'ın iki numarası Salih Aruri'yi hedef alması, 14 haftadır çatışmaların sürdüğü kuzey cephesinin alev almasına yol açtı.

Suikastın gerçekleştiği adres, Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah'ın kalesi Dahiye semtiydi.

Hizbullah 2 Ocak'taki suikasttan sonra İsrail'e birden fazla misillemede bulundu, Meron hava kontrol üssü ve İsrail ordusunun kuzey komutanlığını vurdu.

Çatışmaların şiddeti hafta sonu da kesilmedi, İsrail ordusu sınırı geçen dört Hizbullah üyesinin öldürüldüğünü açıkladı.

Hizbullah ise, bir grup İsrail askerinin toplandığı binayı güdümlü füzeyle vurduğu görüntüyü yayınladı.

Saldırının gerçekleştiği nokta, çatışmaların yoğunlaştığı Ayta eş Şaab'ın karşısında yer alan Shtula.

Hizbullah'ın videosunda sınır yakınındaki Shtula'da İsrail askerlerinin toplandığı binanın doğrudan isabet aldığı görüldü.

Haberin Devamı
TEL AVİV'DE TARİHİ AKŞAM



İsrail'in başkenti Tel Aviv'de on binlerce kişi savaşın 100'üncü gününe girilirken sokağa döküldü ve rehinelerin acil şekilde geri getirilmesi çağrısında bulundu.

Tel Aviv'den bildiren Al Jazeera muhabiri Sara Hayrat, dev gösteride sahneye çıkanların rehinelerin derhal geri getirilmesini istediğini, yanı sıra bir rehine aile üyesinin Katar'a teşekkür ettiğini aktardı.

Sahneye çıkanlardan birinin Başbakan Binyamin Netanyahu'ya seslendiğini kaydeden Hayrat, "Ne yapıyorsunuz?" sorusunun duyulduğunu belirtti. Bir rehine yakını ise, "100 gün daha mı beklememizi istiyorsunuz?" diye sordu.

Tel Aviv'deki protestoya savaş kabinesi üyesi ve eski savunma bakanı Benny Gantz'ın yanı sıra eski genelkurmay başkanı Gadi Eisenkot da katıldı. Eisenkot da, tıpkı Gantz gibi halihazırda savaş kabinesi üyesi.

Benny Gantz, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda rehineler için "Sorumluluk bizim üzerimizde" ifadesini kullandı.

Fransa lideri Emmanuel Macron ise gösteriye video mesaj gönderdi.

OTOYOLU KAPATTILAR

Bir başka Al Jazeera muhabiri Stefanie Dekker ise, Tel Aviv'deki bir başka mitingde Netanyahu karşıtı protestocuların bir otoyolu kısa süreliğine ulaşıma kapattığı bilgisini verdi. Dekker, binlerce göstericinin ana otoyola çıktığını dile getirdi.

BUGÜN 24 SAAT GÖSTERİ

İsrail'de bugün ise Hamas'ın 7 Ekim baskınının başladığı saat olan 06.29'dan itibaren 24 saat sürecek eylemler var.