Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Orta Doğu'da kılıçlar çekildi! İran, Rusya ve Çin sahaya iniyor

Gazze'deki savaşta son dakika... Orta Doğu'da kılıçlar çekildi! İran, Rusya ve Çin sahaya iniyor

05.02.2024 - 15:34 | Son Güncellenme:

Misilleme savaşındaki yeni hamlede Suriye'deki en büyük ABD üssü kamikaze drone'la vuruldu, üsteki yedi YPG'li terörist öldü. İran ise bugün kritik bir tarih verdi.

İsrail'in Gazze'yi karadan işgal ettiği savaşta dört ay geride kaldı, tüm Orta Doğu'ya yayılan çatışmalara dair son dakikaları canlı blog sayfasına taşıyoruz.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu telefonda görüştü. Scholz’un sözcüsü yaptığı açıklamada, Scholz’un telefon görüşmesinde İsrail-Filistin ihtilafında barışa giden tek yolun yalnızca müzakere edilmiş iki devletli çözüm olduğunu vurguladığını belirterek, bunun hem Gazze Şeridi hem de Batı Şeria için geçerli olması gerektiğinin altını çizdiğini ifade etti.

PRENS SALMAN İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turunun ilk durağı olan Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile bir araya geldi. Blinken yaptığı açıklamada, Prens Salman ile Gazze Şeridi’ne insani yardımı artırma ve yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına yönelik çabaları ele aldıklarını belirterek, “Çatışmanın daha da yayılmasını önlemek için bölgede diplomasiye devam edeceğiz” dedi.

Bakan Blinken’ın Suudi Arabistan’ın ardından Mısır, Katar, İsrail ve Filistin’i ziyaret etmesi bekleniyor.

YIKIM HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki yıkım havadan görüntülendi. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından paylaşılan görüntülerde, yüzlerce binanın kullanılamaz halde olduğu görüldü. Görüntülerde saldırı sonucu kullanılamaz hale gelen bir sağlık merkezinin yer aldığını aktaran UNRWA, “Bu görüntüler UNRWA sağlık merkezlerimizden birini gösteriyor. Geriye hiçbir şey kalmamış. Bu, gözlerimizin önünde gerçekleşen eşi benzeri görülmemiş düzeyde bir yıkım ve zorla yerinden edilmedir” ifadelerini kullandı.

 

Haberin Devamı
BM'DEN GAZZE AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi’ndeki kayıplara ilişkin açıklamalarda bulundu. Lazzarini, “4 ay süren savaşta Gazze'de yaklaşık 100 bin kişi öldürüldü, yaralandı ya da şu anda kayıp. Bu rakam nüfusun yaklaşık yüzde 5'ini temsil etmektedir. Bunun şehrinizde ya da ülkenizde ne anlama geldiğini kolayca hesaplayabilirsiniz” dedi.

Gazze Şeridi’nde yaklaşık 17 bin çocuğun refakatsız ya da ailelerinden ayrı düşmüş durumda olduğunu ifade eden Lazzarini, “Nüfusun yüzde 80'inden fazlası, çoğu birkaç kez olmak üzere yerinden edildi ve savaş kazananı olmayacak olsa da sadece acı, sefalet ve kederle hız kesmeden devam ediyor” dedi.

Ateşkes için çok geç kalındığını ifade eden Lazzarini, “Gazze'deki, İsrail'deki, bölgenin diğer yerlerindeki ve ötesindeki insanların iyiliği için ateşkes gecikti, farklı bir yola ihtiyaç var” dedi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI SUUDİ ARABİSTAN'DA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 5’inci kez Orta Doğu turuna çıktı. Bakan Blinken'in Orta Doğu turunun ilk durağı olan Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan ile bir araya gelmesi bekleniyor. Bakan Blinken’ın Suudi Arabistan’ın ardından Mısır, Katar, İsrail ve Filistin’i ziyaret etmesi beklenirken, Blinken 7 Ekim’den bu yana 6’ncı kez İsrail'i ziyaret etmiş olacak.

Bakan Blinken’ın yapacağı görüşmelerde Filistin-İsrail arasındaki yeni esir takasına ilişkin müzakereleri ve ateşkesi ele alması bekleniyor.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

7 Ekim'den beri Gazze'de yaşamını yitirenlerin sayısı 27 bin 478'e yükseldi. Bölgedeki yaralı sayısı ise 66 bin 835 olarak açıklandı.

Haberin Devamı
BLINKEN YİNE ORTA DOĞU'DA

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün başlayacak Ortadoğu ziyareti kapsamında Suudi Arabistan, Mısır, Katar, İsrail ve Batı Şeria'yı ziyaret edecek.

Blinken böylece Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırmasının ardından bölgeye beşinci defa ziyarette bulunmuş olacak.

ABD Dışişleri Bakanı 8 Şubat’a kadar sürecek ziyaretinde, Gazze'deki son durumu ve esir takasına ilişkin süreci muhataplarıyla değerlendirecek.

GAZZE'DEKİ İLETİŞİM SORUNU HAT SAFHADA


Gazze Şeridi’nin büyük bölümünde iletişim ve internet hizmetlerini de kesmesi Filistinliler için zor olan durumu daha da zorlaştırıyor. Yakınları ve sevdikleriyle iletişim kurmak ve savaşla ilgili son bilgileri almak isteyen Filistinliler, sabahın erken saatlerinde Gazze Şeridi’nin merkezindeki Deir el-Balah kentinde bulunan bir internet kafenin önünde toplanıyor.

DOĞU KUDÜS'DE 14 YAŞINDAKİ FİLİSTİNLİ KATLEDİLDİ

İsrail güçleri Kudüs'ün doğusunda bulunan bir kasabada 14 yaşındaki Filistinli çocuğu silahla vurarak katletti. Arap basınına göre çocuğu vuran İsrail güçleri bölgeyi terk edince talihsiz şahıs kan kaybından yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı
İSRAİL GAZZE'NİN KÜLTÜRÜNÜ DE YOK ETTİ

Gazze'de cami, mezarlık ve müzelerin de aralarında bulunduğu 200'den fazla kültürel ve tarihi yapı yerle bir edildi.

İRAN, RUSYA VE ÇİN'LE BİRLİKTE SAHAYA İNİYOR



Orta Doğu'daki vekil güçleri aracılığıyla ABD ile çatışan İran'da, dini lider Ayetullah Hamaney hava kuvvetleri komutanlarıyla başkent Tahran'da buluştu.

Bir salonda komutanlara seslenen Hamaney'in solunda İran'ın ürettiği savaş uçağı Saike vardı, solunda ise Kaman-12 silahlı insansız hava aracı.

İran medyasındaki haberlere göre, dini lider Hamaney konuşmasında Müslüman ülkelerden İsrail'e kesin bir darbe için savaşa girilmesini istedi. Hamaney, buna karşın bazı Müslüman ülkelerin İsrail'e silah desteği sağladığı yönünde duyumlar aldıklarını söyledi.

İran donanması ise, Rusya ve Çin'in de katılacağı bir savaş oyununu duyurdu.

Donanma komutanı Tuğamiral Şehram İrani, kuzeydeki Mencil'de bulunan bir deniz üssünde yaptığı konuşmada ortak tatbikatın 19 Mart tarihinden önce gerçekleşeceğini açıkladı. 19 Mart, ülke takvimine göre İran yılının bittiği tarih.

Tuğamiral İrani'nin verdiği bilgiye göre, Tahran yönetimi savaş oyununa Rusya ve Çin dışında çok sayıda ülkeyi de davet etti.

Duyurulan savaş oyunu, üç ülkenin son yıllarda birlikte yer aldığı dördüncü tatbikat olacak.



Geçen yılki tatbikat Hint Okyanusu'nun kuzeyinde gerçekleşmiş, İran, Rusya ve Çin donanmaları bölgede sahne almıştı.

Halihazırda Hint Okyanusu'nun kuzeyinden Süveyş Kanalı'na kadar olan bölgede, ABD ve müttefikleriyle Yemenli Husilerin çatışması var. Husiler yalnızca Kızıldeniz'de ilerleyen gemileri değil Umman Denizi'ndeki bazı gemileri de kamikaze drone'larla vurdu.

İran destekli grup, ABD ve İngiltere'nin hava saldırılarına rağmen geri adım atmış değil. Hafta sonu gerçekleşen hava saldırılarında 40 Husi üyesinin öldüğü bildiriliyor.

Kızıldeniz ile Umman Denizi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı ve çevresinde onlarca savaş gemisi bulunuyor. ABD'nin başını çektiği Batılı ülkelerin yanı sıra Çin'e ait birden fazla savaş gemisinin Cibuti açıklarında olduğu biliniyor. Kızıldeniz'de İran'a ait bir savaş gemisi ve bir casus gemisi de var. Hint donanması da son haftalarda Husilerin saldırısına uğrayan bazı gemilere yardım etti.

İSRAİL PARLAMENTOSU ÖNÜNDE YENİ GÖSTERİ

Rehine yakınlarının protesto gösterileriyle haftalardır çalkalanan İsrail'de, bu kez askere erken alınan 1300 öğrenci için parlamento önünde eylem var.

Yüzlerce gösterici, halihazırda toplum hizmeti görevlerini icra eden yaklaşık 1300 öğrencinin erkenden askere alınmasını İsrail parlamentosu Knesset önünde protesto ediyor. Gösteriye çok sayıda öğrencinin de katıldığı bilgisi var.

İsrail medyası, protestonun 2023'teki yargı düzenlemesine karşı düzenlenen gösterilerde dikkat çeken Cephedeki Anneler adlı aktivist grup tarafından organize edildiğini yazdı.

Haberin Devamı
İSRAİL ELÇİSİ KENDİ BAŞINI YAKTI RUSYA HAREKETE GEÇTİ

Ocak ayında Rusya'da göreve başlayan İsrail elçisi görev süresinin bir ayı dolmadan söylediği sözler nedeniyle ülkede kaos çıkarttı. Moskova yönetimi ise bu durumla ilgili hemen harekete geçti.

HUSİLER'DEN İTALYA'YA UYARI



Kızıldeniz'de ABD ve müttefikleriyle adı konmamış bir savaşı devam ettiren Yemenli Husiler, İtalya'nın saldırılara katılması halinde hedef haline geleceği tehdidini savurdu.

Husilerin lideri Muhammed Ali el Husi, İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği demeçte Roma yönetiminin Gazze'deki savaşta tarafsız olarak kalması gerektiğini söyledi.

İtalya, geçen hafta Cuma günü Avrupa Birliği'nin Kızıldeniz'de görev alacak askeri misyonuna bir amiralle komutanlık edeceğini duyurmuştu.

İSRAİL SALDIRILARINDA ÜÇ HİZBULLAH ÜYESİ DAHA ÖLDÜ



Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah, İsrail ordusuyla dördüncü ayını tamamlayan sınır çatışmalarında üç üyesinin daha öldüğünü açıkladı.

İsrail'in Lübnan'ın güneyini savaş uçaklarıyla vurmasının ardından yapılan açıklamayla, Hizbullah'ın çatışmalardaki kaybı 182'ye çıktı.

Lübnan tarafında aralarında gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda sivil, geride kalan dört ayda İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.

İsrail tarafında ise aralarında yüksek rütbeli subayların da bulunduğu çok sayıda asker öldü, sınır hattındaki onlarca yerleşim tahliye edildi.

Haberin Devamı
KUDÜS TUGAYLARI: İSRAİL ASKERLERİ VE ZIRHLI ARAÇLARI VURULDU

İsrail'in haftalar öncesinden tamamen kontrol altına aldığını duyurduğu Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yeniden çatışmalar başlasa da, savaşın merkez üssü güneyin en büyük şehri Han Yunus.

Han Yunus'ta Filistinli gruplarla İsrail işgal güçleri arasında şiddetli çatışmalar var.

İslami Cihad'ın silahlı kanadı Kudüs Tugayları, üyelerinin İsrail askerlerini ön cephede parça tesirli bombalarla hedef aldıklarını bildirdi.

Kudüs Tugayları ayrıca Han Yunus'un güneybatısındaki El Tekaddüm geçidinde işgal ordusuna ait araçları vurduğunu da ekledi. Saldırıda havan mermileri kullanıldı.

 

ABD'Lİ YETKİLİ: GELİN SİZİ HARİTADAN SİLELİM

ABD'de bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Senatör Graham, Washington'un son yıllarda Afganistan'dan çekilip Orta Doğu'daki etkinliğini yitirmesine ateş püskürdü. Graham daha sonra ise bir ülkeye adeta savaş çağrısında bulundu.

ABD ÜSSÜNDEKİ YPG'Lİ TERÖRİSTLER ÖLDÜRÜLDÜ



ABD ve İran yanlısı milislerin Orta Doğu'daki restleşmesi tüm hızıyla devam ederken, Irak ve Suriye'deki bombardımanı bugün yeni bir misilleme izledi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye-Irak sınırındaki Deyrizor bölgesinde yer alan bir Amerikan üssüne daha İran yanlısı milislerin kamikaze drone'la saldırdığını duyurdu.

Saldırıda birçok ABD askerinin yaralandığını bildiren SOHR, ilerleyen dakikalarda yeni bir açıklama daha yaptı. Buna göre, kamikaze silahlı insansız hava aracıyla hedef alınan Amerikan üssünde 7 YPG'li terörist öldü.

SOHR, ayrıca üsteki 18 YPG'li teröristin de yaralandığını aktardı.

Kamikaze drone saldırısının gerçekleştiği yer, ABD'nin Suriye'deki en büyük üssü olan El Ömer petrol sahası.

AL JAZEERA DOĞRULADI

SOHR'un açıklamasının ardından konuya dair haberini sayfasına taşıyan Al Jazeera'ye bilgi veren kaynaklar, Deyrizor'daki eğitim üssünün vurulduğunu doğruladı. Al Jazeera'ya göre, gece yarısı bir yatakhanenin kamikaze drone'la vurulduğu saldırı sırasında ABD askerleri de üsteydi.

Irak'ta İran yanlısı güçlerin çatı organizasyonu İslami Direniş, El Ömer petrol sahasını hedef alan saldırıyı üstlendi.

SOHR'un açıklamasını uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP) dünyaya 'son dakika' koduyla geçti.

Söz konusu yeni misillemeye dair henüz Washington'dan bir açıklama yok.

ABD'nin Irak'ta 2 bin 500, Suriye'de ise yaklaşık 900 askeri bulunuyor.

İran ve vekil güçleri, ABD askerlerinin Irak ve Suriye'den çekilmesini istiyor. İran yanlısı milisler, 7 Ekim'den bu yana Amerikan üslerine 170'den fazla saldırı düzenledi.

İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI LÜBNAN'I VURDU

İsrail ordusu, Lübnan sınırında Hizbullah'la dördüncü ayını dolduran çatışmalarda savaş uçaklarının yeni bir saldırı gerçekleştiğini açıkladı.

Resmi açıklamaya göre, Lübnan'ın güneyindeki Yaron köyünde yer alan Hizbullah operasyon karargahı ve tesisleri vuruldu. Ayrıca, Maron el Ras köyündeki gözlem noktası da hedef alındı.

Söz konusu İsrail bombardımanı, Hizbullah'ın hafta sonu gerçekleştirdiği saldırılara misilleme niteliği taşıyor. Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah, Pazar günü işgal altındaki Şebaa Çiftlikleri ile Manara kasabasındaki altı noktayı vurmuştu.

ABD'DEN İSRAİL'E 14,1 MİLYAR DOLAR ACİL YARDIM PAKETİ

ABD Başkanı Joe Biden, Senato'ya getirilen 118 milyar dolarlık bütçe içerisindeki İsrail'e askeri yardımın hızla geçirilmesini talep etti.

Senato'ya getirilen acil finansman tasarısında, İsrail'e 14,1 milyor dolarlık askeri yardım var.

Washington, 7 Ekim'de başlayan savaşta İsrail'in en büyük destekçisi oldu.

Yeni pakette İsrail'in Demir Kubbe ve Davut Sapanı hava savunma sistemleri için 4 milyar dolarlık bir bütçe var. Demir Işın adlı hava savunma sistemine ayrılan para ise, 1,2 milyar dolar.

KASIM SÜLEYMANİ'YLE FOTOĞRAFLARI DOLAŞIMA GİRDİ



ABD'nin geçen hafta gerçekleştirdiği Irak ve Suriye'deki misillemelerinin yankıları sürerken, savaş uçakları Pazar gününü Pazartesi'ye bağlayan gece bu kez Arap Yarımadası'nın en güneyini, Yemen'i vurdu.

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin fırlatmaya hazırlandığı beş füzenin vurulduğunu açıkladı. CENTCOM, Tomahawk füzeleriyle imha edilen füzelerin Kızıldeniz'de seyreden gemilere ateşleneceği bilgisini verdi. Tomahawk saldırısı, USS Carney ve USS Gravely adlı savaş gemilerinden yapıldı.

Husiler, Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz ile Aden Körfezi arasındaki Babülmendep Boğazı'ndan geçen İsrail gemileri ya da İsraille bağlantılı gemileri hedef alıyor. ABD'nin kurduğu uluslararası koalisyonun Kızıldeniz'deki devriyeleri de Husi saldırılarını durduramadı.

ABD ve müttefiki İngiltere, geçtiğimiz ayın başından beri İran destekli gruba hava saldırıları düzenliyor. Husilerin hava saldırılarına yanıtı Amerikan savaş gemilerine füze ateşlemek oldu.

Nitekim, Husi sözcüsü Yahya Seri, ABD ve İngiltere'nin saldırılarının karşılıksız ve sonuçsuz kalmayacağını söyledi. Husilerin destekçisi İran da hava saldırılarının uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtiyor.

Ancak ABD de duracak gibi görünmüyor, yeni saldırıların geleceği sinyali Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından verildi. NBC televizyonuna konuşan Sullivan, Cuma günü çok sayıda savaş uçağının katıldığı saldırıları bir başlangıç olarak niteledi.

7 Ekim'de Gazze'de başlayan ve dalga dalga tüm Orta Doğu'ya çatışmaların yayılmasıyla devam eden savaşta, ABD ilk kez geçen hafta Ürdün'deki bir üste asker kaybetti. Bir silahlı insansız hava aracı tarafından vurulan Tower 22 adlı üs Ürdün, Suriye ve Irak'ın kesiştiği noktadaydı, üç Amerikan askeri öldü.

AYNI KAREDELER



Irak ve Suriye'deki İran yanlısı milisleri hedef alan Amerikan misillemesinde ise yedi ayrı nokta bombardımana tutuldu, saldırılarda 40 kişinin öldüğü belirtiliyor.

ABD'den havalanıp 10 bin kilometre uçarak Orta Doğu'ya ulaşan B-1B stratejik bombardıman uçaklarının da yer aldığı saldırıda ölenlerden biri, dikkat çekici.

Fatimiyyun Tugayı'nın saha komutanlarından Ali Hüseyini, Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da öldürüldü.

Afgan gençlerin yer aldığı Fatimiyyun Tugayı'nın komutanı Hüseyini'nin, Deyrizor'dan önce Halep'te Şam rejimi için savaştığı biliniyor.

Halihazırda İran Devrim Muhafızları ordusunun Suriye'deki liderlerinden biri olan Ali Hüseyini, Kudüs Gücü'nün ürkütücü komutanı Kasım Süleymani ile hayli yakın bir isim. İran'ın dış operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nün önceki komutanı Kasım Süleymani'nin Fatimuyyun Tugayı'nı ziyaret ettiği fotoğraflar, Ali Hüseyini'nin öldürülmesiyle sosyal medyada dolaşıma girdi.

Kasım Süleymani, 2020'nin ilk günlerinde ABD tarafından Irak'ın başkenti Bağdat'ta füzelerle vurulmuştu.

İran tarafından Afgan göçmenlerden kurulan Fatimiyyun Tugayı'ndaki milisler Şii mezhebinden ve sayılarının 20 bini bulduğu tahmin ediliyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye-Irak sınırındaki Deyrizor bölgesindeki bir Amerikan üssüne daha İran yanlısı milislerin kamikaze drone'la saldırdığını, birçok ABD askerinin yaralandığını bildirdi.

Söz konusu yeni saldırıya dair henüz Washington'dan bir açıklama yok.

İran ve vekil güçleri, ABD askerlerinin Irak ve Suriye'den çekilmesini istiyor. İran yanlısı milisler, 7 Ekim'den bu yana Amerikan üslerine 170'den fazla saldırı düzenledi.

FİLİSTİNLİLERİN YERİNE 65 BİN YABANCI İŞÇİ

İsrail, konut ve inşaat sektörünü canlandırmak için Özbekistan, Sri Lanka ve Hindistan'dan 65 bin yabancı işçiyi Orta Doğu'ya getirmeyi planlıyor. Savaştan önce Batı Şeria'da inşaatlarda çalışan 72 bin Filistinli vardı. İsrail hükümeti ekonomik olarak sıkıntıya girince bu süreçte inşaat projelerinin çoğu durduruldu.