Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... El-Kassam Tugayları ateş çemberine aldı! İsrail'i şoka uğratan saldırı

Gazze'deki savaşta son dakika... El-Kassam Tugayları ateş çemberine aldı! İsrail'i şoka uğratan saldırı

06.01.2024 - 11:03 | Son Güncellenme:

Hizbullah İsrail'in hava kontrol üssüne füze yağdırdı, canlı yayınlanan basın toplantısında sarf edilen cümleler ise savaşın adını değiştiriyor. Öte yandan El-Kassam Tugayları Gazze sokaklarından sıcak görüntüleri servis etti.

İsrail'in Gazze'yi işgal ettiği savaşın bütün Orta Doğu'ya yayılma riski giderek artıyor, 90 İsrail şehri ve kasabasında sirenler çaldı. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

İSRAİL, HAN YUNUS’TA EVİ VURDU: 7 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail’in, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde bir eve düzenlediği hava saldırısında 7 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlattığı saldırılar devam ediyor. Gece gündüz bölgede ayrım gözetmeksizin her noktayı vuran İsrail ordusu, sivil yerleşim yerlerini ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı noktaları hedef alıyor. İsrail güçleri akşam saatlerinde Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde bir eve hava saldırısı düzenledi. El-Nabris ailesine ait olduğu öğrenilen evde aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 7 Filistinli hayatını kaybetti.

Dün akşamdan bu yana 26 Filistinli tutuklandı

Filistin Tutuklular ve Eski Mahkumlar İşleri Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in dün akşamdan bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da 22 ve Gazze Şeridi’nde ise 4 Filistinliyi tutukladığı belirtildi. Açıklamada, tutuklamaların Kudüs’e bağlı Katana kasabası ile Batı Şeria'ya bağlı El Halil, Beytüllahim, Cenin, Ramallah ve Tulkarem kentlerinde düzenlenen baskında gerçekleştiği aktarıldı.

EL-KASSAM TUGAYLARI SICAK GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine düzenlediği saldırılara dair yeni görüntüler paylaştı. Kassam Tugayları, İsrail’e ait çok sayıda zırhlı araca roket saldırısı düzenledi.

İSRAİL, TELEFON SİNYALİ İÇİN TOPLANAN FİLİSTİNLİLERİ VURDU

İsrail ordusunun bombardımanı 7 Ekim’den bu yana sürerken, çoğu çocuk ve kadın 22 bin 722 Filistinli hayatını kaybetti. Ayrım gözetmeksizin sivillerin bulunduğu her yeri vuran İsrail güçleri, bugün düzenlediği hava saldırısında cep telefonu sinyali almak için toplanan grubu hedef aldı. Saldırıda 10 Filistinli hayatını kaybederken, cenazeler Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi’ne götürüldü.

Bölge halkı, Saraya yakınlarındaki bölgenin halkın telefon şebekelerine bağlanıp sinyal alabildiği ve güneydeki aileleriyle iletişim kurabildiği az sayıdaki noktalardan biri olduğunu belirtti.

İsrailli keskin nişancı 1 Filistinliyi göğsünden vurdu

Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, İsrailli keskin nişancının Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde yer alan El Amal Hastanesi’nin girişinde 1 Filistinliyi göğsünden vurduğu duyuruldu.

İsrail, Batı Şeria’da 315 Filistinliyi öldürdü

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in 7 Ekim tarihinden bu yana Batı Şeria’da 81’i çocuk 315 Filistinliyi öldürdüğü aktarıldı. Açıklamada ayrıca, işgal altındaki Batı Şeria’da öldürülenlerin 307’sinin İsrail güçleri tarafından, 8’inin ise Yahudi yerleşimciler tarafından öldürüldüğü bildirildi.

Haberin Devamı
"BÖLGEYİ KAPSAMLI BİR PATLAMAYA SÜRÜKLER"

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Lübnan’ın güneyinde meydana gelecek büyük ölçekli bir bombardıman bölgeyi ‘kapsamlı bir patlamaya’ sürükler” dedi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 92 gündür sürüyor. Bölgedeki İsrail bombardımanı aralıksız devam ederken, 2 Ocak'ta Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri ve 6 Hamas üyesinin Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybetmesinin ardından bölgede ipler daha da gerildi. Lübnan Başbakanı Necip Mikati bugün AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Beyrut’ta bir araya geldi. Gazze'deki durum ve Lübnan’da gerçekleştirilen saldırı olmak üzere bölgesel gerilimin önlenmesi ve sivillere insani yardımın sürdürülmesi gibi konuların ele alındığı görüşmenin ardından Mikati ile Borrell basın toplantısı düzenledi. Lübnan’ın güneyinde meydana gelecek büyük ölçekli bir bombardımanın bölgeyi “kapsamlı bir patlamaya” sürükleyeceğini belirten Mikati, “Lübnan’ın 1701 sayılı BM kararını uygulama taahhüdü, İsrail’in egemenliğimize yönelik ihlallerinin durdurulmasını ve işgal altındaki topraklarımızdan çekilmesini gerektirmektedir” dedi.

Bu kararın tam olarak uygulanabilmesi için öncelikle İsrail’in Lübnan’ın egemenliğine yönelik ihlallerini durdurması ve hala işgal altında tuttuğu Lübnan topraklarından çekilmesi gerektiğini ifade eden Mikati, “Filistinlilere adil haklarının verilmesi suretiyle Filistin meselesine kapsamlı bir çözüm sunulması” çağrısında bulundu.

“Gazze Şeridi, 1967’den bu yanaİsrail tarafından işgal edilen toprakların bir parçasıdır”

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, Lübnan ve İsrail arasında karşılıklı saldırıların arttığını belirterek, savaştan kaçınılması gerektiğini söyledi. Bölgedeki çatışmada kimsenin kazanamayacağını kaydeden Borrell, "İsrail’i bu konuda bilgilendirdim. Çatışmayı sona erdirmek için diplomasi yoluyla çalışmanın gerekliliğini vurguladım” dedi.
Gazze’de kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve esirlerin serbest bırakılması için harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Borrell, "Dünya Gıda Programı’na göre Gazze Şeridi nüfusunun yüzde 100’ü gıda krizi nedeniyle acı çekiyor. Gazze Şeridi Batı Şeria’dan ayrı tutulamaz ve 1967’den bu yana İsrail tarafından işgal edilen toprakların bir parçasıdır” şeklinde konuştu.

FRANSA VE ÜRDÜN'DEN GAZZE'YE HAVADAN GPS PARAŞÜTLÜ YARDIM



Fransa ve Ürdün'e ait askeri kargo uçakları Gazze Şeridi'ne gökyüzünden yardım attı.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta yer alan Ürdün sahra hastanesine bırakılan yardım paketlerinde ilaç ve tıbbi ekipmanlar vardı.

GPS'li paraşütler, yardımları sahra hastanesine sorunsuz bir şekilde indirdi.

KAMERALAR ÖNÜNDE 'BÖLGESEL PATLAMA'YI TELAFFUZ ETTİ



Hamas'in siyasi büro başkan yardımcısı Salih Aruri'nin Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta füzelerle vurulması, Orta Doğu'daki yangına benzin döktü.

Suikastın yeri, bir İsrail drone'u ya da savaş uçağı tarafından ateşlendiği tahmin edilen üç füzenin Hizbullah'ın kalesi Dahiye semtindeki bir apartman dairesiydi.

İran ve Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah'la Hamas arasındaki bağlantıyı sağlayan Salih Aruri'nin öldürülmesi sınır hattındaki çatışmaları bugüne kadar hiç olmadığı seviyeye çıkardı.

İsrail'in cezasız kalmayacağını ilan eden Hizbullah, Cuma ve Cumartesi günleri Lübnan sınırından güneye füze yağdırdı.

Cumartesi sabah saatlerinde ateşlenen 62 füze, İsrail'in Meron Dağı'ndaki hava kontrol üssünü vurdu. Füze yağmurundan önce 90'ı aşkın İsrail yerleşim biriminde sirenler çaldı, insanlar sığınaklara koştu.

'Kuzeyde olağanüstü gerilim' başlığını atan İsrail'in Maariv gazetesi, kuzey sınırındaki yerleşimlerin öfkeli olduğunu yazdı, 'Hizbullah savaş ilan etti, İsrail kısıtlı yanıt veriyor' yorumunu yaptı. Gazeteye konuşan Çatışma Hattı Forumu Başkanı Moşe Davidovitz, Hizbullah tehdidinin ortadan kaldırılmaması halinde Lübnan sınırının Hayfa'dan başlayacağını söyledi. Hayfa, Lübnan sınırına kuş uçuşu yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bir şehir.

Jerusalem Post gazetesi ise 'Kuzey cephesi kızıştı' başlığını tercih etti.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, bugün yaptığı açıklamada ülkenin güneyini hedef alacak büyük boyutta bir bombardımanın bölgesel bir infilaka yol açacağı uyarısında bulundu.

Mikati, söz konusu uyarıyı Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'le Beyrut'ta düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı.

BİR BAŞKA GRUPTAN DAHA YAYLIM ATEŞİ

Lübnan'daki bir başka grup olan Cemaati İslami, bugün İsrail'in kuzeyine roketler ateşlediğini duyurdu. Roketlerle iki ayrı yaylım ateşi gerçekleştiğini kaydeden grubun açıklaması, Hizbullah'ın saldırısını izliyor.

Hizbullah ise, gün içinde Gazze Şeridi'ndeki savaş sona erinceye kadar İsrail'le herhangi bir görüşme yapmayacağını ilan etti.

İsrail'e gelen ABD'nin eski başkan yardımcısı Mike Pence ise, Lübnan sınırındaki İsrail birliklerini ziyaret edip Tel Aviv yönetimine desteğini sundu.

Haberin Devamı
BLINKEN'IN TURU TÜRKİYE'DEN BAŞLADI

Bir hafta sürecek bölge turuna Türkiye'den başlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İstanbul'da.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'li mevkidaşıyla görüştü. F-16 savaş uçakları satışı ve İsveç'in NATO üyeliğine onay gibi başlıkların masaya yatırıldığı buluşmayı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ikinci bir randevu izledi.

İstanbul'dan Yunanistan'a geçerek gezisine devam edecek ABD Dışişleri Bakanı'nın Orta Doğu turundaki duraklar arasında İsrail ve Batı Şeria da var. ABD'nin bir numaralı diplomatı, Suudi Arabistan, Mısır, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün gibi Arap ülkelerini de ziyaret edecek.

İSRAİL İŞGAL GÜÇLERİ 1100 MEZAR AÇTI, 150 CESET ÇALDI

Gazze'yi 2007'den beri yöneten Hamas, İsrail işgal güçlerinin 41 kilometrelik şeridin orta kesimindeki Gazze Şehrin'de yer alan bir mezarlıktan 1100 mezarı açtığını bildirdi.

Yetkililere göre, Gazze şehrinin doğusundaki Tuffah mezarlığında açılan mezarlıklardan 150 ceset İsrail askerleri tarafından çalındı.

Filistinli yetkililer, İsrail işgal birliklerinin ilk kez benzer bir olaya imza atmadığını, geçen ay Gazze'den alınan 80 cesedin geri verildiğini de ekledi.

BABÜLMENDEP BOĞAZI'NDA BİR SALDIRI DAHA



İngiliz deniz güvenliği firması Ambrey, Kızıldeniz ile Umman Denizi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı'nda yeni bir güvenlik olayı yaşandığını duyurdu.

Yemen'in yaklaşık yüzde 25'ini kontrol eden Husiler, Aralık ayı başından bu yana İsrail bandıralı ya da İsrail limanlarına uğrayacak tüm gemileri hedef alıyor.

Füzeler ve kamikaze drone'ların kullanıldığı saldırılar, dünya ticaretinin rotasının değişmesine yol açtı. Asya ile Avrupa kıtasının en kısa güzergahı Kızıldeniz-Süveyş Kanalı-Akdeniz, İran destekli grubun füzeleriyle devre dışı kaldı, ABD ve müttefikleri Husileri durdurmak için bir uluslararası koalisyon kurdu.

ABD ordusu geçen hafta Husilere ait üç tekneyi bir ticari gemiye saldırırken batırdı ve bu taraflar arasındaki ilk doğrudan çatışma olarak kayıtlara geçti.

Halihazırda Babülmendep Boğazı dünyanın en tehlikeli su yolu, Amerikan, İngiliz ve Fransız savaş gemilerinin devriye gezdiği Kızıldeniz'de Husilerin müttefiki İran'a ait bir savaş gemisi de var.

Haberin Devamı
GAZZE'DE SON 24 SAATTE 122 CAN KAYBI

Filistinli yetkililer, İsrail saldırılarında son 24 saatte 122 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybının 22 bin 722'ye çıktığını açıkladı.

Resmi verilere göre, 7 Ekim'den bu yana 58 binden fazla Filistinli İsrail bombardımanında yaralandı.

7 bin Filistinli ise halen kayıp.

AL JAZEERA MUHABİRİ: İSRAİL YENİ CEPHE AÇTI

İsrail işgal güçlerinin bir haftalık geçici ateşkeste bile baskınları askıya almadığı Batı Şeria'da, Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gece birçok şehirde ve kasabada patlama seslerine silah sesleri karıştı.

İsrail askerlerinin Nablus, Tulkerim, Ramallah, Beytüllahim ve El Halil gibi şehirlerde gerçekleşen baskınlarda Filistinlilerin ev ve işyerleri arandı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri Laura Khan, İsrail'in Batı Şeria'daki yoğunlaşan baskınlarının savaşta yeni bir cephe olduğunu aktardı.

Binyamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ndeki savaşı gece baskınlarıyla Batı Şeria'ya yaydığını kaydeden Laura Khan, 7 Ekim'den bu yana 5 binden fazla Filistinlinin tutuklandığı bilgisini verdi.

İsrail işgal kuvvetlerinin Batı Şeria'daki baskınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı ise en az 326.

GECE YARISI SALDIRILARINI SABAH BOMBARDIMANI İZLEDİ



Gazze Şeridi'ni aralıksız bombardımana tutan İsrail güçleri, bölgenin orta kesimi ve güneyinde yeni katliamlar yaptı.

Filistinli yetkililer, Gazze'nin orta bölümündeki Deyr el Belah'ta iki evin İsrail savaş uçakları tarafından vurulduğunu bildirdi.

Güneyin en büyük şehri Han Yunus'ta ise El Menara semtinde bir ev işgalciler tarafından hedef alındı.

İsrail saldırılarında en az 30 can kaybı var, onlarca yaralı zor koşullarda ayakta kalmaya çalışan hastanelere taşındı.

Yalnızca El Menara semtindeki evde 18 Filistinlinin yaşamını yitirdiği bilgisi var.

Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Refah'ta ise İsrail yine güvenli bölge ilan ettiği bölgeyi gece savaş uçaklarıyla bombaladı.

Refah'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, gece yarısı iki saldırı gerçekleştiğini, çok sayıda evin yerle bir olduğunu aktardı.

Refah'taki kayıplara dair henüz bir açıklama yok.

AFP'nin Refah'ta sabah çektiği fotoğrafta gökyüzüne yükselen siyah dumanlar var.

Haberin Devamı
SİRENLER ÇALDI, HARİTA BİR ANDA KIRMIZIYA DÖNDÜ



Diplomatik pencerenin kapandığını belirten İsrail, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah mevzilerine saldırılar düzenledi.

İsrail ordusu, savaş uçaklarının bir Hizbullah komuta merkezini hedef aldığını, yanı sıra tanklar ve topların sınır hattındaki mevzileri bombaladığını duyurdu.

Hamas'ın iki numarası Salih Aruri'nin Beyrut'ta suikasta uğramasıyla, 8 Ekim tarihinden bu yana çatışmaların dinmediği Lübnan-İsrail sınırında bir değişiklik olması bekleniyordu.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın misilleme mesajı verdiği konuşmasıyla gerilim zirveye çıktı, bu sabah İsrail'in kuzeyinde sirenler çaldı.

Onlarca İsrail şehri, kasabası ve yerleşiminde çalan sirenlerin nedeni, radarda şüpheli silahlı insansız hava araçları ve roketlerin görülmesiydi.

Kısa süre sonra Hizbullah'ın füze yağmuru duyuruldu, Meron Dağı'nda patlamalar gerçekleşti.

90 sınır kasabası ya da yerleşiminde sirenlerin çaldığı bilgisi verilirken, ilk görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

İsrail ordusu Meron Dağı çevresine Hizbullah'ın 40 roket ateşlediğini, misillemede bulunduğunu açıkladı.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ise, sınırdaki İsrail askeri üssüne 60'tan fazla roket fırlattığını duyurdu.

Hizbullah, Salih Aruri suikastına ilk yanıtın bir parçası olarak Meron hava kontrol üssünü vurduğunu belirtti.

Hizbullah, hedef alınan Meron hava kontrol üssünün İsrail'e ait iki ana üsten biri olduğunu, diğerinin ise güneydeki Ramon olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Lübnanlı gruba göre, Meron üssü işgalci İsrail'in kuzeydeki gözetim ve hava kontrolü için tek merkez kabul ediliyor.

Hizbullah'ın televizyonu El Menar'daki haberde, Meron İsrail'in Doğu Akdeniz'deki tüm hava operasyonlarının koordine edildiği üs olarak tanıtıldı. Habere göre, 1200 metrelik dağın üstündeki hava kontrol üssü ayrıca elektronik harp merkezi.

İran destekli grubun açıklamasından dakikalar sonra İsrail'in Lübnan sınırındaki onlarca yerleşiminde bir kez daha sirenler çaldı.

HAMAS LİDERİNDEN ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN'A MESAJ

Hamas lideri İsmail Haniye, dördüncü kez Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın geride kalan üç ayda bazı dersler almasını umuyor.

ABD'nin bir numaralı diplomatı, Türkiye ve Yunanistan'ın da yer aldığı seyahat listesinde Orta Doğu'da bir hafta geçirecek. Antony Blinken, İsrail başkenti Tel Aviv'e ise 7 Ekim'den bu yana altıncı kez gitmiş olacak.

Hamas'ın siyasi büro şefi Haniye, İsrail'e koşulsuz destek veren ABD'ye mesaj veren bir açıklama yaptı. Haniye,
"Sayın Blinken'ın geçtiğimiz üç ayda bazı dersler almasını ve ABD'nin Siyonist işgali körü körüne destekleyerek ve yalanlarına inanarak yaptığı hataların boyutunu idrak etmesini umuyoruz. Bu Gazze'de halkımıza karşı eşi benzeri olmayan katliamlara ve savaş suçlarına neden oldu" ifadelerini kullandı.