Dünya İnterneti kasıp kavuran kehanet! Simpsonlar helikopter kazasını bildi mi?

İnterneti kasıp kavuran kehanet! Simpsonlar helikopter kazasını bildi mi?

23.05.2024 - 16:38 | Son Güncellenme:

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı taşıyan helikopterin aniden düşmesiyle tüm dünya İran'a kilitlendi. Ülkeden birbiri ardına gelen son dakika haberleri merakla takip edilirken, detayları merak eden sosyal medya kullanıcıları karşılarına çıkan bazı 'görseller' ile şoke oldu. Nokta atışı tahminleriyle 'her şeyi bilen' Simpsonlar, şimdi de İran Cumhurbaşkanı'nın kanlı kazasını 'bilmişti'. Peki, bu iddialar ne kadar doğru ve Simpsonlar Reisi'nin sonu olan kazayı bildi mi?

İnterneti kasıp kavuran kehanet Simpsonlar helikopter kazasını bildi mi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı taşıyan helikopter takvimler 19 Mayıs'ı gösterirken akşam saatlerinde düştü. 

Haberin Devamı

DÜNYA İRAN'A KİLİTLENDİ

Kaza sonrası tüm dünya İran'a kilitlenerek gelecek haberleri bekledi. Saatler sonra enkaza ulaşan yardım ekipleri yaşam belirtisinin olmadığını bildirdi. Yapılan resmi açıklama da Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiği doğruladı.

1/3

2/3

3/3

Reisi ve Abdullahiyan'ın ani ölümü sonrası, kazanın detaylarını merakla takip edenleri ise, sosyal medyada duyanları şaşkına çeviren birçok 'teori' bekliyordu.

GÖRENLERİN TÜYLERİ DİKEN DİKEN OLDU

İnterneti kasıp kavuran kehanet Simpsonlar helikopter kazasını bildi mi

Bunlarda biri ise, 'her şeyi bilmesiyle' tüm dünyada nam salan, Simpsonlardı... Buna göre, yıllar öncesinden yayınlanan bölümleriyle şoke edici şekilde salgın hastalıklardan, seçim tahminlerine kadar nokta atışı yorumlar yapan popüler dizi, şimdi de İran Cumhurbaşkanı'nın gündemi altüst eden kazasını bilmişti.

Haberin Devamı

Hatta bunu kanıtlayan bazı görseller çoktan dolaşıma girmişti bile. Peki, bu iddialar ne kadar doğru ve Simpsonlar Reisi'nin sonu olan kazayı bildi mi? İşte detaylar...

X'te (eski ismiyle Twitter) dolaşıma giren görseller Simpsonların İran'da gerçekleşen helikopter kazasının çok önceden yayınladığı bölümlerde öngördüğü öne sürüldü. İddialar duyanların tüylerini diken diken etti. Öyle ki, heyecanlanan kullanıcılar hızla gönderileri yeniden paylaşmaya ve yorum yağdırmaya başladı. Paylaşımlar yayıldıkça buna inananların sayısı da giderek arttı.

GERÇEK İTALYA SOKAKLARINDA ORTAYA ÇIKTI

İnterneti kasıp kavuran kehanet Simpsonlar helikopter kazasını bildi mi

X'te yayılan diğer fotoğraflardan birinde, yapımın karakterlerinden Marge'ın, elinde Reisi'nin kesilmiş kafasını ve bir palayı tuttuğu dikkat çekiyordu. Görseli paylaşan kullanıcılardan biri, "Simpsons tahminleri gerçek. Huzur içinde yat İbrahim Reisi" notunu düşmüştü.

Ancak gerçek çok farklıydı. Zira, bahsi geçen fotoğraf, 2022 yılında İtalya'nın Milano şehrindeki İran konsolosluğunun önünde, Mahsa Amini'nin ölümünü protesto eden eylemciler tarafından çizilmiş bir duvar resmiydi. Resmin orijinalinde, sol elinde makas, sağ elinde ikonik mavi saçını tutan Marge Simpson yer alıyordu. Duvar resmi, sokak sanatçısı AleXsandro Palomb tarafından boyanmıştı.

'BEN ÇİZDİRDİM'

İnterneti kasıp kavuran kehanet Simpsonlar helikopter kazasını bildi mi

Ayrıca diğer iddiaların arka planı incelendiği zaman, popüler yapımda böyle bir bölümün yer almadığı ve görsellerin AI (yapay zeka) kullanılarak hazırlandığı da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Komplo teorilerini tetikleyen fotoğrafların izi sürüldüğünde ise,  görsellerin sosyal medya kullanıcıları tarafından dolaşıma sokulduğu tespit edildi. Hatta kullanıcılardan birinin, ilk olarak bahsi geçen fotoğrafı paylaşarak, 'Buna ne demeli? 20.05.1994' diyerek not düştüğü görüldü.

Ancak aynı kullanıcı, gelen yorumlardan birine verdiği cevapta ise, 'Ben çizdirdim' diyerek bir ChatGPT ekran görüntüsünü paylaştı. Ekran görüntüsünde, komplo teorilerine konu olan görselin yapay zeka tarafından hazırlandığı görülüyordu.

Ayrıca görseller, yapay zeka tespit araçlarına yüklendiğinde ise, görüntülerin yapay zeka ile oluşturulduğuna dair bulgular tespit edildi böylece iddialar tamamen çürütüldü.