Dünya Macron fena pot kırdı! Kameralar çekince panikledi, apar topar sakladı

Macron fena pot kırdı! Kameralar çekince panikledi, apar topar sakladı

26.03.2023 - 12:26 | Son Güncellenme:

Emeklilik yaşının artırılması sonucu karışan Fransa'da Emmanuel Macron France 2 kanalında önemli açıklamalarda bulundu. Macron'un açıklamalarından çok kolundaki saat gündem olurken o anlar ülkede büyük tepki topladı.

Macron fena pot kırdı Kameralar çekince panikledi, apar topar sakladı

Fransa'da tepki çeken ve emeklilik yaşının kademeli olarak 64'e çıkarılmasını içeren reforma ilişkin yasa tasarısının nihai metni ikinci kez Senato'da görüşülmesinin ardından geçtiğimiz günlerde kabul edildi.

Haberin Devamı

BİNLERCE KİŞİ GÖSTERİLERE KATILDI

Yasanın kabulüyle birlikte binlerce Fransız Paris'i birbirine kattı. Eylemciler birçok dükkan araba ve evi ateşe verip hükümet karşısı sözler söyledi. Protestolar yoğun olarak Paris, Lyon, Marsilya ve Nante kentlerinde yaşandı. Protestocular Macron'u evini basmakla tehdit etti.

Macron fena pot kırdı Kameralar çekince panikledi, apar topar sakladı

'SOKAKTA GÖRÜŞÜRÜZ!'

Macron, Salı günü parlamentoda yapılan güven oylamasını az bir farkla da olsa kazandı. Sol partilerin girişimiyle yapılan ilk güven oylamasının başarısız olması sonrası, bu partilerin vekilleri 'Sokakta görüşürüz' yazılı dövizler açtı. Yasanın önünde engel kalmamasıyla, protestolar daha da yoğunlaştı.

Macron fena pot kırdı Kameralar çekince panikledi, apar topar sakladı

2027’DEN İTİBAREN 43 YIL ÇALIŞMALARI GEREKECEK

Tartışmalı yasaya göre Fransa’da bu yıl eylül ayından itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda 3 ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030’da ise 64 yıla ulaşacak.

Haberin Devamı

Ülkede emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek. Fransa'da 62 olan emeklilik yaşı, Batı Avrupa'daki diğer birçok ülkeden daha düşük. Emeklilik yaşı İspanya'da 65 ve İngiltere'de 66 olurken, İtalya ve Almanya emeklilik yaşını 67'ye yükseltmeyi planlıyor.

Macron fena pot kırdı Kameralar çekince panikledi, apar topar sakladı

CANLI YAYINA DAMGA VURAN AN

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Macron, dün Fransa Devlet Televizyonu France 2'de önemli açıklamalarda bulundu. Programda, Fransa'yı karıştıran emeklilik yasası ele alındı ancak konudan çok Macron'un hareketleri canlı yayına damga vurdu.

30 dakika süren programda Macron, lüks saatini saklamak için resmen ter döktü. Röportajın 11. dakikasında ise Macron'un eli bir anda masanın altına gitti, tekrar üste geldiğinde ise kolunda saat yoktu.

Macron fena pot kırdı Kameralar çekince panikledi, apar topar sakladı

50 BİN LİRALIK SAAT OLAY OLDU

Fransızlar Macron'un tartışmalı emeklilik reformu konusunda önemli bir baskıyla karşı karşıya kalması nedeniyle, 'zenginlerin başkanı' unvanını üzerinden atmak istediğini ancak saat olayıyla bu durumun kırıldığını düşünüyor.

2100 sterlin ( yaklaşık 50 bin lira) değerindeki saat hakkında France Unbowed partisinin milletvekili Clémence Guetté, konuştu. Guette konuya ilişkin şöyle dedi:

'Daha önce hiç bu kadar yüksek satın alma gücüne sahip olmamış "asgari ücretli işçilerden" bahsederken, güzel lüks saatini ihtiyatlı bir şekilde çıkarıyor'