Dünya Masada silah anlaşması var

Masada silah anlaşması var

13.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmek üzere ünlü treniyle bu ülkeye gitti. Rusya, Ukrayna’ya karşı savaşta azalan mühimmatını Kuzey Kore’den yenilemek istiyor.

Masada silah anlaşması var

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un beklenen Rusya ziyareti dün başladı. Kim’i taşıyan zırhlı tren, dün sabah saatlerinde Rusya sınırından geçerek Uzak Doğu Federal Bölgesi’ne bağlı Primorskiy Krayı’ndaki Khasan Tren İstasyonu’na ulaştı. Tren daha sonra Ussuriysk kentinden Habarovsk yönüne doğru hareket etti. Kim’i taşıyan trenin varış noktası ise henüz bilinmiyor. Kim’in Doğu Ekonomik Forumu’na katılmak üzere Vladivostok’a giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili bir zirve gerçekleştirmesi bekleniyor. 

Haberin Devamı

Liderlerin daha önce olduğu gibi Vladivostok’ta görüşmesi bekleniyordu, ancak Kim’in treninin kuzeye devam etmesi, görüşmenin Vostochny Uzay Merkezi’nde olacağı yönündeki iddiaları gündeme getirdi. Putin de dün yaptığı açıklamada, “Nerede olduğunu gittiğimde göreceksiniz” dedi. 

Kim’in deposu dolu! 

İki liderin görüşmesindeki ana konunun silah ticareti olması bekleniyor. Kim’e seyahatinde üst düzey hükümet ve ordu görevlileri de eşlik ediyor. Çok sayıda askeri yetkilinin yanı sıra cephanelik sanayi departmanı direktörü Jo Chun-ryong’un heyette yer alması, silah sağlanmasının gündeme geleceği yorumlarını güçlendirdi. Nitekim Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da görüşmede yer alacak. 

Rusya’nın Kuzey Kore’den silah, top mermisi ve roket talep etmesi, yaptırımlar nedeniyle ekonomisi zor durumda olan Kuzey Kore’nin ise gıda ve hammadde istemesi bekleniyor. Pyongyang’ın depolarında milyonlarca top mermisi ve roket bulunduğu tahmin ediliyor. 

Haberin Devamı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin ve Kim’in Uzak Doğu Federal Bölgesi’nde görüşeceğini, görüşmelerde heyetlere liderlik edeceğini ve gerekirse “bire bir” de görüşebileceklerini söylemişti. Putin’in, Kim onuruna resmi bir akşam yemeği vereceğini kaydeden Peskov, görüşmelerin ikili ilişkiler üzerinde yoğunlaşacağını ifade etmişti. 

ABD daha önce Kuzey Kore’yi Rusya’ya silah satmaması için uyarmış, aksi takdirde yaptırımların daha da artırılacağını açıklamıştı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Kuzey Kore ve Rusya’nın aktif olarak silah müzakereleri yürüttüğünü belirterek, “Bu müzakerelerin ardından üst düzey görüşmeler önümüzdeki aylarda devam edebilir. Potansiyel anlaşmalarla Rusya, Kuzey Kore’den Ukrayna’da kullanmayı planladığı önemli miktarlar ve çeşitli türlerde mühimmat alabilir” ifadelerini kullanmıştı. 

Trenle gidiyor çünkü uçağı sağlam değil!

Kim’in seyahatlerinde ünlü yeşil trenini kullanmasıyla ilgili farklı iddialar var. Bunlardan biri de, Kuzey Kore liderinin uçağının çok eski oluşu. Güney Kore’ye iltica eden eski bir Kuzey Koreli diplomat, uçağın ‘”ok eski ve bakımsız olduğunu, bir aksaklık olması durumunda havada parçalara ayrılacağını” öne sürdü.

Haberin Devamı

Zırhlı tren normal trenlerden çok daha ağır olduğu için saatte en fazla 59 kilometre hızla ilerleyebiliyor.

İki ülkedeki tren raylarının genişliği farklı olduğu için Kim’in treni sınırda tekerleri değiştiriyor.

Toplam 90 vagonu bulunan trenin içinde Kim’in zırhlı makam araçları da yer alıyor.

Kim’in vagonunda yandaki zırhlara artı olarak alt tarafta da zırh bulunuyor.

Trende Fransız ve İtalyan mutfaklarından örnekler de pişirildiği, vagonların bazılarının Kim’in en sevdiği içkilerin yanı sıra yoldaki istasyonlardan alınan taze deniz ürünleriyle dolu olduğu iddia edilmekte.

Aslen Rus yapımı olduğu belirtilen tren, Kim’in babası tarafından da kullanılmaktaydı.