Dünya Metrekareye 1,65 kişi! Auschwitz bile 5 kilometreydi

Metrekareye 1,65 kişi! Auschwitz bile 5 kilometreydi

10.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail, Gazze’deki kara operasyonlarını genişletmeyi sürdürürken, “güvenli alan” olarak iki milyona yakın sivilden El Mevasi’de 3.3 kilometrekarelik bir alana gitmelerini istemesi tepkiyle karşılandı.1,3 milyon Yahudi'nin can verdiği Auschwitz bile 5 kilometreydi.

Metrekareye 1,65 kişi Auschwitz bile 5 kilometreydi

Gazze’deki kara operasyonunu her geçen gün genişleten İsrail’in, yaklaşık 2 milyon Gazzeliye, “güvenli alan” olarak yalnızca 3,3 kilometrekarelik ücra bir bölgeye gitmelerini istemesi büyük tepki çekti. 

Haberin Devamı

İsrail ordusu, Gazze’nin güneyindeki bu bölgeyi daha önce de sözde “güvenli bölge” olarak ilan edeceğini duyurmuş ancak özellikle Dünya Sağlık Örgütü’nden buna ilişkin sert açıklamalar gelmişti. Nitekim 2 milyondan fazla kişinin, kum tepeleri ve tarım arazisinden başka pek bir şey bulunmayan bir yere gitmeye zorlaması, eleştirilerin odağındaydı.

Çatışmalardan kaçarak bu bölgeye giden ve BBC’ye konuşan Reem Abd Rabu, birkaç haftadır 4 aileyle paylaştıkları bir çadırda, yerde yattıklarını söyledi. Gazze’nin kuzeyindeki evini terk ettikten sonra Han Yunus’a kaçtığını, İsrail ordusu bu kentte de Hamas’la çatışmaya başlayınca ordunun işaret ettiği El-Mevasi’ye geldiğini anlatan Abd Rabu “Su bir gün geliyorsa 10 gün gelmiyor. Banyolarda bile su yok. Elektrik için de durum aynı” diyor. 

Haberin Devamı

Metrekareye 1,65 kişi Auschwitz bile 5 kilometreydi

DSÖ KABUL ETMEDİ

İsrail ordusu, sosyal medya paylaşımlarında en az 15 kez Gazzelilerden El Mevasi’ye gitmelerini talep etti. Gazze’nin kuzeyindeki, Şifa Hastanesi yakınlarındaki evinden kaçarak buraya giden Mohammed Ghanem de “Burası ne güvenli ne de insani” diyor. Ghanem, İsrail tanklarının bölgeye bir kilometre kadar yaklaştığını ve 500 metre kadar uzağa hava saldırıları düzenlendiğini aktarıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler’in bir oturumunda, İsrail’in, Gazze’nin güneyindeki El-Mevasi’de sözde bir “güvenli bölge” oluşturulması önerisini “felaketin reçetesi” olarak nitelendirmişti.  

Ghebreyesus, sınırlı altyapı ve hizmetin bulunduğu çok küçük bir alana bu kadar çok insanı doldurmaya çalışmanın sağlık risklerini ciddi ölçüde artıracağına da dikkat çekmişti. 

Öte yandan İsrail, Gazze’nin güneyindeki El Mevasi’den de memnun değil gibi görünüyor. Nitekim Israil ordusu, bu bölgeden Hamas tarafından roket saldırıları düzenlendiğini öne sürdü. Bununla birlikte El Mevasi’nin hemen yakınındaki Han Yunus’a İsrail saldırıları da sürüyor. 

KATLİAMA KALKAN EL TARTIŞMASI

ABD’nin, BM Güvenlik Konseyi’nde Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) sunduğu ve Gazze’de derhal insani ateşkes ilan edilmesini isteyen tasarıyı veto etmesinin yankıları sürüyor. İngiltere’nin çekimser kaldığı oylamanın ardından üye ülkelerden tepkiler yükseldi.

Haberin Devamı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Mohamed Issa, çok büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını, yaşanan felaket karşısında Konsey’in bir ateşkes kararı alamadığını belirtti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan da, “Ortaklarımızla bazı güzel görüşmeler yaptık ancak ne yazık ki uluslararası toplum Gazze Şeridi’nde ateşkesi sağlamak için yeterli çaba göstermedi” ifadesini kullandı. Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman El Sani ise “askeri gerilimi durdurmanın ve şu anda ateşkese odaklanmanın önemini” vurguladı.  

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre de, ülkesinin Gazze’de yaşanan insani trajediden oldukça kaygılı olduğunu belirterek, “Yeni, acil ve kalıcı bir insani ateşkes talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood da, karar tasarısının aceleye getirilmiş ve dengesiz olduğunu belirterek “Bu nedenle maalesef destekleyemedik” dedi. Wood, Gazze’de ateşkesin Hamas’ın yeniden güçlendireceğini ileri sürdü. Bu arada ABD yönetiminin Kongre’den, İsrail’e 45 bin mermi satışını onaylamasını istediği bildirildi.