Dünya Mezarlıkta tüyler ürperten çığlık! Parmağı kesilince uyandı, ilk tepkisi bu oldu

Mezarlıkta tüyler ürperten çığlık! Parmağı kesilince uyandı, ilk tepkisi bu oldu

13.06.2023 - 12:55 | Son Güncellenme:

Eşi ve çocuklarıyla çok mutlu bir hayatı vardı. Ancak bir gece yarısı ateşlenip komaya girdi ve yapılan tüm müdahalelere rağmen 'hayatını kaybedince' ertesi gün mezarlığa gömüldü. Ancak kocasının şüpheleri vardı ve karısının tabutuna pencere konulmasını istedi. İşte iddialara göre ne yaşandıysa da ondan sonra yaşandı.

Mezarlıkta tüyler ürperten çığlık Parmağı kesilince uyandı, ilk tepkisi bu oldu

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Marjorie McCall, Kuzey İrlanda'nın Lurgan Kasabası'nın Armagh ilçesinde doğdu. Güzelliğiyle tüm dikkatleri üzerine çeken Marjorie, gönlünü doktor John McCall’e kaptırdı. Kısa bir süre sonra nikâh masasına oturan çiftin, üç çocuğu oldu. Genç kadının eşi ve çocuklarıyla çok mutlu bir hayatı vardı. Ta ki 4 Mart 1705 yılına kadar. Bir gece yarısı ateşlenen Marjorie’ye ilk müdahaleyi eşi yaptı ancak genç kadının durumunun daha da kötüleşmesi sonucunda hemen hastaneye kaldırıldı. Komaya giren Marjorie, yapılan tüm müdahalelere rağmen 5 Mart 1705 yılında hayatını kaybetti. Ertesi gün Lurgan'daki Shankill Mezarlığı'na gömüldü.

Haberin Devamı

Mezarlıkta tüyler ürperten çığlık Parmağı kesilince uyandı, ilk tepkisi bu oldu

"Ancak eşi John McCall'ın Marjorie'nin gerçekten ölüp ölmediği konusunda şüpheleri vardı. Yanlışlıkla ölü ilan edilen ve sonra tabutlarında uyanan insanların hikâyelerini duymuştu. John, kendi korkularını hafifletmek için mezar kazıcıya Marjorie'nin tabutuna bir pencere koyması talimatını verdi. Bunu, tabutun içeri bakıp biricik eşi Marjorie’de herhangi bir yaşam belirtisi olup olmadığını görmek için yaptı."

1700'lü yıllarda İrlanda’da korkunç bir kıtlık yaşanıyordu. Yaşanan bu durum ülkede mezar soyguncularının baş göstermesine neden olmuştu. Söz konusu yıllarda üniversite derslerinde incelemede kullanılması için kadavraya ihtiyaç vardı. Düşük sosyal sınıfa ait insanların kadavraları kullanılsa da sayı yetersizdi. İncelemek için yeterli sayıda kadavra bulamayan öğretim görevlileri mezarlardan ceset çalan hırsızlarla işbirliği yapmaya başlamıştı. Fiyatlar yazın 8, kışın ise 10 sterlindi. Böyle bir dönemde William Hare ve William Burke adlı iki adam, ceset hırsızlığı yapmaya başladı. Bu durum onlara önemli bir kazanç sağlayacaktı.  

Mezarlıkta tüyler ürperten çığlık Parmağı kesilince uyandı, ilk tepkisi bu oldu

UYANDI VE ÇIĞLIK ATMAYA BAŞLADI

Marjorie, kocasının şişlik nedeniyle çıkaramadığı değerli bir yüzükle gömülmek durumunda kalmıştı. Bunu duyan Hare ve Burke, genç kadının gömülmesinden birkaç gece sonra hem yüzüğü hem de cesedini çalmak amacıyla Shankill Mezarlığı'na girdiler. Ancak hırsızlar tabutu açtıklarında hiç beklemedikleri bir durumla karşılaştı. Marjorie hâlâ sıcaktı ve nefes alıyordu. Hemen parmağındaki yüzüğü çıkarmaya çalıştılar. Çıkaramayınca parmağı kesmeye karar verdiler. Ancak kan akar akmaz Marjorie uyandı ve çığlık atmaya başladı.

Haberin Devamı

"Korkarak olay yerinden kaçan Hare ve Burke, durumu yetkililere bildirdi. Mezardan çıkarılan Marjorie hemen hastaneye kaldırıldı. İyileştikten sonra da evine götürüldü. Sekiz yıl daha yaşadı ve mucizevi dirilişinin öyküsü Kuzey İrlanda'da popüler bir efsane haline geldi."

Mezarlıkta tüyler ürperten çığlık Parmağı kesilince uyandı, ilk tepkisi bu oldu

GERÇEK Mİ, KURGU MU?

Marjorie McCall'ın diriliş hikâyesinin gerçek olup olmadığına dair farklı görüşler bulunuyor. Genç kadının diri diri gömülmesi ve sonrasında mezardan canlı olarak çıkması konusunda çok fazla soru aldığını söyleyen tarihçi Jim Conway, "Araştırmama dayanarak hikâyenin doğru olduğuna inanıyorum" dedi. Hikâye büyüleyici olsa da gerçeği kurgudan ayırmak isteyenler yaşanan bu durumu eleştirel bir şekilde inceledi. Buna göre John McCall'ın Marjorie'nin tabutuna gerçekten bir pencere yerleştirdiğine dair somut bir kanıt yoktu. Bu detay durumu daha dramatik hale getirmek için hikâyeye eklenmiş olabilirdi.