Gündem Erdoğan ve Aliyev'den ortak 'Zengezur Koridoru' açıklaması

Erdoğan ve Aliyev'den ortak 'Zengezur Koridoru' açıklaması

13.06.2023 - 13:16 | Son Güncellenme:

Azerbaycan'da resmi ziyaretlerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile yaptığı ortak açıklamada 'Zengezur Koridoru'na dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretleri kapsamında tamamladığı KKTC programının ardından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geldi.

Haberin Devamı

Baş başa görüşen iki lider daha sonra basın açıklaması yaptı.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle; Türkiye Azerbaycan, iki kardeş ülke ve tabii iki devlet tek millet anlayışıyla bugüne kadar yürüdük, bugüne kadar yürüdüğümüz bu yolda, bundan sonra da kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Tabii burada bir tezimiz var, o da şudur; Özellikle bizim törenimize İlham kardeşimin refikalarıyla birlikte bulunmuş olmaları dünyaya bir mesajdır. Ülkemize bir mesajdır. Bundan dolayı da aynı şekilde ben de Refika'mla birlikte bu ziyareti gerçekleştirmiş bulunuyorum. Ve bu ziyaretler aramızdaki duyguların ne denli ileri gittiğini en güzel ifadesidir.

TÜRKİYE-AZERBAYCAN ÜNİVERSİTESİ

“Özellikle şu anda attığımız, atacağımız adımlardan bir tanesi Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi çalışmasıdır. Ve bu konuyla ilgili olarak da YÖK Başkanımız muhatabıyla çalışmalarını bugün gözden geçirdiler. Ve yasal bir düzenlemenin gereğinden Sayın İlham kardeşim ifade ettiler. Bunu da bir an önce gerçekleştirip bu adımı attığımız anda inşallah Türkiye Azerbaycan arasında böyle bir üniversiteyi kuracağız. Artık bunu başaracağız. Ve böylece Azeri gençlerimiz Türkiye'ye rahatlıkla gelebilecekleri gibi Türk gençleri de aynı şekilde Azerbaycan'daki üniversitede okuma şansını elde edecekler.”

Haberin Devamı

ENERJİ İŞBİRLİĞİ

“Enerji alanında da gerek TANAP, gerek TAP bu konuyla ilgili olarak yıllardır yapılan bir çalışma var. Bu çalışmanın detaylarını da bakan arkadaşlarımız aralarında ayrıca görüştüler. Ve bu konuda bundan sonraki süreçte daha neler yapabiliriz, bunun çalışmaları yapıldı ve enerji noktasındaki adımda Avrupa özellikle Türkiye üzerinden alacakları bu gaz konusunda da çok telaşlılar ve bunun için devamlı ricada bulunmaktalar. Ve bu konuyla ilgili olarak da biz üzerimize düşeni yapıyoruz ve bundan sonra da yapmaya inşallah devam edeceğiz.”

SAVUNMA SANAYİ VE TARIM-HAYVANCILIK

“Savunma sanayinde atacağımız adımlarla birlikte işin savunma sanayi bölümünün yanında bir de eğitimi konusunda da üzerimize düşen görevler var. Bu görevleri bugüne kadar nasıl yaptıysak bundan sonra da yine aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz."

Haberin Devamı

“Bunun yanında yine aynı şekilde ulaşımda, ulaştırmada şu anda Türk müteahhit firmaları gerçekten Azerbaycan'da başarılı altyapı, üstyapı çalışmalarını gerçekleştiriyorlar. Bu bizi ayrıca mutlu ediyor.”

ZENGEZUR KORİDORU VURGUSU

“En çok üzerinde durduğumuz ve bizim de hassasiyetimizi içeren Zengezur olayı. Bu Zengezur konusunu inşallah süratle halletmemiz halinde de tabii bu bize iki önemli adımı kazandıracak. Gerek karayolu noktasında gerek demir yolu noktasında atılacak adımla Türkiye'nin Nahçıvan'la olan bağlantıları çok daha güçlü bir hale inşallah gelecek. Bu bağlantıların olması Türkiye-Azerbaycan arasındaki bu ilişkilerin güçlenmesine vesile olacaktır. Zira yol medeniyettir. Eğer yolunuz varsa medenisiniz, yolunuz varsa medeniyeti yakalamışsınız. Eğer yol yoksa hiçbir şey yok. Ve şu anda Azerbaycan'ın da özellikle bu savaşlardan sonra hassasiyetle üzerinde durduğu en önemli konu, altyapı noktasında yollardır.”

Haberin Devamı

“Bundan önceki gelişimde de gördüm. Yani bütün tüneller, viyadükler bunlar Azerbaycan'ın Karabağ Savaşları'ndan sonra nasıl geliştiğini, nasıl gelişmekte olduğunu en güzel şekilde ortaya koyuyor.”

* Aliyev'in açıklamalarından satır başları şöyle; Bugünkü dünyada güç faktörü ön plana çıkıyor. Neticeye getirelen bizim gücümüz oldu. Yapılacak işler bizim gücümüzü hem dünyada hem bölgede daha güçlü kılacak.

Ticaret hacmimiz 6 milyar dolara yaklaşmıştır ve daha da artacaktır. 

Zengezur Koridoru'nun açılması kaçınılmazdır. Ne kadar erken olursa o kadar iyi olur. Bu koridorun açılması bütün ülkelere imkanlar açacak.  Bu husustaki çabalarımızı artıracağız.

Meselelerle bağlı fikir birliği var, böyle de olmalıdır. Türkiye-Azerbaycan birliği önemlidir.

İkinci Karabağ Savaşı'nda gösterdiğiniz hem manevi hem de siyasi desteklerinizden dolayı tekrar teşekkür etmek istiyorum.

Türkiye ve Azerbaycan dış politikada bundan sonra da ortak tutum sergileyecektir.

Seçimlerdeki başarınız yıllardır Türk halkı için gösterdiğiniz hizmetlerin tezahürüdür. Azerbaycan halkı seçimlerdeki zaferinize çok sevindi.

Haberin Devamı

Azerbaycan gaz ihracatı artıyor, bugün de bu ihracatı artırmayı karara aldık.

 

Erdoğan ve Aliyevden ortak Zengezur Koridoru açıklaması

BAKÜ'DE ŞEHİTLİK ZİYARETİ

Erdoğan bugünkü Bakü temasları kapsamında Azerbaycan'ın merhum lideri Haydar Aliyev'in kabrinin bulunduğu Fahri Hıyaban Devlet Mezarlığı'na gitti. Aliyev'in anıt mezarına ve 20 Ocak Şehitleri'nin yer aldığı Bakü Şehitler Hiyabanı'ndaki Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk bırakan Erdoğan, daha sonra Bakü Türk Şehitliği'ne geçerek buradaki anıta da çelenk koyduktan sonra anıt defterini imzaladı.

Erdoğan ve Aliyevden ortak Zengezur Koridoru açıklaması

ERDOĞAN'A RESMİ TÖREN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Bakü’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı.

ERDOĞAN İLE ALİYEV GÖRÜŞTÜ

Azerbaycan’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan ve Aliyevden ortak Zengezur Koridoru açıklaması

HEYETLER ARASI GÖRÜŞTÜLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirildi.

Erdoğan ve Aliyevden ortak Zengezur Koridoru açıklaması

ERDOĞAN, AZERBAYCAN'DAN AYRILDI

Azerbaycan’da resmi temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından uğurlandı.