Dünya Mısır'ı kızdıran sergi! Hollandalılara giriş yasaklandı

Mısır'ı kızdıran sergi! Hollandalılara giriş yasaklandı

08.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mısır, Beyonce ve Rihanna gibi siyahi yıldızların antik Mısır hükümdarlarına benzetildiği Hollanda’daki sergiye kızdı. Bu nedenle Hollandalı arkeologların Mısır’daki tarihi yerlere girişi yasaklandı.

Mısırı kızdıran sergi Hollandalılara giriş yasaklandı

Hollanda’nın Leiden kentindeki Hollanda Ulusal Eski Eserler Müzesi’nde (RMO) “Kemet” adlı bir sergi açıldı. Bu sergide ABD’li ünlü siyahi şarkıcılar ve komedyenler, antik Mısır hükümdarları olarak tasvir edildi. Bu duruma çok büyük tepki gösteren Mısırlı yetkililer de misilleme olarak Hollandalı arkeologların Mısır’daki tarihi yerlere girmesini yasakladı. Sergide ABD’li siyahi yıldızlar, Mısır’ın popüler tarihi figürleri olarak görülüyor. Şarkıcılar Beyonce ve Rihanna, Mısır Kraliçesi Nefertiti kılığında; rapçi Nas, Firavun Tutankhamun; komedyen Eddie Murphy ise Firavun Ramses olarak tasvir ediliyor.

Haberin Devamı

Mısırı kızdıran sergi Hollandalılara giriş yasaklandı

‘TAHRİF EDİYORSUNUZ’

“Kara toprak”anlamına gelen Kemet sergisinde, Afrika diasporasından müzisyenlerin eserlerinde eski Mısır ve Nubia’nın önemini göstermek için caz, soul ve funk müziği aracılığıyla eski uygarlığın keşfedildiği belirtiliyor. Ancak Hollandalı arkeologların, Mısırlı yetkililer tarafından “tarihi tahrif etmek”olarak nitelendirilen sergi nedeniyle Mısır’ın başkenti Kahire yakınlarındaki Sakkara mezarlığına girmelerine izin verilmediği bildirildi. RMO’nun müdürü Wim Weijland, “Tarihi tahrif ettiğimiz doğru değil. Bu sergi büyük bir titizlikle hazırlandı. Bu, bilime aykırı bir suçlama. Yasağın geri alınmasını istiyoruz” dedi. Yasak, 1975’ten beri Sakkara’da çalışma yapan RMO’ya büyük bir engel oldu.

Haberin Devamı

Mısırı kızdıran sergi Hollandalılara giriş yasaklandı

SİYAHİ KLEOPATRA DA KIZDIRMIŞTI!

Bir dizide antik Mısır’ın kraliçesi Kleopatra’yı da İngiliz vatandaşı siyahi oyuncu Adele James’in canlandırması da Mısırlıları kızdırmıştı.Tarihi Eserler Bakanlığı gibi Mısır’ın önde gelen kurumları, Kleopatra’nın “beyaz tenli ve Helenistik özelliklere” sahip olduğunu savunarak diziyi eleştirmişti. Adele James ise “Oyuncuyu beğenmeyen diziyi izlemesin” demişti.

Mısırı kızdıran sergi Hollandalılara giriş yasaklandı