Dünya Netanyahu Erdoğan'la görüşmeye çalışıyor! Ankara'nın tek bir talebi var

Netanyahu Erdoğan'la görüşmeye çalışıyor! Ankara'nın tek bir talebi var

16.06.2023 - 14:08 | Son Güncellenme:

İsrail medyası, Başbakan Netanyahu'nun iç politikadaki sorunların önüne geçmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek istediğini yazdı. İsmini vermek istemeyen bir yetkiliye dayandırılan haberde Ankara'nın bu görüşme için bir şart talep ettiği belirtildi.

Netanyahu Erdoğanla görüşmeye çalışıyor Ankaranın tek bir talebi var

İsrail'de binlerce kişiyi sokağa döken tartışmalı yargı reformu nedeni ile zor günler geçiren Netanyahu, iç politikadaki sıkıntıları dış politikada atacağı adımlarla çözmeyi istiyor. Bu bağlamda Times Of İsrael'de yer alan haberde, Benjamin Netanyahu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olası bir görüşme ihtimalinin olduğu yazıldı.

Haberin Devamı

Tel Aviv'de geniş yankı uyandıran habere 'Netanyahu, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme ayarlamaya çalıştığını söyledi' başlığı atıldı.

ANKARA'NIN TALEBİ NE?

Haberde ismini vermek istemeyen üst düzey bir İsrailli yetkilinin açıklamaları yer aldı. Buna göre Netenyahu, Erdoğan ile kesinlikle bir görüşme yapmak istiyor. Ancak Ankara'nın Netenyahu'dan Avrupa'ya taşınacak olan gaz konusunda talebi bulunuyor.

Bu gaz talebinin ana konusu ise Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa'da patlak veren ısınma sorunu. Gazeteye göre Türkiye İsrail'den Avrupa'ya gidecek olan gazın kendi sınırları içerisinden gönderilmesini istiyor.

Haberin devamında ise Netanyahu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüp, vereceği fotoğrafla iç politikaya 'diplomatik başarı' görüntüsü vermeyi planladığı yazıldı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl çıkan haberlerde İsrail'in gazı, Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşıyacağı iddia edildi. O dönem çıkan haberlerde EastMed projesinin 10 milyar euroya mal olacağını ve tamamlanmasının 6-7 yıl alacağını belirtildi.

Netanyahu Erdoğanla görüşmeye çalışıyor Ankaranın tek bir talebi var

EASTMED PROJESİ NEDİR?

Aslında EastMed projesinin geçmişi Rus işgalinden bile öncesine dayanıyor. Doğu Akdeniz'den çıkarılacak gazı Avrupa'ya taşıması planlanan EastMed boru hattıyla ilgili anlaşmanın imza töreni 2020 yılında Atina'da yapıldı.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, imza töreni sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'yi ima ederek, üç ülke arasındaki enerji ittifakının hiçbir ülkeyi tehdit amaçlı olmadığını ve her ülkenin katılımına açık olduğunu söyledi. Netanyahu, 'Bu ittifak hiçbir ülkeyi hedef almıyor. Genişletilmesinden yanayım' diye konuştu.

Netanyahu Erdoğanla görüşmeye çalışıyor Ankaranın tek bir talebi var

TÜRKİYE DETAYI

Kıbrıs Rum Kesimi'nin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis de EastMed'in hem Avrupa'nın ihtiyaçlarını karşılayacak bir proje olduğunu bildirdi. Anastasiadis de Türkiye'ye yönelik 'Diğer ülkelerin egemenlik haklarına saygı gösterecek her ülkenin EastMed projesine katılma hakkı vardır' ifadelerini kullandı.

Öte yandan söz konusu projeye Türkiye başından beri karşı, İsrail'in bir numaralı müttefiki ABD ise konuya şüpheyle bakıyor.