Dünya 'PR Savaşı'nda İstanbul detayı!

'PR Savaşı'nda İstanbul detayı!

26.05.2023 - 13:23 | Son Güncellenme:

Rusya'nın 'Ukrayna Türk Akım'ı ve Mavi Akım’ı koruyan gemiye saldırdı' açıklaması sonrası dünyanın gözü Karadeniz'e çevrildi. Konuyla ilgili son olarak BBC'den detaylı bir inceleme geldi.

PR Savaşında İstanbul detayı

Rusya Savunma Bakanlığı Çarşamba günü Türk Akım'ı ve Mavi Akım’ı koruyan 'Ivan Hurs' gemisinin Ukrayna tarafından gönderilen 'İnsansız saldırı botları' ile saldırıya uğradığını öne sürdü. 

Haberin Devamı

Rus tarafının bu açıklamasından sonra geçtiğimiz aylarda yaşanan Kuzey Akım 1 boru hattındaki patlamalar tekrar gündeme geldi. Eylül ayında yaşanan patlamalarda Rus gazını Avrupa’ya taşıyan borular hasar görmüştü.

New York Times gazetesinin ABD istihbaratına dayandırdığı bilgilerde ise saldırıyı Ukrayna'nın gerçekleştirdiği yazılmış, ancak Kiev yönetimi bu iddiaları reddetmişti.

UKRAYNA SALDIRININ BAŞARILI OLDUĞUNU ÖNE SÜRDÜ

Saldırının hemen ardından yayınlanan görüntülerde ise söz konusu botların 'Ivan Hurs' tarafından patlatıldığı görüntüler servis edildi. Saldırı girişiminde geminin hasar almadığını belirten Rus ordusuna yanıt ise Ukrayna medyasından geldi.

Ukrayna Suspilne kanalı 'Ivan Hurs'u vurmayı başaran intihar botunun son anlarını paylaştı. Söz konusu videonun kaynağı ise Telegram.

Haberin Devamı

PR Savaşında İstanbul detayı

'PR SAVAŞI'

Saldırının İstanbul Boğazı'na yalnızca 140 kilometre mesafede yaşandığı belirtiliyor. BBC'nin güvenlik uzmanı Frank Gardner tarafından yapılan analizde ise olası ihtimaller kafaları karıştırdı.

Gardner böyle bir olay karşısına şüpheyle yaklaşılması gerektiğini vurguladı. Görüntülerin nerede çekildiğini henüz tespit edemediklerini belirten Gardner ellerindeki tek verinin Rus tarafının açıkladığı bilgiler olduğunu söyledi.

Rusların açıklamasına göre saldırının savaşın merkezi ve Kırım'a oldukça uzak olduğunu belirten Gardner burada 'çelişkili durumlar'ın olduğunu belirtti.

Rusların botları vurduğunu, Ukrayna tarafının ise saldırının başarılı olduğu anları paylaştığını hatırlatan Gardner iki tarafında 'PR savaşı' içinde olduğunu aktardı.

24 Şubat 2022'den beri devam eden savaşta sık sık karşılaştığımız PR denemelerinin en büyük amacı, hem askerlerin hem de halkın moralini yüksek tutarak kazanan tarafta olduğunu vurgulamak.

Videonun son kısımlarında ise Gardner, bir kez daha olayın yaşandığı yere dikkat çekti. Bu durumun 2 yıldır süren savaşta yeni bir aşama olduğunu belirten Gardner açıklamalarını sonlandırdı.

PR Savaşında İstanbul detayı

TÜRKİYE KIYILARINDA MAYINLAR GÖRÜLDÜ

Öte yandan işgalin hemen başında Ukrayna ve Kırım kıyısından kopan birçok mayın Karadeniz üzerinden Türkiye'ye geldi.

Birçoğu yetkililer tarafından etkisiz hale getirilen mayınlar o dönem 'Türkiye savaşa mı çekiliyor?' sorusunu akıllara getirmişti.

Haberin Devamı

PR Savaşında İstanbul detayı

Yazarlar