Dünya ‘Niyet ile gerçekler arasında fark var’

‘Niyet ile gerçekler arasında fark var’

09.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail ile ABD arasında Gazze’de devam eden harekat konusunda yaşanan fikir ayrılıkları büyüyor. ABD yönetiminden İsrail’e bu güne kadarki en sert uyarılar geldi.

‘Niyet ile gerçekler arasında fark var’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in Gazze’deki harekatı devam ederken, ABD’nin müttefiki ile harekatla ilgili fikir ayrılıkları giderek kuvvetleniyor. Nitekim son dönemde, ABD’nin en üst kademesinden İsrail yönetimine yönelik ciddi uyarılar gelmeye başladı. ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, ‘Gazze’deki çatışma bölgelerinde kalan sivillerin korunmasının bir gereklilik, sivil halk ile Hamas üyelerinin ayırt edilmesinin ise önemli olduğunu’ dile getirdi. Beyaz Saray, Biden’ın “İnsanların çatışma alanlarından güvenli bir şekilde uzaklaşmalarına olanak tanıyan koridorlar aracılığıyla sivilleri koruma ve sivil nüfusu Hamas’tan ayırmanın kritik olduğunu vurguladı” dedi.

Haberin Devamı

Blinken’dan en sert uyarı

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’dan bu güne kadar yaptığı en sert uyarılar geldi. Blinken, “İsrail’in sivil hayatlarına verdiği önemi artırması bir mecburiyetttir” derken, İsrail’in sivilleri koruma niyeti ile sahada görülen gerçekler arasında büyük bir fark var olduğunu söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile görüşmenin ardından konuşan Blinken, İsrail’in sivil kayıpları önlemek için en yüksek çabayı göstermesi gerektiğini vurguladı, rehinelerin serbest bırakılması için tüm seçeneklerin değerlendirildiği kaydetti. İnsani aranın yeniden başlaması için baskı yaptıklarını ifade eden Blinken, İsrail’in şehirlerin tamamını boşaltmak yerine mahalleleri tahliye ederek çatışmalarda zarar görebilecek sivillerin çok daha bilinçli bir şekilde korunmasına odaklandığını kaydetti. Cameron da, “Gazze’deki siviller için gerekli olan yardımı sağlamakla kalmamalı, gerekirse deniz yollarının yanı sıra kara yollarını da kullanmalıyız” dedi. ABD Savunma Bakanlığı ise, İsrail’i, uluslararası savaş ve insani hukuk ile basın mensupları da dahil olmak üzere, masum sivillerin korunması yasalarına uymaya çağırmaya devam ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Savaş kabinesi üyesinin oğlu da savaşta öldü

İsrail’in Savaş Kabinesi’nde gözlemci olarak yer alan eski genelkurmay başkanı Gadi Eizenkot’un oğlu Gal Meir Eisenkot, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki çatışmalarda hayatını kaybetti. İsrail ordusu, 25 yaşındaki Binbaşı Gal Eizenkot’un Perşembe günü Gazze’nin kuzeyinde öldüğünü açıkladı. Gal’ın, Cibaliye’de bubi tuzaklı bir tünelde meydana gelen patlamada öldüğü öğrenildi. Benny Gantz’ın liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi’nden milletvekili olan Gadi Eizenkot, 2015-2019 yılları arasında genelkurmay başkanı olarak görev almıştı. Eizenkot’un, cenazesine Başbakan Binyamin Netanyahu ve Benny Gantz da katıldı.

‘Niyet ile gerçekler arasında fark var’

Tartışma yaratan gözaltı görüntüleri

Sosyal medyada da yer alan ve İsrail ordusu tarafında da doğrulanan fotoğraf ve videolarda, düzinelerce Filistinli erkeğin iç çamaşırlarına kadar soyulmuş bir halde sokakta diz çöktüğü ve kamyonlarla taşındığı görülüyor. Görüntüler büyük tepki çekerken, ilk olarak İsrail medyasında yer alan haberlerde, bu kişilerin Hamas üyesi olduğu ve teslim oldukları belirtildi. Ancak bölgeden gelen haberler, toplanan Filistinlilerin en azından bir kısmının Hamas üyesi olmadığını, hatta içlerinden birinin tanınmış bir yerel gazeteci olduğunu gösteriyor. CNN, yaptığı araştırmalar sonucunda bazı fotoğrafların kuzeydeki Beyt Lahya yakınlarında çekilmiş olabileceği sonucuna ulaştı. Konuyla ilgili açıklama yapan İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, görüntülerin Cibaliye ve Şucaiyye’de çekildiğini belirtirken, “Buralar Hamas’la yoğun çatışmaya girilen ve siviller tarafından boşaltılmış olması gereken bölgeler. Kimlerin Hamas üyesi kimlerin sivil olduğu tespit edilecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İsrail’in çelik yelekleri 60 yıllık ABD malı çıktı

İsrail ordusunun, yedek bir askere verdiği kurşun geçirmez yelek paketinin içinde 22 Ağustos 1963 tarihli bir not bulundu. Notta, “Sevgili asker, vücudunuzda değil de yan tarafınızda duran bir yeleğin hiçbir değeri yoktur... İmza: ABD Ordusu, Massachusetts, 22 Ağustos 1963” ifadeleri yer aldı. ABD’den gönderildiği anlaşılan 60 yaşın üzerindeki yeleklerin İsrail ordusunun tüm askerlerinde olduğu sanılıyor. Çelik yeleklerin Massachusetts’te paketlendiği sırada bugün 56 yaşında olan İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi henüz doğmamıştı.

Haberin Devamı

‘Niyet ile gerçekler arasında fark var’

ABD’den acil ateşkese veto

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Gazze’de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti. BMGK’de Birleşip Arap Emirlikleri ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 80’den fazla ülkenin eş sunucusu olduğu karar tasarısı, düzenlenen acil oturumda oylandı. Tasarı, daimi üye ABD tarafından veto edildi. İngiltere “çekimser” oy kullanırken diğer 13 üye “evet” oyu kullandı.

Guterres’in mektubuna atıf

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Şartı’nın 99. maddesini işleterek Konseye gönderdiği mektuba atıfta bulunulan karar tasarısında, Gazze Şeridi’ndeki korkunç insani durum ve Filistin halkının çektiği acılara işaret edilerek tüm sivil toplumların korunması gerektiği belirtiliyordu. Acilen insani ateşkes çağrısı yapılan karar tasarısında, tüm taraflara özellikle sivilleri koruma konusunda uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapılıyordu. Karar tasarısında, tüm esirlerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardıma erişim sağlanması talep ediliyordu.