Dünya Ölüm tarlalarının arkasında Kaniyat milisleri var

Ölüm tarlalarının arkasında Kaniyat milisleri var

07.12.2020 - 12:35 | Son Güncellenme:

Libya'da Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya destekli savaş ağası General Hafter saflarında yer alan Kaniyat milislerinin, Terhune'deki yüzlerce ölümün sorumlusu olduğu ortaya çıktı.

Ölüm tarlalarının arkasında Kaniyat milisleri var

Libya'da meşru güçlerin Türkiye'nin desteğiyle Halife Hafter'i başkent Trablus ve çevresinden püskürtülmesiyle, birçok katliam da gün yüzüne çıkarıldı.

Haberin Devamı

Savaş ağası General Halife Hafter saflarında yer alan Kaniyat milisleri, 2015’ten Mayıs 2020’ye kadar Trablus’a 60 kilometre uzaklıktaki Terhune'yi kontrol etti. 40 bin nüfuslu ilçe, işgal altındayken 14 ay boyunca Hafter’in Trablus’a saldırılarını başlattığı askeri üs olarak kullanıldı.

Terhune'yi savaş alanına çeviren milisler, kontrol noktalarında insanları arabalarından keyfi olarak çıkardı ve ilçe sakinlerinden bir daha asla haber alınamadı. Yüzlerce sivil işkence edilerek öldürüldü.

Trablus merkezli Kayıp Kişileri Arama ve Tespit Genel Müdürlüğü’ne göre, Terhune'de yaklaşık 270 kişi kayboldu. Bugüne kadar erkek, kadın ve çocuk cesetlerinin olduğu 11 toplu mezar bulundu. Sadece Haruda çiftliğinde 56 olmak üzere iki buçuk ay içinde 80 ceset çıkarıldı. Yetkililer, bu sayının üç katının ilçedeki tarlaların ve bahçelerin altında olabileceğini tahmin ediyor.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Terhune'yi işgalden kurtardıktan sonra belediyenin başına getirdiği Muhammed Ali el Kuşer, "Bu alanın sadece yüzde 20’si kazıldı, hâlâ kazacak çok şeyimiz var" deyip ekledi:

"10 yaşında bir çocuk da dâhil olmak üzere her kökenden insan öldürüldü ve buraya gömüldü. Her gün yeni cesetler buluyoruz. Bulduklarımız arasında elleri direksiyon simidine bağlı olarak arabasıyla gömülen bir adam da vardı.

Yetkililere göre, daha iyi ekipman ve uluslararası destek olmadan tüm şüpheli sahaları kazmak en az bir yıl sürecek.

İşgal sırasında ilçenin tüm gelirlerine el koyan, kaçırılan sivillerin ailelerinden fidye toplayan Kaniyat milislerinin başında Muhammed el-Kani ve kardeşleri var. Sayıları yaklaşık 15 bin kişiyi bulan Kaniler, Kaniyat milisleri ve aileleri, Libya’nın doğusunda hâlâ Hafter tarafında yer alıyor.

İlçe sakinlerine hala intikam mesajları gönderen katliam grubunun işlediği suçlar, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tarafından inceleniyor. ICC savcısı Fatou Bensouda, Terhune'deki toplu mezarlara gömülen erkek, kadın ve çocukların keşfinin 'savaş suçları veya insanlığa karşı suçların kanıtlarını oluşturabileceğini' söylüyor.

Haberin Devamı

ABD Hazine Bakanlığı geçtiğimiz günlerde toplu mezarlardan Kaniyat milislerini ve örgütün lideri Muhammed el-Kani’yi yaptırım listesine aldığını açıklamıştı.