Dünya Pandora’nın kutusu açıldı

Pandora’nın kutusu açıldı

05.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından 117 ülkede 650 gazeteciyle birlikte incelenen Pandora Belgeleri önceki gün açıklanırken, dünya liderleri, siyasetçiler ve milyarderlerin gizli servetleri ve anlaşmaları ortaya çıktı. Belgelerde, 35 mevcut ve eski ülke liderinin yanı sıra 300’den fazla kamu çalışanının off-shore şirketleri ve hesaplarına dair detaylar var. Açıklanan isimler arasında Shakira gibi ünlülerin de bulunması dikkat çekti.

Pandora’nın kutusu açıldı

Belgelerde, Ürdün Kralı Abdullah’ın İngiltere ve ABD’de 70 milyon sterlinlik mülk aldığı belirtilirken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, Çekya Başbakanı Andrej Babis ve İngiltere eski başbakanı Tony Blair gibi isimler de yer alıyor. Aynı belgelerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın kişilerin ismi de yer alırken, eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da adı geçen üst düzey isimlerden. Ürdün Kralı Abdullah ve Çekya Başbakanı Babis, yaptıkları ilk açıklamalarda, herhangi bir usulsüzlük olmadığını belirtti. İngiltere’de iktidardaki Muhafazakâr Parti’ye yapılan para aktarımlarıysa ülkede büyük tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Öte yandan belgelerde, magazin dünyasında tanınmış isimler de yer alıyor. Offshore hesaplar üzerinden yasadığı işlem yaptığı öne sürülen ünlüler arasında şarkıcı Shakira ve eski model Claudia Schiffer da var.