Dünya Patlayan deniz kabuğundan zehirli puroya: Fidel Castro'yu öldürmenin 634 yolu!

Patlayan deniz kabuğundan zehirli puroya: Fidel Castro'yu öldürmenin 634 yolu!

27.11.2022 - 07:13 | Son Güncellenme:

Günümüzde Küba denildiğinde akıllara ilk olarak Fidel Castro, Che Guevara ve ABD ambargosu sebebiyle hâlâ kullanılan klasik arabalar geliyor. Küba, bugün bir çatışma ortamından uzak olsa da Soğuk Savaşı'n en sıcak cephelerinden birisiydi. Bu cephede yaşanan en garip ve en ilginç olayların başında ise Fidel Castro’ya yönelik suikast girişimleri geliyor.

Patlayan deniz kabuğundan zehirli puroya: Fidel Castroyu öldürmenin 634 yolu

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Küba 1950’li yıllara kadar ABD'li turistlerin Karayipler’de bulunan favori tatil merkezlerinden birisiydi. Fulgencio Batista yönetimindeki Küba, sahillerinde Amerikalıların güneşin tadını çıkardığı, Amerikan mafyasının ise kumarhaneler ve organize suçlardan önemli gelir elde ettiği bir ülkeydi. Bu durum 1959 yılına kadar devam etti.

Haberin Devamı

Takvimler 1 Ocak 1959’u gösterdiğinde Fidel Castro ve destekçilerinin kurduğu 26 Temmuz Hareketi, Batista rejimini devirerek Küba’da yeni bir dönem başlattı. Küba’da başlayan yeni dönem, küçük Karayipler ülkesini Soğuk Savaş'ın en sıcak noktalarından biri haline getirdi. Castro, batı yarım küredeki ilk komünist-sosyalist devleti kurmuş, bunu komünizme savaş açan ve Soğuk Savaş'ın iki büyük aktöründen biri olan ABD’nin dibinde yapmıştı.

Patlayan deniz kabuğundan zehirli puroya: Fidel Castroyu öldürmenin 634 yolu

Topraklarından yaklaşık 144 kilometre uzaklıkta bulunan böyle bir devlete karşı harekete geçen ABD, Küba’ya günümüzde hâlâ devam eden ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Küba, Soğuk Savaş sırasında zaman zaman tansiyonun en yüksek olduğu bölgelerden birisi oldu. Öyle ki 1962 yılında Küba topraklarında olduğu tespit edilen Sovyet füzeleri, neredeyse nükleer savaşa neden oluyordu. ABD, defalarca Küba’yı işgal planları yaptı. Bu planlarla birlikte kendisi de 1963'te suikasta kurban giden ABD Başkanı John F. Kennedy'nin emriyle ABD gizli servisi CIA, gerilim tırmanırken Kübalı devrimciye suikast düzenlemekle görevlendirildi.

'OLİMPİYAT DALI OLSAYDI ALTIN MADALYA ALIRDIM'

Eski Küba lideri Fidel Castro, 25 Kasım 2016’da 90 yaşında hayatını kaybettiğinde geride 50 yıllık bir geçmiş bıraktı. Castro, bu anlamda dünya tarihinin en uzun iktidarda kalan liderlerinden birisi oldu ve 11 ABD başkanını emekli etti. Castro, iktidarda olduğu sürede sık sık CIA destekli suikast girişimlerinin hedefi de oldu. Kendisiyle yapılan bir röportajda bu konu hakkında, “Suikast girişimlerinden kurtulmak eğer bir olimpiyat dalı olsaydı, bu branşta altın madalya bana verilirdi” şeklinde konuştu.

Patlayan deniz kabuğundan zehirli puroya: Fidel Castroyu öldürmenin 634 yolu


Haberin Devamı

Castro ve yakın çevresindekiler, Kübalı liderin 634 farklı suikast girişiminden kurtulduğuna inandı. CIA'nın gizliliği kaldırılan belgelerinde de Castro’ya yönelik oldukça ilginç suikast girişimleri yer aldı. Bunlar arasında bilgisayar oyunlarına konu olabilecek kadar ilginç fikirler ortaya atıldı.

ESKİ SEVGİLİSİNİ BİLE KULLANDILAR

Fidel Castro’nun varlığını tehdit olarak algılayan ABD, Küba liderini ortadan kaldırmak için türlü yöntemler denedi. Bu yöntemler içinde en ilginç olanları Castro’nun eski kız arkadaşının kullanılması, zehirli ve patlayan purolar, mafyanın kullanılması, Küba liderinin dalış merakı göz önüne alınarak özel olarak yapılmış zehirli mayolar ve Castro’nun denize girdiği sahillerin bombalanması veya bu sahillere yerleştirilen patlayan deniz kabukları oldu.

Detayları ortaya çıkan bazı suikast planları ise duyanları şaşkına çevirdi. Küba liderinin eski kız arkadaşı Marita Lorenz, suikaste ikna edilmesinin ardından uzun süre CIA tarafından eğitildi. Lorenz, zehirli kapsülle öldürmeyi planladığı Castro ile baş başa kalmayı başarmış olsa da hislerine yenik düştü ve suikast girişimi başarısız oldu. CIA belgelerine yansıyan diğer suikast girişimlerinde ise Castro’nun dalış merakının değerlendirilmesi vurgulandı. Buna göre Castro’nun dalış yaptığı bölgelere gizlice yerleştirilecek olan deniz kabuklarının içine patlayıcı yerleştirilmesi planlandı. Yine Castro’ya zehirli kimyasallar barındıran dalış elbiseleri gönderilmesi de bir başka suikast girişiminin planıydı.

Patlayan deniz kabuğundan zehirli puroya: Fidel Castroyu öldürmenin 634 yolu

ABD İLE DALGA GEÇMEYE BAŞLADI

Suikast girişimleri dışında Kübalı liderin itibarının sarsılması için de bir dizi plan yapıldı. Castro’nun imajının sarsılması için sakalları hedef alındı ve Küba liderinin sakallarının dökülmesi için zehirlenmesi kararlaştırıldı. Bu girişim de suikast girişimleriyle benzer bir son yaşadı ve başarısız oldu.

Haberin Devamı

Fidel Castro’ya yönelik suikast girişimleri bir noktadan sonra normal bir durum haline geldi ve bizzat Kübalı lider tarafından alaya alınmaya başladı. Castro, kendisinin ölümü hakkında haber yapan ABD gazeteleriyle birlikte poz vererek dalga geçiyordu. Fidel Castro, çok sayıda suikast girişiminden sağ olarak kurtulmayı başardı. Ancak takvimler 2016 yılını gösterdiğinde asla kurtulamayacağı bir rakibine yenik düşerek hayatını kaybetti: Zaman. Castro, geride Soğuk Savaş yılları boyunca önemli gerilimlerde adı sıkça geçen bir ülke bıraktı.