Dünya Polonyalılar yarım günde 9 kişi kurtardı

Polonyalılar yarım günde 9 kişi kurtardı

08.02.2023 - 11:55 | Son Güncellenme:

Hatay'da bir kız çocuğunu enkazdan canlı çıkarırken gözyaşlarına boğulan Yunan ekibin görüntüleri, milyonlarca kez izlendi. Polonyalı ekip ise Adıyaman'da bir binadan sabaha kadar aralıksız insan çıkardı.

Arap levhasının Anadolu plakasına yaptığı baskıyla meydana gelen tarihi depremler, yalnızca Türkiye ve Suriye'de değil, bölgedeki çok sayıda ülkede hissedildi. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi'nin (USGS) yayımladığı sarsıntı haritası, Kahramanmaraş Pazarcık yakınlarında gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki ilk depremden sonra şok dalgalarının kuzeydeki Rusya'ya ve güneydeki Mısır'a kadar yayıldığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Yalnızca 9 saat sonra Doğu Anadolu Fay Hattı bu kez Kahramanmaraş Elbistan yakınlarında kırıldı, kaydedilen 7.6'lık deprem bir kez daha bölgeyi sarstı.

Dünya genelinde bir yıl içerisinde 7'nin üzerinde meydana gelen deprem sayısı 20'yi geçmiyor. Bu da Pazartesi arka arkaya meydana gelen 7'den büyük iki depremi bir hayli olağandışı kılıyor. Yanı sıra depremler saatler içerisinde 6.7 ve 6 büyüklüğünde artçı şoklara da yol açtı.

Türkiye'deki depremlerin duyulmasıyla dünya yardıma koştu, arama kurtarma ekiplerini taşıyan uçaklar bir bir inmeye başladı. Japonya'dan ABD'ye, Azerbaycan'dan Fransa'ya yeryüzünün her noktasından ekipler halihazırda enkazlarda canlı arıyor. Çarşamba günü öğle saatleri itibarıyla 5 bin 300'ü aşkın arama kurtarma uzmanı sahada.  

Haberin Devamı

Son olarak Meksika, ünlü arama kurtarma köpeklerinin bir kısmını enkaz altında kalanların çıkartılmasına yardımcı olmaları için Türkiye'ye getiriyor. 16 eğitimli köpeğin bulunduğu uçak başkent Mexico City'den yola çıktı.

FRIDA DÜNYA ÇAPINDA TANINIYOR

Sık sık depremlerin yaşandığı Meksika, uzman sivil ve askeri arama kurtarma ekiplerine sahip. Köpekler, 2017'de ülkede yaşanan depremde yaşam kurtarılmasında oynadığı rolle tanındı.

Frida adlı Labrodor Retriever cinsi köpek, Mexico City'de koruyucu gözlükleri ve ayakkabılarıyla çekilen fotoğraflarının ardından uluslararası üne kavuştu. Donanma yetkililerine göre Frida, Meksika, Haiti, Guetemala ve Ekvador'da 12 kişiyi kurtardı.

Polonyalılar yarım günde 9 kişi kurtardı

Sivil kurtarma ekibi Los Topos de Tlatelolco (Tlatelolco'lu köstebekler) de, askeri kurtarma ekipleriyle birlikte yola çıktı. Grubun deneyimli gönüllüleri Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Harbard'a mesaj atıp, yardım edebileceklerini söyledi. Ebrard, daha sonra Mexico City'deki Türk Büyükelçiliği'nin yardımıyla, ekibin Türkiye'ye gönderilmesinin ayarlandığını söyledi.

YUNAN EKİBİN GÖZYAŞLARI

Türkiye'ye ilk ekip gönderen ülkelerden biri, Yunanistan'dı. Başkent Atina'dan havalanan ilk uçakta kurtarma ekibi EMAK'ın elit üyeleri vardı ve söz konusu ekip Hatay'a ulaştı.

Bir binanın enkazında çalışmaya başlayan Yunan kurtarma ekibi, tonlarca betonun yedi metre altında bir kız çocuğuna ulaştı. Altı yaşındaki Fatma'yı enkazdan çıkarmaya hazırlanan ekip, kısa süre önce konuştukları kız çocuğunun hayatını kaybettiğini görünce yıkıldı.

Haberin Devamı

Ekip dakikalar sonra bu kez Fatma'nın altı yaşındaki kız kardeşini enkazdan sağ salim kurtarmayı başardı. Küçük kız enkazdan çıkarılırken Yunan ekibindeki bazı kişilerin birbirine sarılıp ağladığı görüldü.

Polonyalılar yarım günde 9 kişi kurtardı

Kurtarma görüntüsünün yayınlanması Yunanistan'da büyük ses getirdi, resmi televizyonun video kaydı sosyal medyada milyonlarca kez izlendi. Sosyal medyada paylaşılan mesajlarda hem Türkiye'den hem de Yunanistan'dan kullanıcılar görüntüyü gözyaşları içerisinde izlediklerini yazdı.

Videoya Twitter hesabında yer veren Makis Mylonas, "Hayatın gizemi, sevginin gücü. Türkiye, yalnız değilsin" yazdı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise, Twitter hesabından Türkçe olarak "İçimizi acıyla dolduran görüntüleri, bizi umutla dolduran görüntüler takip ediyor. Kurtarma ekiplerinin insanüstü çabalarına tek kelimeyle saygı duyuyoruz. Yunanlar ve Türkler yan yana, hayat kurtarmak için birlikte savaşıyorlar. Yaptıkları için onlara minnettarız" mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

Yunan ekibin Hatay'da altı yaşındaki kız çocuğunun yanı sıra birçok kişiyi enkazdan canlı çıkardığı bildiriliyor.

POLONYALI EKİP ŞEFİ: YEREL SAATLE 05.51!

Adıyaman'da bir enkazı tarayan Polonya kurtarma ekibi HUSAR ise, saatler içerisinde dokuz depremzedeyi kurtardı. Özel eğitimli itfaiyecilerden oluşan 76 kişi ve sekiz arama-kurtarma köpeğiyle Türkiye'ye gelen ekibin başındaki Andrzej Bartkowiak, bir dizi Twitter paylaşımıyla yaşananları aktardı.

Polonyalılar yarım günde 9 kişi kurtardı

İlk tweetini Salı günü 17.19'da paylaşan Bartkowiak, alandaki Türk ekibiyle birlikte ilk depremzedeyi canlı çıkardıklarını yazdı. Üç saat sonra ikinci bir kişiyi daha kurtardıklarını belirtti, zamana karşı yarıştıklarını ve bütün ekibin gece boyunca aralıksız çalışacağını aktardı.

Bir saat sonra üçüncü kişi canlı olarak çıkarıldı, Andrzej Bartkowiak gece yarısına doğru HUSAR'ın 15'er kişiden oluşan dört ekiple enkaz altındakilere ulaşmaya çalıştığını ve çok sayıda insanın kurtarılmayı beklediğini yazdı.

Haberin Devamı

Gece yarısı 02.32'de bir kız çocuğu ve dört kişilik ailesini kurtarmayı başardıklarını Twitter hesabından paylaşan Bartkowiak, sabah 05.59'da kurtardıkları kişi sayısının dokuza çıktığını yazdı:

"Yerel saatle 05.51 ve dokuz kişi canlı kurtarıldı (En sonuncusu 13 yaşındaki bir kız). Ekibimiz halen faaliyette, bir başka çok iyi haber. Bravo."

'DUYGULARIMI TARİF EDEMEM'

Bir kullanıcı, Polonyalı ekip liderinin Twitter mesajının altına "Meleklerimizsiniz. Çok teşekkür ederiz" yazdı, bir başkası "Sen ve ekibin çok güzel insanlarsınız. Yaptığınız her şey için binlerce kez teşekkürler" ifadesini bıraktı.

Polonya'da yaşayan bir Türk ise, şu tweeti paylaştı:

"Ben Varşova/Polonya'da gözyaşlarımla elim kolum bağlı haberleri takip etmek mecburiyetindeyken, bu adamlar bir Polonyalı olarak benim kardeşlerimin canlarını kurtarıyor. Duygularımı tarif edemem...."

AZERBAYCAN

Depremden saatler sonra Türkiye'ye doğru ekiplerini yola çıkaran Azerbaycan, halihazırda sahada yüzlerce uzmanla çaba gösteriyor.

Azerbaycan arama kurtarma ekipleri, geride kalan iki günde beşi çocuk 26 insanı enkazlardan sağ salim çıkarmayı başardı.

HOLLANDA

Pazartesi akşamı Türkiye'ye uçan Hollanda Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi (USAR) da, Hatay’da üç kişiyi enkazdan sağ çıkardı. Salı günü Hatay’da konuşlanan 65 kişi ve sekiz özel eğitimli köpekten oluşan Hollanda ekibi, dört ayrı grup halinde çalışmalara başladı.

Charlie adlı grup akşam saatlerinde enkaz altındaki bir depremzedeyi sağ çıkarmayı başardı. Daha sonra Delta grubu da iki kişiyi enkazdan kurtardı. Özel eğitimli asker, polis, itfaiye ve ambulans çalışanlarından oluşan USAR ekibi, 7 gün 24 saat kesintisiz arama kurtarma yapıyor.

 

İSVİÇRE

Hatay'daki bina enkazlarında çalışan İsviçreli arama kurtarma ekibi, bir kadın depremzedeyi kurtardı. İsviçre İnsani Yardım Birimi, sosyal medya hesabından "Bu hızla devam ediyoruz" mesajını paylaştı.

ROMANYA

Yine Hatay'da bulunan Romanya ekibi RO-USAR, enkaz altından iki kişiyi sağ çıkardı. Ancak ailenin altı aylık bebeklerinin cansız bedenine ulaşıldı.

MACARİSTAN

Deprem duyulur duyulmaz Türkiye'ye koşan ülkelerden Macaristan'ın arama kurtarma ekibi de biri çocuk üç kişiyi kurtarmayı başardı. Macaristan Dışişleri Peter Szijjarto, Türkiye'ye gönderecekleri yeni ekiplerle birlikte toplam personelin 116'ya çıkacağını söyledi.