Dünya Prensesin kara kaderi! 'Onun mutsuz olması gerekiyor'

Prensesin kara kaderi! 'Onun mutsuz olması gerekiyor'

24.05.2022 - 07:37 | Son Güncellenme:

20 yaşındaki Japon Prenses Toshi tüm hayatını etkileyecek bir kararın eşiğinde...

Prensesin kara kaderi Onun mutsuz olması gerekiyor

Kraliyet düğünleri her zaman gösterişli ve büyük olmasıyla biliniyor. Krallık yönetiminin sembolik de olsa devam ettiği ülkelerde bu duruma ilişkin onlarca örnek bulunuyor. Öyle ki dünyanın en yalnız prensesi olduğu belirtilen Japon Prenses Toshi de tüm hayatını etkileyecek bir karar almak zorunda kalabilir. Prenses Aiko olarak da bilinen 20 yaşındaki Prenses Toshi, İmparator Naruhito ve İmparatoriçe Masako'nun tek çocuğu. Prenses Toshi, Tokyo'daki imparatorluk sarayında kendi yaşında bir arkadaşı olmadan yaşıyor ve henüz evlenmedi. Zor bir çocukluk geçirdiği iddia edilen genç prensesin, okul yıllarında da akran zorbalığına sıkça maruz kaldığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

EVLENECEĞİ BİRİ KALMADI

Japon monarşisi, günümüzde de temeli binlerce yıl öncesine dayanan katı kurallara hâlâ sadık. Kraliyet geleneklerine göre kadınlar yalnızca soylu erkeklerle evlenebiliyor. 1947 yılında imparatorluk düzenlemelerine göre, ailenin hiçbir kadın üyesi hükümdar olamıyor. Ülkenin ilk İmparatoru Jimmu’nun güneş tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılıyor ve Kraliyet Ailesi, kutsal kanın bozulmaması ve ilahi bağı sürdürülmesi için kadınları bu yönde kısıtlıyor. Prenses Toshi için durum tam da bu noktada çıkmaza giriyor. Kraliyet gelenekleri onun kaderini adeta doğar doğmaz mühürlerdi.

Prensesin kara kaderi Onun mutsuz olması gerekiyor

Mevcut gelenekler doğrultusunda tahta çıkamayacak olan Toshi, evlenebileceği uygun bir soylu bulamaz ve sıradan biriyle hayatını birleştirirse yaşamı tamamen değişecek. Prenses Toshi evlenmemeyi seçerse de ömrünün sonuna kadar bekar bir kadın olarak hayatını devam ettirecek. Çünkü prenses, sıradan biriyle evlendiği senaryoda kraliyet unvanlarından ve ayrıcalıklarından mahrum kalacak.

Haberin Devamı

EN YAKIN ÖRNEĞİ PRENSES MAKO

İmparatorun yeğeni Mako Komuro, 2021 yılında üniversitede tanışıp sevgili olduğu Kei Komuro ile evlendiğinde ve kraliyet ayrıcalıklarını kaybettiğinde ülke genelinde gündem olmuştu. Japon basınında bu evliliğe ilişkin yapılan haberlerde unvanını kaybeden prenses çok sert şekilde eleştirildi, hatta Mako'nun kocasını Kei Komuro’nun gizemli ve tehlikeli bir kişi olduğuna yönelik haberler bile yayınlandı. Basında yer alan haberlerde damat Kei Komuro, saçlarını at kuyruğu şeklinde toplaması, ailesinin mali durumu gibi detaylarla da eleştiri oklarının hedefi oldu ve hanedana yaranmaya çalışan "zengin eş avcısı" olarak nitelendirildi. Evlilik Japon halkı tarafından da tepkiyle karşılandı ve bazıları sokaklarda bu evliliği tasvip etmedikleri yönünde tepkilerini dile getirdi. 

Prensesin kara kaderi Onun mutsuz olması gerekiyor

Sosyal medyada ise Mako Komuro ve Kei Komuro çiftini hedef alan oldukça sert paylaşımlar yapıldı. Bu dönemde yapılan bazı paylaşımlarda Japon kullanıcılar, "Umarım boşanır ve geri dönüp hayatını dul bir şekilde geçirir" gibi çok sert söylemlerde bulundu. Hatta Mako Komuro’yu hedef alan bazı paylaşımlar, “Onun mutsuz olması gerekiyor. Ailesini terk etti ve doğru yola geri döndürülmesi gerekiyor" diyecek kadar ileri gitti.

Haberin Devamı

Sert eleştiriler sonucunda psikolojik travma geçiren Prenses Mako'ya PTSD (travma sonrası stres bozukluğu) teşhisi konuldu. Geri adım atmayan Mako basının karşısına çıkıp evliliğinin bir hata olduğu şeklindeki hakarete varan eleştirileri kabul etmediğini ve eşinin kendisi için, "Bu dünyada yeri doldurulamayacak kadar değerli biri" olduğunu söyleyerek kimseye hesap vermek zorunda olmadığını belirtti. Mako, "Sadece bir kez dünyaya geliyoruz. Ben de bu hayatı sevdiğim insanla geçirmek istedim" dedi.

ESKİ GELENEKLERDEN KOPMAK İÇİN DESTEK ARTIYOR

Katı gelenekler, bugün yüksek eğitimli kraliyet ailesi için büyük bir çelişki olarak görülüyor. Bununla birlikte bu gelenekler aileyi tehlikeli bir durumla daha baş başa bırakabilir: Veraset krizi. Şu anda, imparatorluk ailesinin hayatta olan sadece 17 üyesi var ve bunlardan sadece 5'i erkek. Tahtın görünen iki varisi 56 yaşındaki Veliaht Prens Fumihito ve 15 yaşındaki oğlu Prens Hisahito. Üçüncü varis ise tahttan feragat eden eski İmparator Akihito'nun kardeşi 86 yaşındaki Prens Hitachi.



Prensesin kara kaderi Onun mutsuz olması gerekiyor

2019 yılında tahtı ilerleyen yaşını gerekçe göstererek oğlu mevcut İmparator Naruhito'ya devreden Akihito, 200 yılı aşkın süreden bu yana hayattayken tahtı kendi isteğiyle devreden ilk imparator olarak tarihe geçmişti.

Mevcut İmparator Naruhito'nun tahtı yeğeni Prens Hisahito bırakması bekleniyor. Varislerin başına bir şey gelmesi veya Hisahito’nun erkek çocuğu olmaması halinde ise Japon tahtını bir veraset krizi bekliyor. Japonya'da da eski gelenekten kopmak için destek artıyor. Bu durum kraliyet ailesinin kadın üyelerinin de tahta geçmesini sağlayabilir. Araştırmalar, Japon halkının yüzde 84'ünün kadınların imparator olmasına izin verilmesini desteklediğini gösteriyor. Edinburgh Üniversitesi'nde Asya tarihi alanında kıdemli bir öğretim görevlisi olan Christopher Harding de yüksek eğitimli İmparator Naruhito ve Japonya İmparatoriçesi Masako’nun mevcut geleneklere meydan okuyabileceğine inanıyor.