Dünya Putin bando yolluyor

Putin bando yolluyor

19.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, askerlerinin morallerini yükseltmek amacıyla Ukrayna’daki savaşın ön cephelerine bando takımı göndereceğini bildirdi.

Putin bando yolluyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi sürerken, Rus ordusunun yeniden bir büyük saldırı gerçekleştireceği yönündeki beklentiler de artmaya başladı. Nitekim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in askeri kurmaylarıyla toplantı yapmasının ardından Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun da Ukrayna’da savaşan askerleri denetlediği bildirildi. Bununla birlikte Rus Savunma Bakanlığı, vokalistlerin ve müzisyenlerin katılımıyla “cephe müzik tugayı” kurulduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada Şoygu’nun, “birliklerin konuşlandığı bölgelerde uçuş yaptığını ve özel askeri operasyon bölgesindeki Rus birliklerinin ileri pozisyonlarını kontrol ettiğini” belirtti. Bakanlık, Şoygu’nun “cephe hattındaki birliklerle” ve bir “komuta merkezinde” konuştuğunu kaydetti. BBC ise, ziyaretin ne zaman gerçekleştiğini ya da Şoygu’nun Ukrayna’yı ziyaret edip etmediğinin henüz teyide muhtaç olduğunu aktardı. 

Müzik aleti bağışı

Söz konusu ziyaretin, İngiliz savunma yetkililerinin, Rus güçlerin büyük bölümünde “düşük moralden kaynaklı önemli bir kırılganlık” bulunduğu yönündeki tespitleriyle aynı döneme rastlaması dikkat çekiyor. Nitekim Rusya’da kurulduğu belirtilen “müzik tugayı” öncesi halka “müzik aletleri bağışlamaları çağrısı” yapıldığı da hatırlatılıyor.

Haberin Devamı

İngiliz yetkililer bu tugayın, morali artırmak için “askeri müzik ve organize eğlencenin” tarihteki kullanımına denk düştüğünü belirtiyor. Ancak bu tugayın, “çok yüksek kayıp oranları, zayıf liderlik, maaş sorunları, ekipman ve mühimmat eksikliği ve savaşın hedefleri konusunda belirsizlikten endişeli” olan birliklerin dikkatini dağıtma konusunda ne kadar işe yarayacağı da sorgulanıyor.

Rus yayın kuruluşu RBC’nin haberine göre bu tugay, Devlet Başkanı Putin’in seferberlik ilanı sonrası askere alınan birliklerin yanı sıra “gönüllü olarak askerlik hizmetine giren profesyonel sanatçılardan” oluşuyor.

Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Cumartesi günü doğu Donbas bölgesindeki Bahmut kenti çevresinde yoğun çatışmaların sürdüğünü söyledi. Rusya’nın bu yılın başlarında Ukrayna’nın doğusunda aldığı bir dizi yenilginin ardından toprak kazanma çabasına girmesi nedeniyle bölgede Ukrayna ve Rus birlikleri arasında aylardır şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Batılı istihbarat yetkilileri, daha önce Bahmut’a yönelik saldırıların Rus paralı askerlik şirketi Wagner Grubu tarafından yönetildiğini söylemişti.