Dünya ‘Putin ile Kim görüşecek’ iddiası

‘Putin ile Kim görüşecek’ iddiası

06.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un silah pazarlığı yapmak üzere Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği iddia edildi.

‘Putin ile Kim görüşecek’ iddiası

ABD’li yetkililerin açıklamalarına dayandırılan haberlere göre, Kim Jong-Un Rusya yolcusu. Kim’in Putin ile yapacağı görüşmede ana gündem maddesi Kuzey Kore’nin Ukrayna’daki savaşta kullanılmak üzere Rusya’ya silah sağlaması olacak. New York Times’a konuşan yetkililere göre Putin, Kim’den topçu mermisi ve anti-tank füzesi almaya çalışacak. Kim’in ise Kuzey Kore’de gıda kıtlığı yaşandığı bir dönemde Rusya’dan gıda yardımı almaya çalışacağı ifade edildi.

Haberin Devamı

Vladivostok’ta buluşacaklar

Planlanan görüşmenin detaylarının hâlâ belli olmadığı, ancak iki liderin Kuzey Kore’ye yakınlığı nedeniyle Rus liman kenti Vladivostok’ta görüşmesinin yüksek ihtimal olduğu öne sürülüyor. New York Times gazetesine konuşan kaynaklar, Kim’in zırhlı treniyle yolculuk yapmayı planladığını, bu yüzden Rusya’nın doğu yakasındaki Vladivostok kentinin tercih edilebileceğini söyledi. İddiayı gerçekçi kılan, iki liderin de Vladivostok’taki Uzak Doğu Federal Üniversitesi’nde 10-13 Eylül arasında yapılacak Doğu Ekonomik Forumu’nu ziyaret edeceklerini açıklaması oldu. Kim, Rusya donanmasının Pasifik filosunun bulunduğu 33 Numaralı limanı da ziyaret etmeyi planlıyor. Kim, Kuzey Kore’nin başkenti Pyonyang’dan nadiren ayrılıyor ve bir yere gittiğinde bu yolculuğu genelde zırhlı treniyle gerçekleştiriyor. Bununla birlikte kişisel güvenliğine aşırı dikkat eden Kim’in görüşme planının sızması nedeniyle yolculuğu iptal edebileceği de öne sürüldü.

Haberin Devamı

Rusya nükleer bilgi sağlar mı?

Uluslararası kamuoyunun bu iki ülkenin ilişkisinden en büyük endişesi, Kuzey Kore’nin sağlayacağı silahlar karşılığında Rusya’dan nükleer silah bilgi ve becerisi kazanması. Bu ihtimalin, ileride Rusya’ya karşı kullanılma olasılığı nedeniyle düşük kaldığı belirtiliyor. Bununla birlikte Rusya, Çin ve Kuzey Kore’nin katılımıyla bir askeri tatbikat gerçekleştirilme olasılığı da önceki gün Güney Kore istihbaratı tarafından dillendirildi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, silah satışının gerçekleşmesi durumunda Kuzey Kore’ye yaptırımların artacağını belirtirken, “Kuzey Kore’nin daha önce yaptığı açıklamalara sadık kalarak Rusya’ya silah satmamasını talep ediyoruz” dedi. Beyaz Saray kısa süre önce iki ülke arasındaki silah ticareti görüşmelerinin “aktif bir şekilde ilerlediğini” açıklamıştı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, geçtiğimiz ay Kuzey Kore’ye bir ziyaret gerçekleştirmişti.