Dünya Putin ilhak kararının ardından kritik imzayı attı!

Putin ilhak kararının ardından kritik imzayı attı!

30.09.2022 - 21:33 | Son Güncellenme:

Dünya Rusya'daki gelişmeleri yakından takip etmey devam ediyor. Vladimir Putin, 120 bin Rus vatandaşının sonbaharda askere alınmasına ilişkin yeni bir kararnameyi imzaladı.

Putin ilhak kararının ardından kritik imzayı attı

Rusya, Ukrayna'da askeri operasyonlarını sürdürürken, Rus ordusunun askeri gücü de artırılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda ülkede kısmi seferberlik kararıyla 300 bin yedek askerin orduya katılması yönünde kararname imzalayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sonbahar celp dönemi için 120 bin kişinin orduya katılması yönünde yeni bir kararname daha imzaladı.

Haberin Devamı

Öte yandan, Rusya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Ana Organizasyon ve Seferberlik Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Tuğamiral Vladimir Tsimlyansky, sonbahar celp döneminde askere alınacakların Rusya Federasyonu topraklarında görev yapacağını söyleyerek, 120 bin askerin Ukrayna'daki askeri operasyonlarda cepheye gönderilmeyeceğini belirtti.

Putin ilhak kararının ardından kritik imzayı attı
ilhak kararının ardından Rusya'nın başkenti Moskova'da kutlamalar yapıldı.

RUSYA DAHA GÜÇLÜ HALE GELDİ

Rusya'nın Ukrayna'daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini Rusya topraklarına katmasının ardından başkent Moskova'daki Kızıl Meydan'da kutlamalar yapıldı. Birçok sanatçının konserler verdiği kutlamalara alınan bölgelerin liderleri de katılarak konuşma yaptı. Kutlamalara katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus topraklarına katılan bölgelerin kendilerine bağlanmasıyla ilgili tarihten hatırlatmalarda bulunarak, "Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle aynı şey oldu. Her şeye seçkinler karar verdi. Milyonlarca halka hiçbir şey sorulmadı. Modern Rusya, LDNR'de ve kurtarılmış bölgelerde yaşayan insanlara seçme hakkı verdi. İnsanlar referanduma katıldı ve kararlarını verdi. İnsanlar, Rusya ile birlikte olmayı seçtiler. Bu günü kahraman askerlerimize ve milislerimize borçluyuz. Zafer bizim olacak" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Putin ilhak kararının ardından kritik imzayı attı

Donbass halkının yıllarca haklarından mahrum bırakıldığını savunan Putin, "Yıllar boyunca bu insanlardan tarih bilincini silmeye, geleneklerini yok etmeye, anadillerini konuşmalarını yasaklamaya, kültürü yasaklamaya çalıştılar, hiçbir şey başaramadılar. Bu insanlar tarihi vatan sevgisini yüreklerinde taşıdı. Rusya bu bölgelere sadece kapılarını değil, kalbini de açıyor. Evinize hoş geldiniz" dedi.

Putin ilhak kararının ardından kritik imzayı attı

"İNSANLAR KENDİ SEÇİMİNİ YAPTI"

Putin, Kremlin Sarayı'nda Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya topraklarına katılmasına ilişkin belgeleri bugün imzaladı. İmza töreninde konuşan Putin, hem Kiev'e hem de Batılı ülkelere önemli mesajlar gönderdi. Referandum yapılan bölgelerde halkın Rusya'ya katılmayı istediğini gösterdiğini belirten Putin, "İnsanlar kendi seçimini yaptı. Bu 4 bölgeyi Rusya Federasyonu'na katmaya hazırız. Çünkü bu bölge halkının isteği. Bu onların BM kararlarında da belirlenen hakkıdır. Bu tarihi bir haktır” dedi.

Haberin Devamı

Rus askerlerinin bu özel operasyonda bir kahraman olduğunu ifade eden Putin, “Onlar büyük Rusya'nın kahramanlarıdır. Onları 1 dakikalık saygı duruşuyla onurlandıralım. Bu seçimlerin arkasında milyonlarca kişinin özgür iradesi var. Birçok sınavdan geçtiler ve bu seçimle sadakatlerini gösterdiler. Onlar bizim ortak geleceğimiz için savaştı. Onların düşüncesini sormadan ilerlemek mümkün değil. İnsanlar vatanlarından uzak kalmak zorunda kaldılar ve biz bunun sancısını çektik. Sınırlar halklarımızı böldü. 1991 yılındaki referandumlar ve imzalanan belgeler halkımızı çok zor duruma düşürdü. Ama o dönem kimse bunu öngöremedi. Artık Sovyetler Birliği yok. Biz bunun tekrarlanmasını istemiyoruz. Hiçbir şey milyonlarca insanın düşüncesinden önemli olamaz" şeklinde konuştu.

Putin ilhak kararının ardından kritik imzayı attı

KISMİ SEFERBERLİK İÇİN YENİ TALİMAT

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkede yaşanan kısmi seferberlik karmaşasının ve protestoların ardından Rusya Güvenlik Konseyi üyeleri ile toplantı gerçekleştirdi. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev'in de aralarında bulunduğu güvenlik konseyi üyelerine kısmi seferberlik ile ilgili yeni talimatlar veren Putin, durumları değerlendirilmeden askere çağırılanlar için komisyonların detaylı araştırma yapması talimatı verdi.

“Yedek askerler zorunlu askerliğe tabidir”

Rus vatandaşlarının mecburi askerlik görevini yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Putin, "Biliyorsunuz ki, Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın önerisiyle 21 Eylül'den bu yana ülkede kısmi seferberlik uygulanıyor. Hükümete, Savunma Bakanlığı'na, Genelkurmay'a ve bölge başkanlarına tüm talimatlar verilmiştir. Kısmi seferberliğin gerçekleştirildiği kriterler de formüle edilmiştir. Yedek askerler zorunlu askerliğe tabidir ve her şeyden önce Silahlı Kuvvetlere hizmet etmiş olanlar ihtiyaç duyulan donanım ve bilgiye sahiptir” dedi. Askere çağrılanların birliklere gönderilmeden önce ek askeri eğitim almaları gerektiğinin altını çizen Putin, bunun uyulması gereken bir gereklilik olduğunu vurguladı.