Dünya Putin: Ukrayna'daki savaş trajedisini durdurmak önemli, peki ya Gazze'deki?

Putin: Ukrayna'daki savaş trajedisini durdurmak önemli, peki ya Gazze'deki?

23.11.2023 - 09:14 | Son Güncellenme:

Putin, çatışmayı tanımlamak için Kremlin'in şu anki "özel askeri operasyon" terimi yerine "savaş" kelimesini kullandı.

Putin: Ukraynadaki savaş trajedisini durdurmak önemli, peki ya Gazzedeki

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G20 liderlerine Ukrayna'daki savaş "trajedisini" nasıl durduracağımızı düşünmenin gerekli olduğunu söyledi. Bu açıklamalar Putin'in konuyla ilgili şu ana kadar yaptığı en yatıştırıcı sözlerden biri oldu.

Haberin Devamı

Rusya'nın Şubat 2022'de başlayan Ukrayna işgali, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en yüksek ölümlü sıcak çatışmasını ve Rusya ile Batı arasında Soğuk Savaş'tan bu yana en ciddi restleşmeyi tetikledi.

Savaşın başlangıcından bu yana ilk kez G20 liderlerine hitap eden Putin, bazı liderlerin konuşmalarında Rusya'nın Ukrayna'da devam eden "saldırılar" karşısında şok olduklarını söylediklerini vurguladı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin çağrısıyla düzenlenen sanal G20 toplantısında "Evet, elbette askeri eylemler her zaman bir trajedidir," diyen Putin "Tabii ki bu trajediyi nasıl durduracağımızı da düşünmeliyiz," ifadelerini kullandı. Putin "Bu arada Rusya, Ukrayna ile barış görüşmelerini hiçbir zaman reddetmedi," diye vurguladı.

Haberin Devamı

Putin, çatışmayı tanımlamak için Kremlin'in şu anki "özel askeri operasyon" terimi yerine "savaş" kelimesini kullandı. Ukrayna'nın doğu Ukrayna'daki insanlara zulmettiği yönündeki Rus iddiasını açıklamadan önce Putin, "Bu savaşın ve insanların ölümünün şoktan başka bir şey olamayacağını anlıyorum." dedi.

Doğu Ukrayna'daki çatışma, 2014 yılındaki Maydan Devrimi'nde Rusya yanlısı bir cumhurbaşkanının devrilmesi sonrası Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Rusya destekli ayrılıkçı güçlerin Ukrayna silahlı kuvvetleriyle savaşmasının ardından başladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi'ne göre, 2014 ile 2021 yılı sonu arasında 3 bin 106'sı sivil olmak üzere yaklaşık 14 bin kişi öldürüldü. Putin sözlerine "Peki bugün Filistin'de, Gazze Şeridi'nde sivil halkın yok edilmesi şok edici değil mi?" sorusuya devam etti.

Putin Gazze'deki doktorların çocukları anestezi olmadan ameliyat etmek zorunda kalmasının kesinlikle şok edici olduğunu söyledi.

UKRAYNA DESTEĞİ

Batı ve Ukrayna defalarca Rusya'yı mağlup etme ve Rus güçlerini geri püskürtme sözü verdi, ancak Ukrayna'nın karşı saldırısının bu yıl gerçek bir kazanım elde edememesi Batı'da stratejiye ilişkin endişeleri artırdı.

ABD Başkanı Joe Biden ve diğer Batılı liderler Ukrayna'yı destekleme sözü verirken, Kasım 2024'teki ABD başkanlık seçimleri öncesinde ABD Kongresi'nde Ukrayna'ya yapılacak yardım konusunda artan bir bölünme var.

Haberin Devamı

ABD savunma yetkilileri Washington'un her iki müttefiki aynı anda destekleyebileceğini vurgularken bile bazı kongre üyeleri İsrail'e yardıma öncelik veriyor.

Ukrayna da son Rus askeri ayrılana kadar savaşma sözü verdi, ancak Ukrayna içindeki bazı kişiler farklı bir strateji çağrısında bulundu.

Putin, Yeni Delhi ve Endonezya'nın Nusa Dua kentinde düzenlenen önceki G20 zirvelerini atlayarak yerine Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'u göndermişti.