Dünya Putin 'yıldırım tur'la meydan okudu! Savaşı gölgede bırakan seyahat

Putin 'yıldırım tur'la meydan okudu! Savaşı gölgede bırakan seyahat

07.12.2023 - 09:27 | Son Güncellenme:

Rusya liderinin savaş uçaklarıyla birlikte Orta Doğu'ya inmesiyle başlayan gezi, özellikle zamanlamasıyla dikkat çekici. Rus ajansları Putin'in Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan saraylarında güldüğü çok sayıda fotoğrafı servis etti.

Ukrayna'ya tanklarını göndererek Avrupa'da yeni bir savaş başlatan Rusya lideri Vladimir Putin, geride kalan iki yılda Batı dünyasından izole edildi. Hakkındaki yakalama kararı nedeniyle bazı uluslararası zirvelere bile katılamayan 71 yaşındaki Rus lider, İsrail'in Gazze işgali devam ederken Orta Doğu turuna çıktı.

Haberin Devamı

Orta Doğu ülkelerine nadir seyahat eden Vladimir Putin'in özel jeti Moskova'dan havalandığında, yanında dört adet savaş uçağı da vardı. Su-35'ler bütün yolu Putin'in jetiyle birlikte kat etti, Rus lider Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de görkemli şekilde karşılandı. Jetler gökyüzünde dumanlarla Rus bayrağının renklerini çizdi, ihtişam başkanlık sarayında da kesilmedi.

Putin yıldırım turla meydan okudu Savaşı gölgede bırakan seyahat

Başkanlık sarayında Birleşik Arap Emirlikleri lideri Muhammed bin Zayed el Nahyan tarafından ağırlanan Vladimir Putin'in yüzü gülüyordu.

Kalabalık Rus heyeti akşam saatlerinde bölgenin en büyük ülkesi Suudi Arabistan'a geçti. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Rusya liderini bizzat karşıladı.

ABD'nin geleneksel müttefikleri Körfez ülkelerine gerçekleşen en üst düzey Rus ziyareti, dikkat çekici. Uluslararası haber ajansı AFP, Putin'in seyahatini Moskova'nın küresel sahnede yeniden ağırlığını koymaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşen nadir bir ziyaret olarak tanımladı.

Haberin Devamı
1/14

2/14

3/14

4/14

5/14

6/14

7/14

8/14

9/14

10/14

11/14

12/14

13/14

14/14

MUTLULUK KARELERİ

Zira, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale girişen Vladimir Putin, geride kalan 21 ayda eski Sovyet ülkeleri dışında yalnızca iki ülkeye seyahat etti. Bunlar, Moskova'nın sıkı müttefikleri Çin ve İran'dı.

Orta Doğu'daki nüfuzunu güçlendirme arayışındaki Rus lider Putin'in yüzü ikinci durağı Suudi Arabistan'da da gülüyordu, Rus ajansları özellikle Putin'in Suudi sarayında mutlu olduğu kareleri servis etti.

Putin, basına açık bölümde Veliaht Prens Selman'a 'tam da zamanında görüştüklerini' söyledi.

Seyahatin ilk durağı olan Abu Dabi'de ise Putin Birleşik Arap Emirlikleri'yle ilişkilerinin eşi benzeri görülmemiş seviyelere ulaştığını belirtti, Körfez ülkesinin Moskova'nın bölgedeki ana ticaret partneri olduğunu kaydetti.

Putin yıldırım turla meydan okudu Savaşı gölgede bırakan seyahat

AP: YILDIRIM TUR

Hem Birleşik Arap Emirlikleri hem de Suudi Arabistan ziyaretlerinde ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze'deki savaş ana gündem maddelerinden biriydi.

Filistin konusundaki tavrını çok daha açık şekilde sergileyen Rusya, İsrail'in Gazze'deki işgaline karşı çıktı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne getirilen kalıcı ateşkes tasarılarına destek verdi.

Haberin Devamı

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Rusya liderinin neredeyse yarım gün süren Orta Doğu gezisini 'yıldırım tur' olarak niteledi.

AP ayrıca, Putin'in İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşı ABD diplomasininin bir başarısızlığı olarak ortaya koyarak Washington'a meydan okuduğunu ekledi.

Rusya lideri, geçtiğimiz Mart ayından bu yana Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçları nedeniyle aranıyor. Putin bu nedenle BRICS ve G-20 gibi küresel zirvelere katılmadı.